Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кризата в Украйна 2013-2014 г.

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    контрол_alt написа Виж мнение
    Разбира се, че е глупава, затова по-горе писах, че руската политика към съседите е недалновидна.
    Всъщност както писах и по-горе , групава е защото е абослютно нерентабилна за никого, освен за Газпром който ще почне редовно да си получава парите за украинската газ. Газовата сделка има малко общо с Крим или отношенията на Украина с Русия, а основно с това че Украина от години не си плаща сметките за газка, а когато ги плаща го прави с пари заети от Руското правителство. Сега трябва да плаща, а пари да заеме от Руското правителство не може - защото американците не дават, обещавайки им огромни заеми, от които засега нито стотинка не е дошла в укр.бюджет - дори парите които са обещани за организация на изборите (а те са след по-малко от 30 дена, което вече е твърде късно за нормална организация на изборите).

    Дългосрочно Русия няма да изгуби нищо от цялата тази дандания, защото дори да вкарат някакви санкции по-сериозни , не могат да ги поддържат дълго време. Русия има достатъчно валутни запаси за да компенсира дори драстично сриването на рублата на международният пазар , което засега не се очаква. Дълго време ЕС не може да поддържа сериозни санкции икономически, тъй като това ще наказва повече тях отколкото Русия. Русия има алтернативни пазари за суровините си, а Европа няма алтернатива от къде да набавя нужните и суровини. Така че спад в жизненото развище ще се почувства много повече в ЕС, където хората не са свикнали да се ограничават, отколкото в Русия, където хората са преживявали и по-лоши времена. Така че Ес ще се стреми бързо да постигне консенсус и дори под натиска на САЩ няма да издържи дълго да се самосанкционира за този дето духа. Така че дори тези дето искат да ходят да гледат катедрали в Италия и да се пекат на Майорка - кризата в Украина не е нищо повече от временно неудобство, което е твърде малка цена за вечното удобство на руски Крим.

    Русия не е Ватикана та да се направиш че я няма и да я игнорираш - това е голяма страна сериозно вплетена във фибрите на мегждународната политика и още повече икономика, изолация на Русия от световната икономика ще има почти същите последици, като извличането на долара от световният пазар. Това което в момента правят ЕС и САЩ е стратегически глупаво, защото те показват на Русия слабите и страни , а Русия светкавично реагира - като пример до края на годината Русия ще введе собствена локалрна разплащателна система като алтернатива на Виза и МастерКард. Накрая те ще получават все повече самодостатъчна Русия, която има всичките необходими за това ресурси, а технологичните ресурси от която Русия се нуждае ще текът към нея чрез Китай. С всяки ден Русия става по-малко зависима от Запада , а Запад става все по-зависим от Русия, благодарение именно на тези глупави санкции. Защото Русия става все по-самодостатъчна , докато ЕС става все по-зависимо то външни фактори , и то му се налага да се договаря с Русия , която все по-малко има нужда от него и може да диктува свободно условията си, то да компенсира разрива си с Русия с американски монопол, който няма друга алтернатива освен Руската. Така че чисто стратегически от цялата Дандания ЕС си копае гроба, докато РУсия преживява значителен възход и като национално съзнание и като икономика, а това не вещае нищо добро за Запада.
    Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

    请您死在地狱般的阵痛
    [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
    きさまはしんでくださいませんか
    [kisamawa shinde kudasaimasenka]

    Comment


      контрол_alt написа Виж мнение
      1. Разбира се, че е глупава, затова по-горе писах, че руската политика към съседите е недалновидна. 2. От украинската криза Русия спечели Крим, може да откъсне и още парчета от страната, но губи в дългосрочен план лостовете си за влияние. 3.Газпром вече е принуден да сключи китайската сделка на независимо каква цена. 4.Путин персонално се е превърнал почти в персона нон грата. 5.Дори французите, чиято политическа класа е русофилска, анулираха срещата на Оланд с Путин по случай тържествата за Първата световна война. 6.За доверието, което трудно се гради, за превръщането на Германия от приятел в неутрален съмняващ се съсед, за прекъснатите отношения със САЩ, последствията тепърва ще се виждат.

