Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кризата в Украйна 2013-2014 г.

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Durutti написа Виж мнение
    Впечатлява.


    thorn

    Средновековните църкви в България

    Comment


      Колеги кажете има ли в българските медии информация за референдума който се провежда във северната италианска провинция Венето за отделяне от Италия и обявяване на независимост? Аз намерих само това http://30dumi.eu/2014/03/%D1%80%D0%B...%D1%82-%D1%81/

      Comment


        Мдаааа, чкай Бг медиите да напишат за това

        Comment


          Десетте тезиса на Андрей Иларионов за кризата в Украйна. (Андрей Иларионов е представен като "бивш съветник на руския президент Владимир Путин" за времето от 2000 до 2005 година). Представляват обобщение на неговото изказване пред студентите на Киевско-Могилянската академия от 13 март.

          http://www.theinsider.ua/politics/5321f645a8b4c/

          Съкратен превод:
          1. Настоящата криза в Украйна е сравнима с тази от 1918 г. по мащаби и евентуални последствия; днешното правителство е дори по-неподготвено за това предизвикателство от тогавашното на Михаил Грушевски.
          2. Това което се случва в момента е агресия с въвеждане на въоръжените сили на Русия на територията на Украйна. Първият етап на агресията е нахлуване в Крим с опит за неговото анексиране. Но това няма да е краят, а само първа крачка от отдавна разработен план. Следващата е дестабилизация на Южна и Източна Украйна, която да прерасне в гражданска война. Това е най-желаното от Кремъл състояние на Украйна в следващите няколко години.
          3.Една от най-важните задачи на спецоперацията е Украйна да бъде представена като несъстояла се държава в очите на самите украинци, пред международната общественост и руското обществено мнение. Като територия на хаоса, в която се води война на всеки против всеки - на Изтока със Запада (украинския изток и запад се има предвид б.м.), на християните с мюсюлманите, на десните с левите.
          4. В плана на Путин има трети елемент, за който често говори Кремъл. Че сегашната украинска власт е нелегитимна и че единствената законна власт в момента е тази в Крим. Затова третата важна цел е смяната на властта в Украйна.
          5. Възниква въпросът - защо Путин предприема всичко това? Сваленият режим в Украйна е light копие на режима в Русия. Затова падането на първия е смъртна заплаха за втория.
          6. Евромайдана е антикриминална, антисъветска/антикомунистическа и антиимперска революция, каквито станаха преди четвърт век в много страни от Централна и Източна Европа, но каквато нямаше в Русия, Беларус и азиатските републики на бившия СССР. В Грузия това се случи през 2003 г., в Украйна обаче Оранжевата революция не можа да се превърне в такава. Тъй като сега в Русия господства криминален режим, възраждат се съветските, комунистическите и сталински символи, институции, идеи и с бързи темпове се реконструира империята, то Февруарската украинска революция е тежък удар по идеологията и системата на властта в днешна Русия.
          7. От какво се страхува Путин? Първо, от създадената от народа (на Украйна, б.м.) демократична институция, и второ - от появата на "украинския Саакашвили". Човекът, който олицетворява едновременно трите елемента на освободителните революции от втората вълна върху постсъветското пространство - антикриминалното, антисъветското и антиимперското движения. Путинската агресия е наказателна експедиция заради опита за изтръгване от здравата и лепкава имперска хватка.
          8. За да разберем Путин, трябва да "влезем в обувките му", т.е. в неговото мислене и логика. Той смята, че е избран от божественото Провидение за да "обедини руските земи и разединеният руски народ" и че има карт-бланш за осъществяването на така наречената "имперска историческа мечта". Убеден е, че в съседство има една несъстояла се страна, половината територия на която са "изконни руски земи". Според него в момента има уникална историческа ситуация: тежка криза в Украйна, в която няма нито ефективна власт,нито действащи държавни институции. Струва му се, че самото Провидение изисква от него изпълнението на неговата "историческа мисия" и ако на едната страна на везните е тази мисия, а на другата - евентуални икономически и персонални санкции, нима той ще се изплаши от тях? В избора между "гласът от небесата" и шумоленето на "някакви си хартийки", той избира първото. Пък и санкциите рано или късно се прекратяват, а земите си остават.
          9. Не се очакват никакви реални силови действия от страна на Запада в близко време. Барак Обама може да вярва и в най-прекрасните идеи, но дипломатически преговори с Русия - това е все едно да четеш Библията на уличен бияч. Кои са ефективните методи? Да си спомним руско-грузинската война през 2008 г. - подобна в много отношения история. Кое спря руските войски? Преди всичко - неочакваната и ефективна съпротива на грузинската армия. Второ - общественото мнение и идването на пет европейски лидери в Тбилиси. И трето, най-главното - демонстрираната от страна Буш готовност да използва въоръжените сили на САЩ. Тези три фактора, взети заедно, повлияха на решението на агресора да прекрати огъня и настъплението на своите войски към Тбилиси.
          10. Танковете са нещо, чието движение не може да бъде спряно от резолюциите и на най-уважаваната международна организация. Само реална заплаха за използването на въоръжена сила може да спре танковете на агресора. Но за това е нужно преди всичко да има национална съпротива, иначе никой няма да си мръдне пръста за да защити друга страна. Ако жертвата на агресията демонстрира воля и способност за съпротива, с висока степен на вероятност на помощ могат да и дойдат и други страни. Съпротивата срещу агресора не е разпалване на война. Тя е гаранция за нейното прекратяване.

