Guy de Mont Ferrand написа
Виж мнение
Тъй като световната наука все още се отнася леко скептично към възможността полинезийци да са посещавали Америка преди Колумб, вероятно данните в подкрепа на тази хипотеза ще представляват интерес.
През 2007 г. сред археологическия материал от о. Моча (на 30 км от чилийския бряг) са открити три черепа с т.н. "полинезийска мандибула" (цък). Единият е датиран X-XV в. (цък)
Сладките картофи са пренесени от Южна Америка по целия тихоокеански басейн. Генетичните изследвания и археологическите данни показват, че това е станало около X в. Местните идианци ги наричат kumar/kumotl, а полинезийците - kumara (цък).
По южното чилийско крайбрежие са открити пилешки кости, датирани от края на XIV в. Генетичните данни показват рядка мутация, специфична за о. Тонга и особено за Великденския остров. (цък)
Има редица сходства в езиковата и материалната култура
рапануи kialu > мапуче kialoa (кану)
рапануи iti > мапуче piti (малък)
рапануи uri > мапуче kuri (черен)
рапануи umanga > мапуче minga (колективна дейност)
маори toki (секира) > мапуче toqui (вожд, носещ секира)
Церемониални маорски бухалки wahaika и южноамерикански toqui:
Тези лингвистични сходства трябва да се изследват, разбира се, но засега не съм попадал на материал по въпроса. Има и други прилики между двете култури (ритуали и т.н.), които са описани в материалите по-горе.
Освен това следва да отбележим, че между местното южноамериканско население и полинезийците не са открити никакви генетични връзки. Въпреки това аз съм оптимист за 3500-километровите пътешествия
Comment