Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кризата в Украйна 2013-2014 г.

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Кухулин написа Виж мнение
    Дай цифри, да видим за какво иде рeч
    Давах много цифри когато обсъждахме Терминатора с неговите две 30 милиметровки. Не исках да задълбавам тук, че на Торн сигурно херписи му излязоха вече от нашата железария
    This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Аз никога не съм бил военен или в казарма, но поне по мое имхо от опит за работа с хора в групички, приемайки, че те си разбират от работата и да добри в нея (условие, на което хора от украинската армия с малко опит от учения и най-вероятно със стари доктрини които не включват сегашната ситуация):
      1) Група от 4-5 души се сработва за седмица-две
      2) Група от 50 души се сработва за около две-четири седмици при активна работа върху умерено сложен проект
      3) Преструктурирането на организация от около 200-300 души (при закупуване на една фирма от друга) отнема между 6 месеца и 2 години

Според мен е някаква химера да се сформира нещо над ниво батальон което да е боеспособно ако се почне от нулата и само с обучени войници за времевия диапазон на сегашната криза (което е теорията с националната гвардия, а там уж бяха и доброволци, тоест имаш тепърва да изграждаш войника и после структурата). Далеч по-вероятна ми се струва директно прехвърляне на най-боеспособните и лоялни части (десантни бригади от западните краища на страната) директно в националната гвардия. Преди всичко имхо за да може да се заобиколи частта на закона, че не можеш да си ползваш военните сили срещу собственото население (което и най-вероятно е един от силно демотивиращите фактори за редовните войски), което пак имхо е и цялата цел за създаване на националната гвардия. Уви, идва и с кофти бонуса, че създаването на паравоенни формирования които да са любимци на властта допълнително демотивира редовните части (пример са СС, републиканската гвардия на Садам, може би и Сирия и отделните части на Асад там).

Приемането на принципно нова техника като БТР-4 (като технически данни спрямо БТР-80) и с това нова концепция за ползване отнема месеци и години за да бъде сработено и ползвано масово. Обучаване на екипаж, техници, сработване с пехотата - всичко това отнема време и ресурс. ИМХО ако пращах войски/спецчасти на операция, бих ги пратил с това което са свикнали да работят и са добри с него. Да не говорим, че при настоящите противници бронирани джипове са повече от достатъчни при мотивиран и можещ личен състав. Има и приятният бонус, че са значително по-малко intimidating за местното население от танкове и БМП-та, а и ако войниците вътре решат да стрелят няма да убиват цивилни през 5 стени като с 30мм-ката.

Като говорим за проблеми - украинската армия и вътрешни войски поне според мен никога не са обучавани и тренирали сегашната ситуация (чисто като доктрина, отделно оставам с впечатлението, че са на ниско ниво на подготовка по принцип). При нея малки активни групички са значително по-ефективни, което и се демонстрира от федералистите нагледно. ИМХО при добре обучени и сработени и лоялни (голям проблем явно) специални части, операцията в Славянск щеше да свърши за една нощ щурм ползвайки не повече от батальон добре обучени командоси с прибори за нощно виждане + умерено добра хеликоптерна поддръжка.
      „Аз, Драгомир, писах.
      Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

Amazon написа Виж мнение
        Давах много цифри когато обсъждахме Терминатора с неговите две 30 милиметровки. Не исках да задълбавам тук, че на Торн сигурно херписи му излязоха вече от нашата железария
        Там сравнявахме 30 и 45 мм, при което ти се пенеше каква разлика в огневата мощ имали Виж поста на 1951 и пак помисли за 14.5 мм

Comment

Джин геби,
          ще изпаднем в много тънки сметки, но все пак - полевите кухни, ако не ме лъже паметта, бяха по 100-150 л. Ако готвят зеле и боб, за около 200-300 човека има храна (и бойни отровни вещества :-) ). Макар че силно ме съмнява възможността да организират 45 000 души, по груби сметки кухните стигат за двойно повече.
          Според мен, имат не повече от 10 000 човека в националната гвардия, като на позиция са не повече от 2000 човека.
          Сънят е слаб заместител на кофеина!

Comment

Кухулин написа Виж мнение
            Там сравнявахме 30 и 45 мм, при което ти се пенеше каква разлика в огневата мощ имали Виж поста на 1951 и пак помисли за 14.5 мм
            Да и се оказа че 30мм има по-малка мощ от ръчна граната, докато 45мм се равнява на 3-4 гранати по спомени. Освен по-малкото вв (с десет грама) 30мм е доста по-лек - по малко осколки. За това по-скоро е сравеним с 30мм подцевен гранатомет.
            Какво да му мисля на 14.5? Каквото мислех си го написах. Кое ще е по-ефективно, тежка картечница, или малокалибрено оръдие, зависи от ситуацията.
            Нали разбираш че там сравнявахме две оръдия, а тук картечница и оръдие?

Comment

Една КП-130 храни около 100 души на ден.
              КП-125 теоритично би трябвало да храни малко повече - но само за първа порция. За втора са едва 50.
              Но и двете - само ако има с какво. Щото самата редовна армия на Украйна страда от лошо снабдяване.

