Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Хомосексуализмът и междуполовите отношения през античността

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Така че, нямаме нищо конкретно за да говорим за статута и свободата на жената. Даже напротив, малкото, което е стигнало до нас по-скоро ни кара да мислим, че жената е била много по-свободна, ако не политически, то поне социално.

Мен няма да ме отегчиш, ако имаш време и желание, двете ключови думи, задълбай

Обаче , Мелиса , чатърската усмивка в края ме изненада .
    До някъде си права и не си права .
    повечето данни които притежаваме ( говоря за днешни дни) са за тези които са отличени по някакъв начин и делата са им били записване.
    Ако си говорим за Жени лидери , имам много случай пред очите си !
    Авелия , Карама , Денисия , келтката Ивета . Стари легенди записвани и прочетени от поколението.
    писал съм да оставим синята кръв настрана.
    Тук говорим за съвсем нормалния човек , Клеопатра е била дъщеря на фараона , и някак се е гушкала със римляните по азбучен ред , и е била добър манипулатор.
    А дъщерята на дребния ковач който е живеел във същото това време някъде долу ниско ? Какво е правила ? Раждала е деца , чистела е пода , мляла е брашно и е подквасвала ечемика за биричката ( ха наздраве).

Всяко нещо си има и своето изключение.
    Говорех най вече за масовия човек.
    П.С. Жените в древна гърция не са имали правото какво да правят ?
    :aaa:

Comment

Египтянката е можела да заема всяка длъжност, която е искала (освен някои строго резервирани за мъжете, но това не е заради законо-социален факт, а по скоро религиозен), от Фараон (не съпруга на владетеля, а самата тя владетел) и регент на държавата, до визир (еквивалент на първи министър), министър, нотариус, главен жрец на някое божество - за да цитирам само най-°мъжките° длъжности през Античността.
      - всъщност в Античността и през Средновековието (че и по-късничко, сещате се за песничката посветена на Осман Пазвантогле - не бил бунтовник, а верен слуга на валиде-султанката) е имало доста владетелки - вярно, че често си намирали съпруг, който поемал управлениетона държавата, но и владетелите си намирали съпруга, чрез брака с която да укрепят вътрешното и международното си положение.
      Иначе броят не египетските фараонки не е кой знае колко голям, но по принцип Мелиса е права - египтяните на наблягали много на половия признак относно правата (не е като днес мъжете на нямат свой Ден на мъжа /и 2.2 - го отнеха и дадоха на гейовете/ и да не могат да стават медицински братя и секретари на шефки- това е шегичка).
      А в Спарта поначало са подхождали прагматично - освен свободното разпространение на лакадемонската любов, жените имали доста широки права, с което хвърляли в ужас другите елинистични градове.
      В Рим жените били под настойничеството на pater familie - иначе казано на съпруга барабар с дацата (всъщност в това положение се намирали и пълнолетни синове, докато не станат пълноправни римски граждани). Досещате се обаче, че някои били по-равни и това пак се досещате, че били както става обикновено състоятелните дами от сой - те също имали доста широки права; разбира се и весталките - по заслуги.

Comment

:mhehe: МЕЛИСА да не си от онези жени дето тичат по феминистки събрания ?!
        Темата е хомосексуализъма.
        П.С. Във египет е могла да се разведе но после как ще си гледа децата е неин проблем.
        Всички знаем , че каквато и длъжност да са заемали до нея или околонея е имало мъж . Защо ли ?
        Хубаво е да си еманципирана , уважавам това .
        Чатърска усмивка в този форум си е гот , трябва да менкаме адреси в кои чатове ходиш и да поспорим.
        А , и аз се отклоних от темата.
        Сети се кога са разрешили на жените да гласуват, присети се ако семейството е нямало деца , защо жената го е отнасяла , сети се за много други подобни примери и ще ме разбереш.
        :starwars: :comp26: :love63:

Comment

mellisa написа
          Опасявам се, че ти не ме разбираш или просто не желаеш да сложиш точка на един разговор, за който няма никакво значение, дали съм феминистка или не (а не съм, ако това е толкова важно да се знае, изпитвам ужас от такива крайно настоени персони), няма значение дори дали съм мъж или жена, приеми, че ти говори египтологът. Думите ми могат да бъдат потвърдени при една елементарна проверка в някое изследване за ролята на жената в Древен Египет, мога да ти препоръчам имена на учени като Кристиан Жак или Дерош-Ноблекур.
          Това всички знаем е по принцип аргумент, който се извежда, когато нямаш нищо конкретно да кажеш. Мога да ти сканирам папируси, в които съдия отсъжда доход на жена след развода, за да си гледа децата или в които е описано как изнасилена от млад мъж жена получава право на обезщетение от страна на семейството му (той междувременно е избягал).

Не ходя в чатове.

Това кога в съвременния свят жената е получила право на глас няма особено голяма възка с темата, че в Египет преди 3 000 години е имала същата свобода като днес.

И понеже темата е хомосексуализмът /не че не сме говорили и за произхода на Александър тук, но нищо/, спирам.
          Така , египтоложка ?
          Това за феминизъма , беше просто шегичка от моя страна . Намекнах ти че се отдалечаваме от въпроса .
          Така относно жените , всяка от тях е имала права съгласен съм , но е била под равнището на мъжа. Ще трябва аз да ти вадя малко документи.
          Както и да е , прочети името на темата и да не отегчаваме другите ?
          Оки ?

Comment

Working...
          X