Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Снимки от римска възстановка

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

княз Крылов написа
    не се смятам за по-глупав от древните
    Интелигентността на човечеството е константа, населението обаче нараства...
    XV mile the sea brode is
    From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Е значи когато се омотаеш като пашкул - викай, пък може да изиграем убийството на Цезар. :p
      sigpic

Comment

"Омотавал" съм се при това именно с вълнен плат - което ме очуди дори не се изпотих - имаше определена тежина, но някак си не натоварваща а приятна - придаваше усещане да стабилност едно такова
        Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
        [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
        きさまはしんでくださいませんか
        [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

княз Крылов написа
          .... аз толкова пари мога да си събера пълната латинска библиотека на руски и на латински).
          “ ...И за да не мислиш, че не обичам учението, имам две библиотеки – едната е на гръцки, другата – на латински.” - каза Трималхион
          чл. 39 /1/ Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин...
          /Из Конституцията на Република България/

Comment

Той само имал - аз щях да ги чета с любов

Да се похваля днес си купих на Виргилий - Григорики, Ениида и Буколики + Цицерон. Избрани съчинения първото особенно от кога го търся на руски
            Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
            きさまはしんでくださいませんか

Comment

княз Крылов написа
              Парабелум а ако членувам н неформална такава група? идеята е че за да събереш хора с общи интереси не ти трябва Сдружение. тогава за какво ни ТРЯБВА Сдружение? Като имаш Сдружение как ще привлечеш повече хора?

Ето типичен пример - ЛАРП-парите (LARP - Live Action RolePlay) ходят със самоделни (понякога доста добре направени и обезопасени) доспехи и мечове. Имат около 60 души само в София, сега се канят да организират национален събор. даваха ги даже по телевизията. Имат ли Сдружение? Нямат. Бард Гилдията - незнам какво правят и с какво се занимават - но също са много хора в цялата страна и си правят някакви инициативи - имат ли Сдружение? Нямат. Клуб "РиаНор" - обществото на толкинистите - 20 души откъснати от реалността мислищи се за елфи и хобити - регистрирани. помага ли им с нещо това? - не мисля.

Първи легион - ето регистриран. Чувал ли съм за него? не съм. Явно и никой друг освен Парабелум не е. тогава за какви ползи от регистрация си говорим? И наистина за какво ви трябва регистрация?
              Княже,княже, княже.
              Ако искаш да си останеш на ниво аматьор стой си при гореизброените клубове.
              Без регистрация най-много да се съберете на по чаша бира някъде.
              Сега ще ти обясня за какво е нужна регистрацията.
              Без нея не можеш да направиш Възстановка като хората.
              За да има възстановка трябва да има терен. Имаш два избора за терен-дън горите тилилейски или зад блока в който живееш-това е ако нямаш регистрация.
              Ако имаш регистрация се оговоряш с общината в населеното място където смяташ да правиш възстановката. Тя ти помага с терен и охрана от органите на реда, които отцепват мястото и държат публиката на страна, защото публиката е най-любопитното нещо което съществува на този свят.
              Вре се на всякъде и пречи ужсно.
              Значи ако тръгнете да организирате бой с доспехи и мечове и се събере публика, ако не сте регистрирани определено ще се стигне до бой между нея и вас.Първо ще ви пречи ще иска да види по-добре какво става, вие няма да сте концентрирани и някой от вас без да иска ще млатне някой от публиката-па тогава гледай сеир.
              Ще дойде полиция, ще пита и разпитва, медии ще пръкнат.Във вестниците ще се появят заглавия от сорта на "Човек с отсечена ръка по време на дуел" или нещо от сорта.
              Ще стане мазало.
              Ако сте регистрирани това няма да се получи.
              Даже напротив ще ви помагат .
              Това го пиша, като човек запознат с Възстановките и участвал в няколко включително и една с мечове Шумен 2006 година.
              Там ако не бяха полицаите публиката щеше да бъде смазана от рицарите.
              Ако не сте регистрирани няма как да каните клубове от Чужбина, а това е от голяма необходимост при една Възстановка-да има чуждо участие и да се сподели чуждият опит.
              Хубаво дори и чужденците да се навият да дойдат къде ще ги настаните? У вас ли?
              В Шумен общината се погрижи за хотела.
              Дойдоха хора от Чехия, Унгария и Полша.
              Бяха настанени и всичко бе наред.
              Самите възстановки не са шега работа.Всичко започва на шега, но после става сериозно - сам ще се убедиш в това.
              И накрая искам да спомена, че Първи легион няма.Просто се пошегувах и ви подтикнах да действате, а не да пишете празни приказки.
              Бих бил щастлив, ако се появи истинско римско сдружение. :tup:
              То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Парабелум , както казах, само че като отидеш в общинат и им кажеш ние сме 5 души регистрирани ентусиасти за възстановка - оградете ми терен - няма дори да те погледнат. най-много благосклона усмивка да ти дарят. Страно разсъждавате - мислите че като се регистрирате и веднага ще потекът хора и ще организирате легиони и ще ги сражавате един с друг?

