Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Египетско скарабейче в Смолянският музей

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Със скарабеи е бъкано къде ли не, те въобще не се смята за кой знае колко забележителна находка. Но самата идея, че египтяните и то още през средното царство ще внасят дървесина от Родопите е безумна. Захарче, поинтересувй се от папируса на Уни Амон за да узнаеш откъде са си вземали дървесината египтяните и дали като имат чудесни кедри на два-три дни път би имало шанс да ходят на майната си в Смолян.
    Last edited by Thorn; 14-10-2011, 16:01.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Току-що извадих от един шкаф две монети, 20 и 50 унгарски филера, съответно от 1964 и 1967 година. Това е доказателство за тесни търговски връзки между мен и Унгарската народна република.

(А защо точно тези монети - ами защото съм ги запомнил, че са доста особени, направени са от някаква много лека сплав или дори алуминий.)

Comment

bsb написа Виж мнение
        Току-що извадих от един шкаф две монети, 20 и 50 унгарски филера, съответно от 1964 и 1967 година. Това е доказателство за тесни търговски връзки между мен и Унгарската народна република.

(А защо точно тези монети - ами защото съм ги запомнил, че са доста особени, направени са от някаква много лека сплав или дори алуминий.)
        А, точно, а аз вкъщи имам освен същите унгарски и едни виетнамски, такива, с кръгла дупка в средата, че даже и от вече изчезнала европейска държава - австро-унгарски Значи сигурно австро-унгарския монетен двор е имал филиал някъде тука
        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
        Проект 22.06.1941 г.
        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

zahar4e написа Виж мнение
          Мойте уважения,
          но вие ли знаете повече
          Ние с гугъл.
          За щастие, в клипчето има достатъчно податки да разбере човек отде`й повяло и накъде`й завяло. Първо, в бележките под Херодот за победите на Сосестрос над скити и траки четем, че `бърка тоя фараон с един друг, който се е бил наистина със скити и траки... в Палестина"! След това трябва да отбележим, че за проф. Добрев скарабейчето означава единствено, че `има връзки`. За другия египтолог (във връзка с някакво проектче!) те вече стават "много тесни културни, търговски и пр. взаимоотношения" (цит. по смисъл). А професорката явно е следовник на окултното течение в българската наука, създадено с леката ръка на Л.Живкова (ето, впрочем, какви чудесии са ставали през 1981 г.), а от друга страна - хванала си е в момента някаква темичка за бога-слънце, понеже, както пише на сайта на проекта (sic!) "новите религиозни тенденции в Европа и Америка показват засилен интерес към ... бога-слънце" (каква мотивация за научни изследвания, а? ). Та по случай тоя проект е провидяла египетски слънчев символ, намерен в България (на клипчето се вижда на 11:34). За сравнение - вижте как изглеждат същинските крилати слънчеви дискове - и не забравяйте, че освен египетските са намерени шумерски, вавилонски и хетски такива.
          Приятни изследвания в нета!
          "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

Малко обяснение към авторката на темата. Не сме се събрали "сърдити старчета", които посрещат на нож всяка нова идея, а просто се опитваме да мислим логично. Ето два варианта на един и същи виц, които ми се струва, че доста добре описват ситуацията (копирани от интернет, че е най-лесно):
            Във влак през Шотландия пътуват художник, философ, математик и физик. Художникът и философът гледат през прозореца, виждат една овца и впечатлителната душа на художника реагира моментално:
            - Вижте, вижте! Шотландските овце били черни!
            Философът, който все пак разбирал от общи и частни твърдения, го поправя:
            - Не се изсилвай толкова! За да бъдеш по-точен, би трябвало да кажеш, че някои шотландски овце са черни.
            Математикът, подразнен от това, че го отвличат от размислите му, решил да им даде урок:
            - Ако въпросът е за точност, всъщност най-точното твърдение е, че в Шотландия има поне една черна овца! Точка на дебата сложил физикът, който бил експериментатор и въпросите за съотношението между наблюдения и изводи му били безкрайно ясни:
            - Всъщност, ако наистина държите на точността, единственото, което бихте могли да заключите от вашите наблюдения е, че в Шотландия има поне една овца, която, гледана от едната й страна, изглежда черна!"
            An astronomer, a physicist and a mathematician are on a train in Scotland. The astronomer looks out of the window, sees a black sheep standing in a field, and remarks, "How odd. Scottish sheep are black." "No, no, no!" says the physicist. "Only some Scottish sheep are black." The mathematician rolls his eyes at his companions' muddled thinking and says, "In Scotland, there is at least one sheep, at least one side of which appears to be black from here."
            Та някои наши историци популяризатори са в позицията "всички овце са черни".

А в клипа, рекламиращ броя на списание "Осем", май най-адекватно се държа водещата. Особено ми хареса, като попита г-жа Фол защо няма следи от египтяните. И тя отговори, че може би те са разменяли тъкани, а от тъкани много трудно се намират следи. Което нямаше как да не ми напомни един друг стар виц - отново копиран от интернет, отново известен в най-различни варианти:
            Централен грузински вестник помества съобщение: "При разкопки в района на двореца на царица Тамара, властвала в Грузия в края на XII в., на дълбочина един метър под крепостната стена на двореца е намерено парче медна жица, с което се доказва, че грузинците още тогава са познавали и ползвали телеграфа".
            На другия ден централен арменски вестник помества съобщение: "При разкопки в района на двореца на цар Тигран II, властвал в Армения 100 г. преди Христа, на дълбочина пет метра под крепостната стена на двореца не е намерено нито едно парче медна жица, с което се доказва, че арменците още тогава са познавали и ползвали безжичния телеграф"
            Така че фактът за открити три скарабея по нашите земи без съмнение е интересен. И нищо повече.