          Цялото изказване
          Човешката глупост е безпределна, защото разумът му е неограничен!

          Comment


            Durutti написа Виж мнение
            Потърси информация за руските неонацисти и ще откриеш същите неща. Що се отнася до Украйна - ето от къде идва самият Павел Губарев, изгряващата звезда на "антифашизма":







            Ето и някое предишно "антифашистко" мероприятие на кримските русофили:
            Click image for larger version

Name:	10001543_689409831110688_823120092_n.jpg
Views:	1
Size:	151.2 КБ
ID:	539462

            Приключенията на добрия войник Швейк - на кладата:
            Click image for larger version

Name:	af0d43eeb0d019f094124781a13ef0af.i600x391x472.jpeg
Views:	1
Size:	95.8 КБ
ID:	539463
            Last edited by ndragostinov; 16-03-2014, 14:35.
            Truth will save the world

            Comment


              Интересен линк на англиски със снимки от Нижний Новгород, танкова дивизия отива на учения. Не може да се отрече че техниката е на ниво!

              Comment


                Мда, искат родният им език да има официален статус - какъв фашизъм. Иначе голямата разлика е, че руските фашисти не държат една трета от министерствата и областните управи, както е в момента в Украйна.

                Comment


                  Durutti написа Виж мнение
                  Мда, искат родният им език да има официален статус - какъв фашизъм. Иначе голямата разлика е, че руските фашисти не държат една трета от министерствата и областните управи, както е в момента в Украйна.
                  От кога изгарянето на книги се приема за нещо нормално?
                  Сигурно и нацисткият поздрав вече изразява стремеж към защита на възвишените идеали, в името на която руската армия се намесва в Крим. Пак от там:







                  Truth will save the world

                  Comment


                    Преди всичко - неочакваната и ефективна съпротива на грузинската армия
                    Не се сдържах просто Звучи ми като популярната версия, че грузинците превзели града и го държали 2 дена докато руската артилерия ги засипвала, разрушавайки града...

                    Comment


                      Сигурно и нацисткият поздрав вече изразява стремеж към възвишените идеали,
                      Ами ако гледаме обясненията на "международната демократична общност" - явно да, щом Тягнибог, Ярош и Сашко Белия се оказаха евроинтегратори, въпреки нацистките им поздрави. Преживели са катарзис, така де се каже, защото ето какво заявява европейския парламент преди малко повече от година:
                      " Is concerned about the rising nationalistic sentiment in Ukraine, expressed in support for the Svoboda Party, which, as a result, is one of the two new parties to enter the Verkhovna Rada; recalls that racist, anti-Semitic and xenophobic views go against the EU's fundamental values and principles and therefore appeals to pro-democratic parties in the Verkhovna Rada not to associate with, endorse or form coalitions with this party;"

                      Comment


                        3.Една от най-важните задачи на спецоперацията е Украйна да бъде представена като несъстояла се държава в очите на самите украинци, пред международната общественост и руското обществено мнение. Като територия на хаоса, в която се води война на всеки против всеки - на Изтока със Запада (украинския изток и запад се има предвид б.м.), на християните с мюсюлманите, на десните с левите.
                        Този "анализатор" дори не прави разлика между католици, православни и мюсюлмани.