      7.Самите руснаци ще го изпитат на битово ниво. 8.Путин вече призова държавните служители да не пътуват в чужбина и да останат отпуската си в Русия. 9. Да, но в русия няма българските плажове, нито италианските катедрали, нито испанския климат. Този "съвет" си е като наказание. 10.За руснак от някое село всичко това е без значение, но за хората с образование и доходи, разчитащи да изпратят децата си да учат на Запад, кризата в Украйна е сериозен удар. 11.Да видим каква цена са готови да платят средно заможните и образовани руснаци по путиновата фактура защото точно те движат държавата Русия.
      1. У России очень много соседей, если политика России не нравится Польше и Киевским бунтовщикам -но нравится например Китаю и Казахстану - то политика дальновидная. На мой взгляд.
      2. "Лост" за влияние - Юго-восток. А Крым - это уже Россия, а не "лост". Это "непотопляемый авианосец и русская курортная ривьера"
      3. Цена с Китаем будет не меньше чем с Германией. Возможно увидим это через месяц-два.
      4. "Почти" - не считается. Куда он хочет - туда едит. А обычно - приезжают к нему.
      5. Французы не русофилы. Они просто не русофобы. Оланд имеет рейтинг среди французов меньше чем Янукович среди Украинцев.
      7. Ничего, если испытаем, перед ЕС не будем жаловаться. 100%. Это не проблеммы ЕС.
      8. Возможна скоро мобилизация. Чтобы далеко из России не уезжали в это неспокойное лето.
      9. В России есть свободно растущие пальмы, гейзеры, глубоководные озера - в Болгарии это есть?
      А климать "испанский" - есть и в других странах.
      10. Запад ещ¸ не запретил отправлять детей на учебу за границу.
      И по общей статистике это меньше 1%. Не влияет ни на что.
      11. Если они не готовы - Чемодан - вокзал - Киев (София, Париж, Вашингтон, Адис-абеба).
      Никто их не держит "не готовых".
      http://vseknigi.3dn.ru/publ/19-1-0-186

      Comment


        Малко новости от вчера.

        - В Харков стана въргал между демонстриращи федералисти и минаващо покрай техният метинг футболни ултра-запалянковци (по съвместителство симпатизиращи на Десния сектор). Резултат - 14 пострадали, двама от които полицаи.

        - В Лвов с разрешение на властите се проведе празднично шествие по повод 70 години от формирането на бойните отряди "Галитчина"

        - Властите в Киев заявиха че няма да има военне парад на 9 мей и денят няма да е праздничен.

        Във връзка с последната новина , лично аз мисля че ще има голяма патаклама в Киев на 9 май когато хората излязат на импровизиран парад и се сблъскат с реакцията на радикалите (да се надяваме че няма да има много жертви).
        Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

        请您死在地狱般的阵痛
        [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
        きさまはしんでくださいませんか
        [kisamawa shinde kudasaimasenka]

        Comment


          Eguo написа Виж мнение
          5. Французы не русофилы. Они просто не русофобы. Оланд имеет рейтинг среди французов меньше чем Янукович среди Украинцев.
          И все таки...

          За Русия с любов
          С Путинова Русия ни свързват общи ценности, казва шефката на френския Национален фронт Марин льо Пен, която е поддръжничка на близките отношения с Русия. Според нея Путин заслужавал уважение за "патриотичните си дела".

          Жан-Мари льо Пен, бащата на Марин льо Пен и почетен президент на френския Национален фронт, остава активен въпреки напредналата си възраст. Така например напоследък той редовно хвали кримската политика на руския президент - Владимир Путин бил свършил "изключително добра работа".

