Тази тема не я ли приключихме? Тези двамата са американци, затова пишат на английски. Но Янгър говори гръцки (тъй като копае в Гърция), Палаима чете Омир без речник, за кеф. Белгийците Оливие и Годар си пишат на френски и имат късмет, че езикът им се води "научен". Поне Оливие със сигурност знам, че говори гръцки, защото помага на Александра Карецу да си преведе статиите на френски. Годар пише основно на френски, родния си език, но тъй като работи в Неапол от памти века, публикува и на италиански. Шефа на нашия институт копае в Петра - не само говори арабски (и гръцки, ако е важно), но и студентите, които отиват да копаят там, научават арабски. Спомням си една колежка в института, която зубреше турски, защото се канеше да ходи на разкопки там с немския археологически институт и турския го бяха споменали като препоръчителен за студентите. Което ще рече, че и шефовете на разкопките го говорят (логично).
Що за детински дискусии са това? Всеки си публикува на каквото може. Радваме се, ако материалът се публикува изобщо, а с езиците ще се оправим. Това са дреболии. Археологията е огромна област и не може да и се прилагат такива опростени разсъждения към нея. А който го мързи да се пъне да чете текстове на разни странни езици, да не става археолог - съвет. Който пък не мисли да става археолог, да не се коси за нас. Оправяме се идеално.
Не съжалявам за нито един език, който съм научила, за да мога да чета публикациите на него. А иначе ако Китов и Фол не са ги превели - радвайте се. Това си е чист резил. Но това е друга тема.
Що за детински дискусии са това? Всеки си публикува на каквото може. Радваме се, ако материалът се публикува изобщо, а с езиците ще се оправим. Това са дреболии. Археологията е огромна област и не може да и се прилагат такива опростени разсъждения към нея. А който го мързи да се пъне да чете текстове на разни странни езици, да не става археолог - съвет. Който пък не мисли да става археолог, да не се коси за нас. Оправяме се идеално.
Не съжалявам за нито един език, който съм научила, за да мога да чета публикациите на него. А иначе ако Китов и Фол не са ги превели - радвайте се. Това си е чист резил. Но това е друга тема.

Comment