Comment

Маднажата не е проблем за Украйна. САЩ им пратиха 300 000 MRE-та.
                Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

Comment

Сравни количеството на заряда с нападателна ръчна граната и ще ти стане ясно.
                  Каква ще бъде целта на това сравнение?

Наистина не се знае със сигурност къде действа националната гвардия. Струва ми се, че проблемът идва от трудността да се идентифицират бойците. При тях има някакъв миш-маш от униформи и въоръжение. Често липсват опознавателни знаци. Сега са закупили нови униформи и ще се мъчат да стандартизират екипировката. Новата униформа:

Около огнищата има и редовна армия с офицери, сержанти и професионални войници, но се бият паравоенни формирования, обучавани, макар и не толкова добре, във лагери на (дано не стъпя в политиката) десен сектор и другите му сродни... организации.
                  Имат първоначална подготовка, надъхани са, а частите ги командват офицери.
                  Вярно, не са нормална армия, но имат достатъчно въоръжение и численост да направят много неща.
                  Ако имаш предвид Националната гвардия, не става въпрос за паравоенни съединения, а за нещо, което фигурира черно на бяло в украински закон. Всичко е точно описано и напълно законно.

ЗАКОН УКРА¯НИ
                  Про Нац³ональну гвард³ю Укра¿ни

(В³домост³ Верховно¿ Ради (ВВР), 2014, ¹ 17, ст.594)

Основн³ функц³¿ Нац³онально¿ гвард³¿ Укра¿ни

1. Основними функц³ями Нац³онально¿ гвард³¿ Укра¿ни º:
                  1) захист конституц³йного ладу Укра¿ни, ц³л³сност³ ¿¿ територ³¿ в³д спроб зм³ни ¿х насильницьким шляхом;
                  2) охорона громадського порядку, забезпечення захисту та охорони життя, здоров’я, прав, свобод ³ законних ³нтерес³в громадян;
                  3) участь у забезпеченн³ громадсько¿ безпеки та охорон³ громадського порядку п³д час проведення збор³в, м³тинг³в, поход³в, демонстрац³й та ³нших масових заход³в, що створюють небезпеку для життя та здоров’я громадян;
                  4) забезпечення охорони орган³в державно¿ влади, перел³к яких визначаºться Каб³нетом М³н³стр³в Укра¿ни, участь у зд³йсненн³ заход³в державно¿ охорони орган³в державно¿ влади та посадових ос³б;
                  5) охорона ядерних установок, ядерних матер³ал³в, рад³оактивних в³дход³в, ³нших джерел ³он³зуючого випром³нювання державно¿ власност³, важливих державних об’ºкт³в, перел³к яких визначаºться Каб³нетом М³н³стр³в Укра¿ни;
                  6) охорона спец³альних вантаж³в, перел³к яких визначаºться Каб³нетом М³н³стр³в Укра¿ни;
                  7) охорона дипломатичних представництв, консульських установ ³ноземних держав, представництв м³жнародних орган³зац³й в Укра¿н³;
                  8) охорона центральних баз матер³ально-техн³чного забезпечення М³н³стерства внутр³шн³х справ Укра¿ни;
                  9) участь у зд³йсненн³ заход³в, пов’язаних з припиненням збройних конфл³кт³в та ³нших провокац³й на державному кордон³, а також заход³в щодо недопущення масового переходу державного кордону з територ³¿ сум³жних держав;
                  10) участь у спец³альних операц³ях ³з знешкодження озброºних злочинц³в, припиненн³ д³яльност³ не передбачених законом воºн³зованих або збройних формувань (груп), орган³зованих груп та злочинних орган³зац³й на територ³¿ Укра¿ни, а також у заходах, пов’язаних ³з припиненням терористично¿ д³яльност³;
                  11) участь у припиненн³ масових заворушень, що супроводжуються насильством над громадянами;
                  12) участь у в³дновленн³ правопорядку у раз³ виникнення м³жнац³ональних ³ м³жконфес³йних конфл³кт³в, розблокуванн³ або припиненн³ протиправних д³й у раз³ захоплення важливих державних об’ºкт³в або м³сцевостей, що загрожуº безпец³ громадян ³ порушуº нормальну д³яльн³сть орган³в державно¿ влади та орган³в м³сцевого самоврядування;
                  13) участь у п³дтриманн³ або в³дновленн³ правопорядку в районах виникнення особливо тяжких надзвичайних ситуац³й техногенного чи природного характеру (стих³йного лиха, катастроф, особливо великих пожеж, застосування засоб³в ураження, пандем³й, панзоот³й тощо), що створюють загрозу життю та здоров’ю населення;
                  14) участь у в³дновленн³ конституц³йного правопорядку у раз³ зд³йснення спроб захоплення державно¿ влади чи зм³ни конституц³йного ладу шляхом насильства, у в³дновленн³ д³яльност³ орган³в державно¿ влади, орган³в м³сцевого самоврядування;
                  15) участь у л³кв³дац³¿ насл³дк³в надзвичайних або кризових ситуац³й на об’ºктах, що нею охороняються;
                  16) участь у зд³йсненн³ заход³в правового режиму воºнного стану;
                  17) виконання завдань територ³ально¿ оборони;
                  18) оборона важливих державних об’ºкт³в, спец³альних вантаж³в, перел³к яких визначаºться Каб³нетом М³н³стр³в Укра¿ни, баз в³йськового та матер³ально-техн³чного забезпечення М³н³стерства внутр³шн³х справ Укра¿ни.