          Така мисли не само льо Пен - Владимир Путин има много привърженици в Националния фронт, а най-отявлената му поддръжничка е дъщерята на почетния президент и лидерка на партията Марин льо Пен: "Путин успя да надвие тези, които искаха да ограбят народа - олигарсите. Това определено заслужава уважение и възхищение. Бих искала понякога и при нас във Франция да се случват такива неща". Казано накратко: между баща и дъщеря цари пълно единство.
          Екипът на Националния фронт поддържа тесни връзки с Москва. Миналото лято партийната ръководителка направи обиколка из Русия, в рамките на която посети Крим, похвали книгата на руския журналист от вестник "Правда" Владимир Болшаков, озаглавена "Марин льо Пен: защо Русия има нужда от човек като нея", и изнесе лекция пред руски студенти, на които обясни това, което не спира да повтаря и на френска земя - а именно, че Франция е в опасност, че Европейският съюз представлява диктатура, а от НАТО няма никаква нужда: "Франция е част от Алианса, за който впрочем не знам от кого ни пази. Никоя от държавите-членки на НАТО не би могла да даде отговор на този въпрос. Затова настоявам Франция да напусне военния алианс".
          Вън от НАТО, напред към Русия
          Вън от военния алианс, напред към по-тясно партньорство с Русия - такъв е замисълът на Марин льо Пен. За разпространението на тези нейни геополитически послания отговаря Емерик Шопрад - русофил, експерт по международните въпроси и водещ кандидат на Националния фронт за евроизборите.
          По време на лятната академия на партията Шопрад твърдо застана на страната на Русия и разкритикува онези сили, които се стремят към разширяване на НАТО до границите на Русия и Китай. "Не е ясно защо сега западната преса не спира да демонизира Путин, при положение, че от 1991 година насам той по толкова зрелищен начин изгражда Русия и възражда могъществото ѝ", заяви Шопрад, а съпартийците му реагираха с бурни овации.


          Оланд много обърка конците- най е смешно когато леви политици се правят на десни ястреби във външната политика.
          Трол по списък.

          Comment


            Отговорът защо САЩ не предоставят оръжие на Украйна - защото няма на кого да го дадат и това няма да промени нищо в кризата.

            ТheGuardian

            Боб Коркер, Сенатски комитет по международни отношения:

            “These targeted sanctions against individuals just are not affecting Putin's behaviour,” he said. “We need to start hitting companies within Russia … [to] destabilise their economy.

            “I hope tomorrow's sanctions are much stronger than just against individuals. Much tougher sanctions need to be put in place.

            “The Russian economy is certainly very fragile. To me, hitting four of the largest banks there would send shockwaves into the economy. Hitting Gazprom would certainly send shockwaves in the economy.

            “What I fear is all we're doing is tweaking folks, these are oligarchs. We really aren't affecting the upper middle class, a broader base of citizens.”
            С уважение контрол_alt.

            Comment


              Люпен не е показател като цяло. Нейното посещение в Москва че толкова показно анти-Оланд, че не се знае подкрепя ли и тя реално Русия в тази криза или просто се готви за битка против Оланд.

              Най-смешното ми е това че за Крим нито дума не се говори, а позицията на Запада е "Ако не спрат протестите в Украина, ние ще наказваме Русия" при положение че така и не са успели да изкарат каквито и да било доказателства за участието на руските нинджи в цалята работа , освен тези които са достойни по-скоро за дирекция "Хумор и Сатира".

              Реално дори руснаците да са били замесени и в момента да спрат да са замесени, едва ли бъркотията на Украина ще спре и едва ли някой от запада ще престане да обвинява Русия в това. А пък ако още отгоре на това и не е замесена, как да го докаже при положение че няма дори доказателства за нейната намеса които да може да се опита поне да обори. Реално това звучи като предтекст за САЩ да подразни Русия , зад който не стои никаква реално реализуема система от санкции - тоест нито са поставени ясни изисквания за налагането им , нито ясни параметри по които да бъдат снети тези санкции. Щеше да е смешно, ако не беше тъжно да гледаш как цялата система на международното право отива подяволите и маските падат. А да не забравяме че последният път за да се надянат тия маски , спестили толкова много войни, се наложи да преживеем най-голямата война в историята на човечеството. А сега отново вървим по утъпкани кървави пътеки ....
              Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

              请您死在地狱般的阵痛
              [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
              きさまはしんでくださいませんか
              [kisamawa shinde kudasaimasenka]

              Comment


                В Грузия е набират доброволци за украинския война.
                Новости Латвии на русском языке. Самая полная информация об актуальных событиях в стране и мире. Острые мнения. Pепортажи и прямые трансляции. Фото и видео.

                "Ответка" Кадырова.



