Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Произход на човека

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #31
    Мда, например дело на същото активно поведение е една от най-големите промени - кислорода в атмосферата
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

    Comment


      #32
      gollum написа
      Аха, тая работа с маймуните наистина е учудващо прилепчива - повечето хора ако ги попиташ, мислят че точно това по същество е твърдял Дарвин. Но май често е така и с други неща.

      .
      Относно връзки между хората и шимпанзетата - оказва се, че са се отделили значително по - късно като еволюционни клонове едни от други и допреди 5-6 млн год. са се кръстосвали помежду си (предците на хората с предците на шимпанзетата). Ето защо разликата между хора и шимпанзета е към 500 гена (от 35 000 при човека). Дори кръвта на шимпанзетата е поразително близка, да не кажем еднаква с човешката., Едната сиалова киселина е разликата. Дори Майкъл Крайтън написа една книга "Ген", в която включи тези факти, за да направи трилър от тях.

      Така, че не сме толкова далеч от "хората са произлезли от маймуните" както си мислим
      Не 7, а 77 пъти по 7...

      http://www.mathematicalanthropology.org/

      Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм

      Comment


        #33
        Даркас написа
        Така, че не сме толкова далеч от "хората са произлезли от маймуните" както си мислим
        Даркас, тези неща ги прочетох наскоро (дори ми попадна и въпросната книжица на Крайтън), мисълта ми е друга. Повечето хора по този въпрос смятат, че едва ли не хората са произлезли от сега съществуващите примати (което и поставя въпроса "а защо пък маймуните са си останали маймуни?"). Което не е вярно - да имате общи предци е съвсем различно от това да сте произлезли едни от други. И забележката за кръстосаното междувидово чифтосване може и да е на място, но ще напомня, че макар да има доста подобни видове с общ предтеча, които да са запазили възможността да се кръстосват помежду си, поколението им в почти всички случаи е стерилно, т.е. не може да даде по-нататъчна еволюция в тази посока. Поне такъв училищен спомен имам.
        Така че ако сме близо до нещо, то спордем не е "хората и сегашните примати (поне за шимпанзетата е сигурно) са произлезли от един и същ предтеча". Което навежда на някои интересни мисли за пътищата на еволюцията, но на различни мисли от твърдението, че "хората са произлезли от шимпанзетата".

        Comment


          #34
          Хората СА произлезли от маймуните. Но не от някоя от съществуващите днес маймуни, а от древни, отдавна измрели маймуни. Някои от техните потомци са станали хора, други шимпанзета, но от шимпанзе няма как да се получи хомо сапиенс.


          thorn

          Средновековните църкви в България

          Comment


            #35
            Именно. Това бе и моята мисъл. Т.е. и сегашните примати са явно също толкова привлекателни от еволюционна гледна точка, колкото и хората. Щом са оцелели.

            Comment


              #36
              Абе оцелели са но на косъм. С по няколко хиляди особи.


              thorn

              Средновековните църкви в България

              Comment


                #37
                Е, това се отнася към последните 200-300 години. В последните 5-6 милиона откакто видовете са се разделили, нещата са били по-различни, т.е. не само че са оцелели, но са се и развивали като видове. Иначе ако погледнем човешката дейност, то вероятно още много видове ще изчезнат вбъдеще (може дори да се каже, че резултатът от еволюцията на цивилизациите е обратен на този от биологичната евлоюция - разнообразието на биологичин видове намалява, вместо да се увеличава. Разбира се, самата цивилизационна еволюция си е различна, макар че също води по-скоро до намаляване на видовете цивилизации, т.е. на разнообразието).

                Comment


                  #38
                  gollum написа
                  тезата на Обикновен лаик
                  Ъ-ъ-ъ, това нали не го разбираш буквално? Чия е точно "тезата" нямам идея, но аз съм я взел от едно есе на Карл Попър, подходящо озаглавено "В търсене на по-добър свят." Там естествено всичко това е на няколко страници и е просто част от по-обобщаващи изводи.
                  Човешката глупост е безпределна, защото разумът му е неограничен!

                  Comment


                    #39
                    Не, не се притеснявай. Пиша "тезата" не за друго, а защото ти си човекът, който подвига съответния въпрос на форума. Нямам предвид "авторство" - то кой ли от нас наистина е автор на нещо, а по-скоро нещо като "представяне". Приемам за даденост, че всичко, което пишем е само преразказ, евентуално с елементи на разсъждение и когато наистина имаме нещо ново и съответно авторство, то това може изрично да се споменава.

                    ПП Разбира се, добра практика е винаги да се споменава откъде е дадено нещо, както ти си направил, както и аз се опитвам да организирам нещата (а и много други потребители).

                    Comment


                      #40
                      Седя и зяпам схемата на произхода на човека. Някой питаше къде са доказателствата за еволюцията на homo sapiens. Ми то всички варианти преди и около него са прототипи и доста от тях са стигнали задънена улица и са изчезнали. Сякаш най-близо до нас са неандерталците, но както изглежда това си е отделен вид, т.е. между кроманьонеца и ненадерталеца не може да има общо поколение. Тая работа иде да каже, че като вид не сме били единствените, които са били с възможности за мислене. На всичкото отгоре съвсем не е ясно дали нашите възможности в тая област потенциално превъзхождат например неандерталеца. Оцеляването ни е въпрос на по-добро приспособяване и избиване на конкурентен вид - неандерталеца.

                      Това унищожение е по-различно от това да изчезне зелената еуглена или рядък вид акула. Става въпрос за съревнование между два мислещи вида, обаче поради оскъдните свидетелства, трудно ще можем да предоставим бойните им планове, използваната тактика или нещо такова. Но в крайна сметка сражения е имало.

                      Торн се опита да предположи кои са силните страни на кроманьонеца спрямо неандерталеца. Физически екземплярите от вида homo nenaderthalensis са били по-яки, а и са били по-пригодни за оцеляване на захлаждания от типа на един ледников период. Неандерталците са ловували на групи, евентуално са имали членоразделна реч, а обемът на мозъка им е доста по-голям (което е само предпоставка за по-добри мисловни процеси). Накратко, доста фактори да бъдат успешни срещу кроманьонците.

                      И така, дори да са превъзхождали кроманьонците на индивидулно ниво, откъм ресурсна обезпеченост са били слабички. Ако се допусне, че кроманьонците са били в състояние да обработват земя, това ще значи по-малка зависимост от лова (Хелмут Зигер твърди, че още хомо еректус е можел тия неща, но на юг). Възможността да бъдат в група и двата вида се допуска, но евентуалното съжителстване чрез обрабтване на земя, дава предимство на кроманьонците.

                      Тия кроманьонци се движат от юг на север. В тоя случай тия са имали шанс да познават повече и по-ядливи растения, които са били в състояние да култивират. Аз например си мисля, че тия си умения те пренасят и в Европа. Оттук може да следва и повече и по-здраво поколение. Ей тъй се е появил настоящия човешки род - случайно, поради географско положение.

                      Comment

                      Working...
                      X