Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Nicopolis ad Haemum

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Г-н Русев, както споменах, аз наистина уважавам написаното в постовете Ви и съжелявам ако не можете да си намерите достоен събеседник. Аз едва ли бих могъл да бъда такъв, но наистина желаех да видя мнението ви по темата. А темата е Nicopolis ad Haemum, а не Nicopolis ad Istrum и в описанието на темата аз съм изложил точно определена хипотеза. Доколко тя ви се струва "смешна" или "нелепа" не знам... аз нямам нищо против пълното и оборване.
    Но наистина нямам желание точно тази тема да се превърне в тема за разкритията в Nicopolis ad Istrum, макар че, признавам, те биха представлявали интерес за мен и ако желаете, просто направете такава тема. Виждам че има какво да кажете по въпроса и е много по-добре вие да сте нейн титуляр, защото както споменаха Торн и Голъм почти няма професионални археолози тук.
    Не това беше целта на моята тема. И не се заяждам с вас, дори ни най-малко, нито пък имам някакви такива цели.

Надявам се да не съм Ви засегнал...
    "Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.

Comment

Stormbringer написа
      Русев: Това какво общо има с темата?
      Г-н Русев, възхищавам се на познанията Ви по археология и новите разкрития в нея ( без грам ирония ), които съм чел във форума и много разчитах на вашата осведоменост конкретно по въпроса за откритите останки от византийско/римско/тракийско поселище в Търново ( а не в Никюп ). Но ако ще говорим за Никополис ад Иструм е по-добре да се направи отделна тема, а тази да си остане за това, за което е

Колкото до Tabula Peutingeriana, някой направи ли си труда да прочете ПЪРВИЯ пост в темата ( тоест моя ), защото щеше да ви спести ровичкането.

Торн: Знаеш ли къде по-подробно я има развита тази хипотеза?

Абе на хиляда места я има, на споменаването на името е само у Прокопий - "За строежите"
      Остальные укрепления Фракии вдоль по Эвксинскому морю и по реке Истру, а также находящиеся внутри материка, следующие: Мизия. По реке Истру:
      Эркуленте - Скатрина - Аппиара - Эксентаприста - Деониана - Лимо - Одисс - Бидигис - Арина - Никополь - Зикидеба - Спибир - Полискастеллон («Город-укрепление») - Кистидоз - Бастерна - Металла - Берипара - Спафиз - Маркерота - Бодас - Зиснудеба - Турула - Юстинианополис - Ферма - Гемеллумонтес («горы-близнецы») - Асильба - Кускавра - Кускули - Фоссат - Бисдина - Маркиануполис - Скифиас - Грапсо - Ноно - Тросмес - Неаиодуно - Ресидина - Константиана - Каллатис - Бессидина - Беледина - Абритт - Рубуста - Динискарта - Монтерегине («гора царицы») - Бекис - Альтина - Манробалле -Тигра - Скедеба - Новас.

Правилното е ЗИКИДЕВА, а не Закидева - mea culpa

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Едва ли могат да се направят някакви сериозни заключения просто от това изброяване...
        За съжаление виждам доста имена, които никога не съм чувал.

А Бастерна или Бессидина дали могат да се свържат с Басапара? Защото тогава изброяването изобщо не е на крепости по Дунав, а и на такива във вътрешността на Мизия, та дори и в Тракия
        "Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.

Comment

Working...
        X