                П.С.
                Оказывается Чечены следят за Джорджиями. Наверное что-то лично.
                Во время 2008 войска Саакашвили убегали при одном упоминаниии о Кадыровских частях.
                http://vseknigi.3dn.ru/publ/19-1-0-186

                Comment


                  Като гледам какъв медиен ресурс се мобилизира около кризата в Украйна, започвам да се питам дали след Студената война не сме на прага на нещо ново. Конфликти е имало и перманентно има в икономиката, но подобно дрънкане на икономическо оръжие срещу стара ядрена сила се случва за първи път.

                  Санкции против России все же могут помочь Восточной Украине

                  The Independent

                  "Существует принципиальный, хотя и слегка циничный аргумент, что Владимир Путин своим националистическим авантюризмом причиняет столько вреда российским экономическим интересам, что не нуждается в наших усилиях, чтобы усугубить ситуацию. Введение торговых и финансовых санкций позволило бы Путину винить в трудностях России "Запад", а не собственное безрассудство"

                  "и, если он попробует ассимилировать в Россию население, которое не хочет ассимилироваться, он лишь усилит проблемы и затраты Москвы. Одно дело Крым. Мы не должны принимать как должное его аннексию, но его население - в основном русские. Восточная Украина - это совсем другое, и разжигание там сепаратизма противоречит российским интересам",

                  Таким образом, циник вспомнил бы слова Наполеона: "Когда неприятель делает ошибку, не следует ему мешать". Кредитный рейтинг России падает, а поддержка общественного мнения может измениться. Однако идея того, что Великобритания, ЕС и США должны вести себя сдержанно из опасений, что Путин будет винить нас, неубедительна. Его антизападная риторика, обвиняющая в падении правительства Украины некие "фашистские элементы" при поддержке США и НАТО, уже достигла апогея, пишет издание.

                  "Санкции не всегда работают. Но они могут сработать, и нет другой возможности для тех, кто поддерживает независимость и единство Украины, Экономическое давление - лучший способ привести Путина в чувство, и теперь, когда его союзники стали брать в заложники международных наблюдателей, нет причин воздерживаться от прессинга".
                  Россия предала соглашение, которое подписала в Женеве

                  The Wall Street Journal

                  Мore than a week has passed since the four-party Geneva statement was signed by representatives of the European Union, the United States, Russia and the country I represent, Ukraine, and it is now clear that one party is reluctant to keep its word.

                  Russia hasn't taken a single step to de-escalate the tensions in Ukraine since April 17. On the contrary, Moscow has fueled an escalation—a trend confirmed by the Organization for Security...
                  С уважение контрол_alt.

                  Comment


                    Ето отново. Русия не направила нищо за да деескалира конфликта в Украина. Конфликта който е вътрешен. Какво предлагат - Русия да вкара армията и да успокои всички? Странното е че при среща между четири страни , които да разработят план и да го предложат на Украина как тя да деескалира вътрешната криза, всички очакват Русия да направи нещо за да се оправят нещата в Украина - при това нито една от другите страни - дори самата Украина, не правят нищо за това. Това е толкова безумно че чак страшно да ти стане.

                    Утре може САЩ да въвведе санкции против Венециела, заради ескалирането на конфлакта в Украина. Или пък срещу Ватикана.

                    Реално независимо какво прави Русия явно или тайно в Украина (а дори и да правя нещо, едва ли е единствената в това отношение), нещата няма как да се оправят без усилия в тази насока от страна на сама Украина (вкл кликата в Киев).
                    Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

                    请您死在地狱般的阵痛
                    [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                    きさまはしんでくださいませんか
                    [kisamawa shinde kudasaimasenka]

                    Comment


                      [цензурирано]

                      ----
                      Между тем сегодня около 12 часов совершено покушение на мэра Харькова
                      Геннадия Кернеса

                      С огнестрельным ранением в спине он находится в больнице.
                      Last edited by gollum; 28-04-2014, 13:50.
                      http://vseknigi.3dn.ru/publ/19-1-0-186

                      Comment


                        Въпрос към модератора: Позволено ли е обсъждането на икономическите аспекти от кризата в Украйна? Благодаря.
                        Моля след това този пост да бъде изтрит.