Comment

Колко задружни сте в отхвърлянето на всяка по-нестандартна и смела теория, макар и подкрепена с откритието на нови и нови находки!

Не ме разбирайте погрешно, на мен тук ми харесва и научавам много нови неща, но не мога и да не си кажа мнението.
              Отричате, отхвърляте с лека ръка, но защо нищо не предлагате!? Поставяте логиката в култ, но забравяте да сглобите парченцата от пъзела, не се доверявате на учени облечени в слава - но така и не любопитствате какво ли бихме да извлечем от "актуалните" артефакти.

Ще ми отговорите ли защо този ценен свещен египетски амулет е бил заровен от траките преди 4 000 години в т.нар. могила кенотаф, където са били полагани вещи от бита, както и култови предмети. Такъв тип могили се свързвали с представите на древните траки за света, с вярата им в задгробния живот и безсмъртието на душата и не заемат ли твърде важно място в историята на древните ни предци за да попадне там някой случаен предмет??

Comment

Захарче, аз ти вярвам, само по симпатии към аватара ти! Такива едни симпатии имат други хора към кехлибарчето

Comment

zahar4e написа Виж мнение
                  защо този ценен свещен египетски амулет е бил заровен от траките преди 4 000 години в т.нар. могила кенотаф...не заемат ли твърде важно място в историята на древните ни предци за да попадне там някой случаен предмет??
                  Логиката реши: При все, че предметът не е случаен, нито случайно е избран за полагане в могилата, при липса на данни как е дошъл дотук, съгласно логическото правило "Бръснач на Окам" е най-вероятно скарабеят случайно да се е оказал в Тракия. Пример от противното: ако не беше случайно, т.е. ако траките, възхитени от египтяните и поддържащи сериозен обмен с тях, масово си поръчваха скарабеи, то и ние щяхме да ги намерим масово посети в кенотафите.
                  "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

При положение, че находката е изолирана, а и нямаме видими следи от други подобни находки, нямаме особено основание да твърдим за редовен търговски или културен обмен между Египет и Тракия. Поне не от този период.
                    sigpic

Comment

Като не получих отговор на въпроса си, реших да послушам pnp5q и да се доверя на гугъл. Макар и да ме тласна в малко по-различна насока,
                      ето какво открих:

Става въпрос за трудът на д-р Стефан Гайд - роден през 1960 г. в София. Експерт по лингвистика и криптография, създател на Института по трансцендентна наука. В изследванията си той намира връзка посредством писмени знаци върху предмети от 4 в.пр.н.е. открити в Градешница с древен Египет.
                      http://www.institutet-science.com/bg/orfArkb.php

В извадката има някои доста съмнителни моменти, но има и някои найстина очевидни сходства.

Comment

Стефан Гайдаров е мошеник и шарлатанин, образец за псевдонаука. Плевел.

Захарче, никой не се опитва да те гони или да ти се подиграва. Просто развивай критичното си мислене.

Между другото - 4 век пр. н. е. ли имаш предвид или 4 хилядолетие?

thorn

Comment

М`да, споменаването на този тип е като да се опиташ да се аргументираш в дискусия за Наполеон с фраза от разговор с душевно-болен, който се мисли за него. Или като да споменеш някой като Фоменко в исторически форум.
                          Да подчертая и аз нещо: напълно нормално е, когато човек тепърва навлиза в дадена тема (т.е. трупа впечатления, информация, развива критическия си поглед към нея (това обикновено идва по-късно)), когато попадне на някаква информация в Интернет да я възприеме като чиста монета: опитът с шарлатаните и рицарите на смелите идеи изисква време, разпознаването им - още повече. Много от нас (да не обидя някого, но за мен важеше, а и все още важи за не малко теми) са минали през този период, изказвали са смешни и нелепи "смели идеи", да не говорим за опиране на фалшиви авторитети (банални шарлатани или просто тихи луди (вторите все пак имат предимството да са честни)). Въпросът е да се подхожда със здрава доза скептицизъм и човек да не се обижда, а да се учи.
                          Просто съвет (надявам се, полезен) въз основа на личен опит.

ПП За съжаление псевдо-науката се плоди и множи, особено из Интернет и ако човек не е добре "подкован" в дадена област, не винаги може от пръв поглед да разбере с какво си има работа.

Comment

Признавам си, дори на мен теориите над-р Стефан Гайд ми се видаха малко вятърничеви, но чисто визуално, онагледени чрез графики някой сходства изглеждат абсолютно реални.

Много ми харесва изразът "рицарите на смелите идеи", съдържа в себе си същевременно намигване към историята на знаменитият мечтател Дон Кихот и геройските му битки с вятърните мелници и романтичният спомен за почетните воини - рицари, естетически и нравствен идеал за времето си ( и не само)! Както се казва "ще поживеем, ще видим" - кое ще се отсее и кое ще оцелее като информация и историческо откритие, защото колкото и да обичаме да се гордеем и хвалим с историята си, никой не цени евтините сензации.

Трън пак хапе и пак...се оказа прав-грешка на езика - 4 хилядолетие имах предвид!

P.S.Благодаря за милите думи между редовете!!!

Comment

Питах, защото 4 хил. пр. н.е. в Египет писменост няма. По-точно - появяват се някакви наченки точно на границата между 4 и 3 хил. но са супер примитивни.

thorn

Comment

Оброчната плочица от с. Градешница датира даже май и от 5 хилядолетие преди новата ера,
                                бедна ми е фантазията какво би могъл да предположи д-р Стефан Гайд в този случай - най-вероятно, че тази писменост предхожда египетската!?
                                Хм!?

Comment

Working...
                                X