З'ºднання, в³йськов³ частини ³ п³дрозд³ли Збройних Сил Укра¿ни в³дпов³дно до закону можуть залучатися
                  - до зд³йснення заход³в правового режиму воºнного ³ надзвичайного стану,
                  - боротьби з тероризмом ³ п³ратством,
                  - посилення охорони державного кордону, суверенних прав Укра¿ни в ¿¿ виключн³й (морськ³й) економ³чн³й зон³
                  ³ континентального шельфу Укра¿ни та ¿х правового оформлення,
                  - протид³¿ незаконним перевезенням збро¿ ³ наркотичних засоб³в, психотропних речовин, ¿х аналог³в або прекурсор³в у в³дкритому мор³,
                  - л³кв³дац³¿ надзвичайних ситуац³й природного та техногенного характеру, надання в³йськово¿ допомоги ³ншим державам, а також брати участь у м³жнародному в³йськовому сп³вроб³тництв³, м³жнародних антитерористичних, антип³ратських та ³нших м³жнародних операц³ях з п³дтримання миру ³ безпеки на п³дстав³ м³жнародних договор³в Укра¿ни та в порядку ³ на умовах, визначених законодавством Укра¿ни.
                  С уважение контрол_alt.

Comment

Повдигнах въпроса, защото много пъти симулираха дейност като "бутнат" някоя барикада - тоест доближат, а другите я запалят и избягат. След това най-много да направят 1-2 кръгчета с БТРите по улиците и изчезват. А реално няма повече от 200 въоръжени (като половината са с най-базова или липсваща подготовка) в Славянск примерно.
                    Въпреки липсата на лоялни спец.части според мен могат да направят много повече от симулациите в момента. Най-малкото могат да съборят всички барикади и да превземат крайните квартали. Досега не съм видял да има навити федералисти за градски бой (все пак живеят там). Спокойно могат на малки групи да овладяват сграда по сграда крайните квартали и да сложат огневи точки. При положение, че вчера от там се извозиха бюлетини с коли е смешно да твърдим, че има някаква блокада.
                    След това едва ли е проблем 50 екипирани човека на няколко БТРа да превземат сградата на Милицията/СБУ/където и да им беше щаба, през нощта докато живия щит спи или е абсолютно минимален...

Но май не смеят да предприемат нищо от Киев. Дали чакат изборите (въпреки, че времето работи срещу тях) или просто не знаят какво ще стане не знам...

Национальная гвардия была сформирована в связи с преобразованием внутренних войск МВД Украины (с последующим их слиянием). Также в Национальную гвардию вошли бойцы Самообороны Майдана и «Правого сектора», которые уже покинули Киев и отправились на полевые учения. Командующего Национальной гвардии будет назначать Верховная рада по представлению президента Украины.
                    Точно за тях става въпрос контрол_alt, нали е официално. Само дето те редовните войници трудно оборудват та затова и тези в нац.гвардията (националистите) често са се записали вече с тяхното оборудване и просто са получили оръжие и са били зачислени някъде. То затова и са смесица от всякакви униформи.

Comment

1951 написа Виж мнение
                      Те бяха предназначени за редовната армия и всъщност стигат за само 3-4 дни. Ако изобщо достигнат до нея. Щото в момента те се продават в интернет-магазините.

Comment

Amazon написа Виж мнение
                        Нали разбираш че там сравнявахме две оръдия, а тук картечница и оръдие?
                        Разбирам

Comment

1951 написа Виж мнение
                          Сега ми стана интересно(гладен съм) и погледнах цената в Амазон. Около 6 долара за порция на дребно. Американската армия вероятно ги получава на половин цена. Доста ефективно.

Джин геби написа Виж мнение
                          Те бяха предназначени за редовната армия и всъщност стигат за само 3-4 дни. Ако изобщо достигнат до нея. Щото в момента те се продават в интернет-магазините.
                          Мехехе, и ти си бил гладен

Comment

Amazon написа Виж мнение
                            Сега ми стана интересно(гладен съм) и погледнах цената. Около 6 долара за порция на дребно. Американската армия вероятно ги получава на половин цена. Доста ефективно.
                            На вкус са като пластмаса, но са ефективни, защото ти дават бая енергия. Освен това е идеално за път.
                            Един американски пехотинец ми обясняваше, че не е добре да се яде само това повече от няколко седмици, защото си докарваш тежко стомашно-чревно разстройство. Така ли е, не знам, защото не съм ял чак толкова много и толкова дълго.
                            Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

Comment

То си пише. Напълно нормално е за такъв вид храни.
                              Питаться пайками более 24 дней не рекомендуется.

Comment

Amazon написа Виж мнение
                                Мехехе, и ти си бил гладен
                                Не, бил съм полеви готвач на ЗКП.

Comment

Working...
                                X