byzantiner написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Битката на Каталонските Полета
Collapse
X
-
"Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.
-
byzantiner написаДавам ти въпрос за размисъл, ако бяха толкоз културни и цивилизовани, щяха ли да се бият в редиците на хуни и авари? :sm186:
Писнало ми е да се впускам в културни и цивилизационни дебати, особено ако ще трябва да повтарям едно и също. Фрапиращо е обаче да съм свидетел на как колониалния дискурс, който води началото си в Древна Гърция е все още широко приет и разпространен.Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.
Злобата крепи човека, а мързела го грози!
(собствен патент)
Comment
-
Batko Charly написаВъпроса е толкова неуместен, че чак не ми се захваща да отговарям. Мога обаче най-приятелски да те посъветвам да почетеш малко културна теория.
Писнало ми е да се впускам в културни и цивилизационни дебати, особено ако ще трябва да повтарям едно и също. Фрапиращо е обаче да съм свидетел на как колониалния дискурс, който води началото си в Древна Гърция е все още широко приет и разпространен.
THE LABARUM
sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
,sevogorob eht erew ysmim llA
.ebargtuo shtar emom eht dnA
Бе сгладне и честлинните комбурси
тарляха се и сврецваха във плите;
съвсем окласни бяха тук щурпите
и отма равапсатваха прасурси.
Comment
-
Гост
Така например явно варвари са правили арката на Галерий от Солун, където имаме сегментни шлемове, те са изобразили върху сребърно блюдо Теодосий с войници, които имат шлемове Интерциза. ..
Тъй като са сложени светците да им обърна внимание. Не всичко по доспехите е правено удачно или с някакво функционалпо предназначение. Понякога е търсен повече естетически ефект, особено ако този, който го носи, не се очаква да се бие в първите редици. За какво мислиш служи перото на шлема?
Comment
-
Galahad написаПонякога е търсен повече естетически ефект, особено ако този, който го носи, не се очаква да се бие в първите редици. За какво мислиш служи перото на шлема?
От изброените паметници ти посочих, че тези изображения показват доспехи съответстващи на находките, а не са правени от варвари.
чакам коментар върху това което показах, май разликата между доспехите е очевидна?
Comment
-
Thorn написаМелиса, две култури не бих сравнявал, но две цивилизации да. И доколкото аз съм привърженик на цивилизацията ката начин на живот - харесвам Египет, Рим, Византия, Китай, а въобще не харесвам хиксоси, хуни, тюрки, монголи, славяни, германци и други варвари.
THE LABARUM
Comment
-
Гост
Така например явно варвари са правили арката на Галерий от Солун, където имаме сегментни шлемове, те са изобразили върху сребърно блюдо Теодосий с войници, които имат шлемове Интерциза. Пак тези нещастници са и направили стенописа от Сицилия, където пак имаме войн с този тип шлем. Отново тяхно дело са миниатюрите от Ватиканският манускрипт, където виждаме войни с овални щитове и плетени ризници. От катакомбите на Рим. Така също изображенията за 3 в. от Дура Европа за катафрактите идеално се подчертават с находките.
Монетната иконография е пряко свързана с имперската пропаганда, с историята, културата, религията и всяка една промяна, с политическата програма на владетеля и освен, че е била изключително трудно осъществима технически предвид хилядите центрове, на които е трябвало да се доставят стотици хиляди матрици, е била достатъчно важна за да остане консервативна в иконографски аспект и неподлежаща на големи промени и трусове.
Август, монета от пориода 16-5 г. пр.н.е.
Калигула (37-41г. от н.е.)
Нерон
Веспасиан
Марк Аврелий
Максимин (237-238)
Пупиен (238)
Хостилиан (251)
Север ²² (306-307)
Констанций ² (305-306)
Констанс (337-350)
Хонорий (393-423)
Струва ми се излишно да продължамам, защото ясно се вижда, че има доста големи изменения във времето в изображенията на владетелите - качество на рисунъка, инсингиите (по-специално короните) и въоръжението.
Comment
-
Galahad написаА с тези какво стана?
Струва ми се излишно да продължамам, защото ясно се вижда, че има доста големи изменения във времето в изображенията на владетелите - качество на рисунъка, инсингиите (по-специално короните) и въоръжението.
Аз ти предоставям доспехи, ти ми пишеш за монети?
Comment
-
Гост
Не разбирам какво трябва да ни кажеш с тези монети?
Аз ти предоставям доспехи, ти ми пишеш за монети?
За другото чакам да сложиш изображенията, за които говориш:
арката на Галерий от Солун, където имаме сегментни шлемове, те са изобразили върху сребърно блюдо Теодосий с войници, които имат шлемове Интерциза. Пак тези нещастници са и направили стенописа от Сицилия, където пак имаме войн с този тип шлем. Отново тяхно дело са миниатюрите от Ватиканският манускрипт, където виждаме войни с овални щитове и плетени ризници. От катакомбите на Рим. Така също изображенията за 3 в. от Дура Европа за катафрактите
За шлемовене стана ясно, че са се променили за времето от 1 до 6 век. Мисля, че и за изображенията по монетите стана ясно. Да видим споменатите от теб изображения доколко ще оспорят изобразените шлемове, от които тръгна спора.
Comment
-
хунска тактика
Хуните имали много ефективна тактика срещу римляните. Когато стрелците им се изправяли срещу римската пехота те стреляли нагоре така че заливали врага си със стрели. В това време римляните вдигали щитовете си за да се предпазят, но хуните веднага стреляли направо срещу тях. Така римляните нямали време да реагират и загивали.
Comment
-
Fiko написаХуните имали много ефективна тактика срещу римляните. Когато стрелците им се изправяли срещу римската пехота те стреляли нагоре така че заливали врага си със стрели. В това време римляните вдигали щитовете си за да се предпазят, но хуните веднага стреляли направо срещу тях. Така римляните нямали време да реагират и загивали.Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.
Comment
-
Да, наистина изглежда малко опростеничко :horse:
THE LABARUM