А за празните приказки, съм напълно съгласен - от самото начало подтиквам "инициаторите" да ми дадът конкретни отговори на конкретните ми въпроси - но получавам само лозунги - което ме навежда на мисълта, че тези "инициатори" и сами нямат представа какво искат и ако знаят какво , не знаят как. За мен това е несериозно - а несериозно и юридическо лице в едно изречение , обикновено завършва с административни наказания ако имаш късмет.

За мен логичният път е такъв - първо се формира една стабилна маса хора (поне 40-50 - аз с по-малко възстановка не си представям поне), тези хора се опознават, разбират кой какво иска и дали всеки иска това което другите поне в общи линии и тогава си поставят цел - например - да направим догодина възстановка такава и такава - за това ни трябва х, у, регистрация, z, w и т.н.

Идията "Аде да правим Римско сдружение" без ясна мисия и цел е просто хабене на време и усилия. както казах нито искам да спирам някого - то и не мога. Но щом не можете да отговорите на основните въпроси , които са заложени в планировката на всяко НПО - ами значи просто не става.

Съжелявам ако съм наранил нечии чувства но нямам навика да подкрепям с възторг неподплатен ентусиазъм.

А относно конкретна Възстановка и регистрация - нагоре споменах за проекти скъм министерство на младежта и спорта за финансиране на неформални групи и техните дейности. За конкретни дейности размера на субсидията е до 2000 евро. Ето, не боли - вземете документите, попълнете ги , подайте, вижте какво ще стане, ако ви одобрят ще се пробвате да направите възстановка - хората ще ви осигурят и полиция и медицински надзор , при добра обосновка на проекта - могат да подпомогнат и участието на други групи със сродни интереси от други европейски страни. Хем ще видите какво е да отговаряш за организация - ама не просто да събереш хора и да ги юркаш, а да плащаш, отчита, координираш. От досегашния разговор ми се струва че сред инициативния комитет няма хора с подобен вид опит.

А и просто можете да разгледате сайта на Министерството - може да са излезли и нови възможности покрай влизането в ЕС. Да се твърди че за правене на възстановки има само един начин и той е регистрация, значи просто че някой не е потърсил алтернативи. Знанието дава избор.