                        6. Евромайдана е антикриминална, антисъветска/антикомунистическа и антиимперска революция, каквито станаха преди четвърт век в много страни от Централна и Източна Европа, но каквато нямаше в Русия, Беларус и азиатските републики на бившия СССР. В Грузия това се случи през 2003 г., в Украйна обаче Оранжевата революция не можа да се превърне в такава. Тъй като сега в Русия господства криминален режим, възраждат се съветските, комунистическите и сталински символи, институции, идеи и с бързи темпове се реконструира империята, то Февруарската украинска революция е тежък удар по идеологията и системата на властта в днешна Русия.
                        Човека е завършен революционен идеолог. Хората(нормалните) протестираха срещу 20 годишно корупционно управление. Никакви идеологии не бяха намесени, поне в началото.

                        Иначе нормално. Винаги когато се случва нещастие, някой идиот се опитва да блесне.

                        За референдума:
                        Очаква се в Крим да пристигнат повече от 135 наблюдатели от 23 страни, включително от Израел, САЩ, Франция, Италия, България. Референдумът ще се отразява от над 2500 журналисти от цял свят.
                        http://dnes.dir.bg/news/ukrina-refer...-16319074?nt=4

                        Мисля че 135 наблюдатели не са достатъчни и не могат да гарантират че резултатите от реферндума няма да бъдат леко "тунинговани" при броенето.
                        Last edited by Amazon; 16-03-2014, 15:36.
                        This is my signature. There are many like it but this one is mine.

                        Comment


                          Sharana написа Виж мнение
                          Не се сдържах просто Звучи ми като популярната версия, че грузинците превзели града и го държали 2 дена докато руската артилерия ги засипвала, разрушавайки града...
                          Какви ли не митове около грузинската война се възродиха напоследък, само че фактите кой кого е провокирал, който кого е нападал и кой кого е победил ги има в независимия международен доклад: http://www.ceiig.ch/Report.html Също така всеки може да се поразрови из интернет архивите и да намери информация за отношенията на Саакашвили с местния олигархичен елит, за насилието, с което смазваше опозиционни протести, за това как наливаше половината БВП на мизерстващата си страна във военни поръчки за израелски и щатски фирми, също и за стимулирането на крайния национализъми най-вече жертването на сънародниците си в името на чужди имперски интереси. Оттам наттък всеки може да прецени дали той е бил символ на "антикриминалното, антисъветското и антиимперското движения" и дали украинските саакшвилчета ще донесат нещо добро на народа си

                          Comment


                            Кайният национализъм в многонационална държава винаги е нещо лошо (както и горенето на книгите). Обаче естествено е да съществува. Неестественно е той да бъде допускан във властта и да се превръща в държавна политика.
                            Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

                            请您死在地狱般的阵痛
                            [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                            きさまはしんでくださいませんか
                            [kisamawa shinde kudasaimasenka]

                            Comment


                              Durutti написа Виж мнение
                              Ами ако гледаме обясненията на "международната демократична общност" - явно да, щом Тягнибог, Ярош и Сашко Белия се оказаха евроинтегратори, въпреки нацистките им поздрави. Преживели са катарзис, така де се каже, защото ето какво заявява европейския парламент преди малко повече от година:
                              " Is concerned about the rising nationalistic sentiment in Ukraine, expressed in support for the Svoboda Party, which, as a result, is one of the two new parties to enter the Verkhovna Rada; recalls that racist, anti-Semitic and xenophobic views go against the EU's fundamental values and principles and therefore appeals to pro-democratic parties in the Verkhovna Rada not to associate with, endorse or form coalitions with this party;"
                              http://www.europarl.europa.eu/sides/...DOC+XML+V0//EN
                              Интересуваха ме твоите обяснения, защото нали заедно с останалите симпатизанти на Русия от няколко седмици спекулирате с думата "фашизъм" и заплахата от него. Щях да те разбера ако нямаше представа че голяма част от украинските русофили също са фашисти, обаче сега...
                              Truth will save the world

                              Comment


                                Не виждам смисъл да повтарям едно и също n пъти -откровени фашисти са част от дошлата по крайно съмниетелен начин нова власт в Киев. Не става въпрос за две футболни агитки, които могат да се сравняват - Свобода и Десен сектор са във властта. Иначе ти препоръчвам да разгледаш всички клипове и снимки от "русофилските" протести в Крим, Харков, Донецк и Одеса и след това да обясняваш, че повечето от тези предимно възрастни хора, понякога развяващи съветски знамена, също са фашисти.

                                Comment

                                Working...
                                X