Триполска култура - протоградове
Collapse
X
-
ГостМаркери: Никакви -
не съм се зачитал длбоко в статията и обосновките за скифския произход на славяните (към което явно клони студията) , но трябва да отбележа че за 2 хил.пр.н. 5000 души население в тези области си е направо мегаполиси ....Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.
请您死在地狱般的阵痛
[qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
きさまはしんでくださいませんか
[kisamawa shinde kudasaimasenka] -
Гост -
Тези степи тогава са си били земеделски. Номадското животновъдство, което ще измести земеделието от тях и ще ги превърне само в огромно пасище /Дикое поле/ по това време още не е било измислено. А единица площ при използване за земеделие изхранва на порядъци повече хора отколкото номадството.Comment
-
Така е , и все пак 10 000, това говори не само за развито земеделие но и управленска организация и нужда от създаването й (тоест вероятно военна заплаха или междуплеменни вражди). Макар че на въстановките не виждам укрепления около градовете ...Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.
请您死在地狱般的阵痛
きさまはしんでくださいませんか
[kisamawa shinde kudasaimasenka]Comment
-
Това говори и за много други неща от архитектурен порядък - канализация и прочее. Каквито май са откривани, така че в някаква форма са съществували. По-интересно е за мен каква е била основата на икономиката на подобен град - може да бъде само търговия и земеделие. Но пък какъв плюс по отношение на земеделието ще има организирането на град, т.е. компактно и гъсто заселване
. То има смисъл за занаяти, търговия и, разбира се, политическо значение. Но за земеделието е по-скоро неразумно.
Comment
-
мда, аз затова предположих че градовете биха имали по-скоро отбранителни функции при едно насочено основно към земеделие общество.Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.
请您死在地狱般的阵痛
きさまはしんでくださいませんか
-
-
е мисля че хората в подобни случаи мислят как да защетят себе си ....
но и в този и в другия случай, не виждам наличие на защитни съоръжения - дори валове ....Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.
请您死在地狱般的阵痛
きさまはしんでくださいませんか
-
Що не зачекнем направо 'протоградовете' Йерохон, Чатал-Хююк, Кюлтепе, снабдени с истински стени?княз Крылов написае мисля че хората в подобни случаи мислят как да защетят себе си ....
но и в този и в другия случай, не виждам наличие на защитни съоръжения - дори валове ....sigpicComment
-
Преди известно време (2-3 години) някакви археолози бяха открили огромни къщи/селища в Централна Европа, май Чехия и май пак от тоя период. Някой да си спомня за какво ставаше дума и къде може да се прочете какво е станало с разкопките?He must have been an admiral, a sultan or a king,
And to his praises we shall always sing
Comment
-
Това за Чехия не го знам,но да кажа за защитните съоръжения.Липсата на такива в определен географски парцел означава,че в него няма и военни конфликти.Нека духът ти живее и нека ти който,обичаш Тива,да прекараш милиони години ,обърнал лице към северния вятар,докато очите ти съзерцават щастието.
Надпис от чашата с пожелания от гробницата на Тутанкхамон.Comment
-
Или просто няма смисъл от защитни съоръжения. Т. е. няма натрупани материални богатства, които да се пазят зад дебели стени. Къде по-лесно и сигурно е да се скриеш в гъстите гори, отколкото да се оставиш да бъдеш обкръжен на място със съмнителна фортификационни укрепления.владетелят на шумер написаТова за Чехия не го знам,но да кажа за защитните съоръжения.Липсата на такива в определен географски парцел означава,че в него няма и военни конфликти.sigpicComment
-
Не съм много убеден в това. Хубаво ще се укрият в горите, а домовете им? Събраната реколта? При всяко нападение трябва да се крият, докато атакуващото племе мине през селището вземе каквото му трябва, разруши редица къщи, а други подпали, и като си замине какво правят жителите? Вдигат наново къщи? А храна - при условие, че често армиите са взимали всички запаси ( или поне голяма част от тях), които намерят за продоволствие? Мисля, че в случая Владетеля е прав - ако има сериозна военна дейност в даден регион, обичайни са набезите на враждебни племена, то логично е селищата да се опитат да се защитят по някакъв начин. И не е задължително да е с дебели каменни стени - достатъчно е понякога просто ограда от дървени колове.Т. е. няма натрупани материални богатства, които да се пазят зад дебели стени. Къде по-лесно и сигурно е да се скриеш в гъстите гори, отколкото да се оставиш да бъдеш обкръжен на място със съмнителна фортификационни укрепления."Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.Comment
-
Реколтата може да се укрие в скривалище и не е задължително то да е в рамките на селището. А къщите през този период не са нещо особено и за възстановяването им не се изисква много усилия.sigpicComment

Comment