If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Гробница на Калигула край езерото Неми? Според мен е маловероятно. Наличието на негова статуя едва ли е основание да се смята, че урната му е положена там.
Не си спомням да съм чел къде е сложен прахът му, но логичното е да е в Августовия мавзолей в Рим.
Между другото, преди време гледах един НГ филм за клоака максима, в които разправяха за новооткритите (става дума за ок.2003) канали за отводняване и наводняване на колизеума (както обясни археолога, дотогава имали сериозни съмнения, че морските сражения, описвани като случващи се на арената, са фикция; същият обясни, че по каналите за напояване е локализиран със сигурност домус ауреус). Мисля, че го имаше и в списанието НГ като материал това.
Някой да е срещал по-сериозна/подробна информация по въпроса (морски битки в колизеума)?
Домус ауреус си е локализиран със сигурност още през 16 век. Друг е въпросът, че това е било огромен комплекс и може нещо да са доуточнявали.
Морски битки /навмахии/ в Колизеума са били възможни преди първото му голямо преустройство.
Хм, това "със сигурност" не ми се връзва с 16 век - все се сещам за вълчицата от 13 век, кърмеща Ромул и Рем, направени вероятно от Донатело, които са се считали доста дълго за антична скулптура; а и за тетрарсите, които, турени във венецианска катедрала, дълго време (до 19 в.) са се считали за рицари-кръстоносци. Плюс това, нали дворецът не е бил завършен и скоро след смъртта на Нерон е бил разрушаван, има един бюлюк сгради построени върху му още античността, реално работата на някой "любител-археолог" през 16 век ще да е почивала само на някакви литературни свидетелства, горе-долу като Шлиман.
Може ли да дадете подробности за навмахиите и спецификата на реконструкцията на колизеума?
Щом не ми вярваш, не ми вярвай, няма да обяснявам азбуката на такива като теб.
Нещо неправилно ли виждаш в археологическата работа след ползване на литературни свидетелства? Вероятно е по-добре без тях, като иманяр с металотърсач, койо да прибере ценните метали, без да го е еня какво е копал?
Щом не ми вярваш, не ми вярвай, няма да обяснявам азбуката на такива като теб.
Не ми се дървете и не ми говорете на ти, не сме си близки, нито сме си приятни, очевидно.
Има защо да се извинявате - за това, което е открито случайно през 15 век няма и намек тогава търсенето да е свързано с домус ауреа (мислели са, че са попаднали в пещера), всъщност няма намек за това дори да е търсено нещо, в последствие просто са предположили, че става дума за него. Освен това, заниманията на ренесансовите с антични артефакти са доста подобни на иманярските, че и оттатък - доста римски барокови църкви са построени с камънак от колизеума.
Не знам на база на какво считате, че можете да научите когото и да било на каквото и да било с темерутските си лаконични отговори. Аз поне съм се постарал да аргументирам съмнението си...
Поне се радвам, че съм Ви пообразовал малко. За влиянието на фреските, открити в Домус Ауреус върху ренесансовата живопис, ще си прочетете сам.
Интересно как не Ви е хрумвала мисълта, че всъщност Рим никога не е забравян и не е изоставян и че за него писмените източници са достатъчно подробни, поне дотолкова, че да не се съмняваме, че когато на мястото, където би трябвало да е дворецът на Нерон според писмените източници, открием разкошен древноримски дворец, можем и да считаме с достатъчно основание, че точно това е Домус Ауреа.
Не знам на база на какво пак считате, че че ми е интересно да ми припомняте азбуката, като ми разказвате от какво са строени бароковите църкви.
Не мога да разбера - желанието Ви е да се караме ли?
Поне се радвам, че съм Ви пообразовал малко. За влиянието на фреските, открити в Домус Ауреус...
Не се ласкайте, не е Ваша заслугата - навремето съм ходил на лекции при Елка Бакалова, просто си прерових записките.
Интересно как не Ви е хрумвала мисълта, че всъщност Рим никога не е забравян и не е изоставян и че за него писмените източници са достатъчно подробни...
Не ми е хрумвало, защото не е вярно, поне наполовина. Да, Рим не е изоставян никога, НО много (всъщност, повечето) от класическите литературни произведения са си баш забравени през средните векове или, ако щете неползвани, освен частично чрез късно антични антологии и разни християнски преправки, заради християнизацията, и тъкмо защото са преоткрити на ренесанса му викаме ренесанс... но сигурно и тази азбука Ви е позната.
За бароковите църкви съжалявам, видях блога после.
Все едно.
ПП. За да върна на темата - Светоний пише, че Калигула е в Мавзолея на Август, което ще е оспорено, ако находката се потвърди. Като почитател на достоверността на литературните източници, можехте да коментирате това например, вместо моята така непростима необразованост.
Comment