                        да, ако има пряка връзка. Иначе - не. Форумът е военно-исторически, не икономически.
                        gollum
                        Last edited by gollum; 28-04-2014, 13:50.
                        С уважение контрол_alt.

                        Comment


                          Да проследим събитията преди атентата срещу Керенс. На 7 април Кернес се отказа да провежда референдум за откъсване в Харков:

                          "Никаких референдумов на сепаратистские темы здесь не будет. Харьков – это часть Украины. Я сказал об этом активистам во время встречи с ними. К тому же, я считаю, что чтобы выдвигать какие-либо требования, нужно иметь одну четкую, конструктивную позицию. У активистов такой позиции нет", - сказал Кернес.
                          На 28 април срещу Кернес е извършен атентат:

                          В понедельник около 12:00, на мэра Харькова Геннадия Кернеса было совершено покушение.

                          "Харьковский городской голова получил огнестрельное ранение в спину. Сейчас он находится в неотложной больнице на операционном столе. Врачи борются за его жизнь", - сказано в сообщении.

                          Как сообщает глава НТКУ, харьковчанин Зураб Аласания, нападение произошло, когда Кернес купался в источнике.

                          "Харьковский мер Геннадий Кернес и теперь не изменил привычек: купание в источнике на Саржином Яру. Ну, вот там и поджидали", - написал он.

                          "РФ определяет и ликвидирует ключевые точки сопротивления", - считает Аласания.
                          С уважение контрол_alt.

                          Comment


                            Този беше един от най-изявените поддръжници на Янукович заедно с Добкин - даже веднага след преврата за няколко дни изчезнаха в Русия. После явно се споразумя с новите, но все пак покушението му е по-вероятно дело на някой от тези типажи: http://rt.com/news/155224-ukraine-fo...-fans-clashes/

                            Comment


                              "РФ определяет и ликвидирует ключевые точки сопротивления", - считает Аласания.
                              Малко вероятно. Кметът може да забрани или да разреши референдума само ако има поддръжката на населението за неговото решение достатъчно голяма за да се изпълни това решение. Дори Харков да смени кмета си на про-руски - референдума трудно ще се проведе. Въобще референдумите в отделни части на Украина са маловероятно, поради своята неосъществимост. Това не е Крим, където се е работило с предварително известна голяма поддръжка на идеята. Тук хората не са толкова категорични в това което искат. Мнозина са за референдум за федерализация, малцина са за реално откъсване от Украина. Първият може да се проведе само в цяла Украина едновременно. Вторият е невъзможен - тъй като няма кой да го организира и проведе, а и дори да успеят - отговорът на народа относно отделянето ще е отрицателен. Така че РФ не и пука кой е кметът, тъй като в една страна в която няма елементарен ред, не е важно кой заема някакви си фиктивен пост, на който са му останали само декларативни функции.

                              Да не говорим, че ако РФ беше решило да прочисти лидерите на Киевската Клика, светът щеше да види какво значи истински снайпери и спецоперации. Или пък нямаше да види , а щеше да чете за нещастни случаи, пътни катастрофи и нелепи и нещастни смърти на толкова видни и обичани от народа лидери.
                              Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

                              请您死在地狱般的阵痛
                              [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                              きさまはしんでくださいませんか
                              [kisamawa shinde kudasaimasenka]

                              Comment


                                Durutti написа Виж мнение
                                Този беше един от най-изявените поддръжници на Янукович заедно с Добкин - даже веднага след преврата за няколко дни изчезнаха в Русия. После явно се споразумя с новите, но все пак покушението му е по-вероятно дело на някой от тези типажи: http://rt.com/news/155224-ukraine-fo...-fans-clashes/
                                Мен повече ми прилича на покушение нямащо общо с политиката. Вероятно е настъпал някой криминален авторитет. Показателно е че нищо не е известно за самият стрелец, как от къде и кой е стрелял. Задържан ли е , търси ли се?
                                Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

                                请您死在地狱般的阵痛
                                [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                                きさまはしんでくださいませんか
                                [kisamawa shinde kudasaimasenka]

                                Comment

                                Working...
                                X