请您死在地狱般的阵痛
                きさまはしんでくださいませんか

Comment

княз Крылов написа
                  Парабелум , както казах, само че като отидеш в общинат и им кажеш ние сме 5 души регистрирани ентусиасти за възстановка - оградете ми терен - няма дори да те погледнат. най-много благосклона усмивка да ти дарят. Страно разсъждавате - мислите че като се регистрирате и веднага ще потекът хора и ще организирате легиони и ще ги сражавате един с друг?
                  Само едно нещо ще спомена и млъквам.
                  НД "Традиция" е създадено през 1990 година. Първата Възстановка на Шипка бе направена през 2004 година. Трябваха ни цели 14 години за да стане това. Никак не бе лесно.Започна се първо с Изложби.
                  Сега е по-лесно, защото пътят е утъпкан. Управляващите вече свикнаха с Нас и по-лесно се дава рамо.
                  5 души възстановка не можете да направите, но можете да положите началото.
                  То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Уф на едно и също място тъпчем - не съм казвал "Не правете нищо!" казвам че самоцелна регисдтрация не е добро "начало".

请您死在地狱般的阵痛
                    きさまはしんでくださいませんか

Comment

Е положително първо трябва първо да се сбере отбор римофили и после да се мисли за регистрация.
                      sigpic

Comment

Е положително първо трябва първо да се сбере отбор римофили и после да се мисли за регистрация.
                        Като гледам има, не липсват такива. Но ако се стигне до действие, години трябва да минат за да има смисъл от регистрация. Просто изгодите които изброи Парабелум биха дошли след доволно много време стиковка и организация- едва когато се стигне етапа на истинска масова демонстрация /по съответните стандарти, разбира се/. "Традиция" са много напред с материала. Като начало нещо като ЛАРП-овете ще е добре дошло.
                        Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

Както казах - не всички римофили ги влече да правят възстановки - затова и искам да разбера ако все пак се регистрира това дружество каква ще е дейността му - ако е свързана само с възстановки - лично мен това слабо ме вълнува - макар че не бих отказал да погледам. Ако не само - то какво друго?

Иначе могат и да не са необходими години - стига хората да знаят какво правят и какво искат.

请您死在地狱般的阵痛
                          きさまはしんでくださいませんか

Comment

Относно причините за регистрация - прочетете внимателно това, което съм написала по-горе и това, което е написал Парабелум; повече от това няма какво да се добави, просто трябва да се се осмисли- ако трябва да се каже с едно изречение, регистрацията би ни дала легитимност пред обществото и би му помогнала да ни възприеме - тя е необходима за един старт. Никой не храни илюзии, че началото ще е лесно; че една седмица след регистрацията ще маршируваме по Виа Траяна или ще гледаме гладиаторска възстановска на античния театър, увити в тоги, но все от някъде и с няколко души трябва да се почне. Тия няколко души трябва да са наясно, че ще работят, поне в началото, за без пари и ще отделят от личното си време, а понякота и от личните си финанси, за общото дело. Те ще поставят началото и колкото повече са, толкова по-добре, тъй като ще има повече идеи и повече ресурси, макар че аз лично не очаквам да сме повече от 5-10 души. Глобалната/голямата/ цел на сдружението ще е създаване на римско общество в България. Мисля, че по-близките цели биха били различни малки дейности, които биха могли да бъдат най-различни, свързани с историята на Рим, чрез които да накараме обществото да разбере, че сме нужни и полезни и така да подготвим почва да бъдещите си по-големи амбиции /аз поне имам такива/. Като начало, бихме могли да създадем информационна интернет база данни, свързана с историята на Рим; да се свържим с други органицации - идентични /чуждестранни римски организации/ или други, от които бихме могли да имаме взаимна полза /за изработване на нещо, за културно или друго сътрудничество и т.н./; да се опитаме да организираме културни прояви /както виждаме "Традиция" са тръгнали с изложби/; да развием и реализираме собствени идеи /които могат да бъдат най-различни - аз, лично, имам за амбиция след време да публикувам римска готварска книга, защо това да не стане от името на сдружението - нямам предвид плащането за издаването й/. Нека никой не си мисли, че идеята за сдружение е мое спонтанно и необмислено желание. Наясно съм, с правната и фискалната страна на въпроса и ви уверявам, че тя е консултирана със съответни специалисти. Който има кнкретен въпрос, нека пита - ще му отговоря конкретно, а ако не мога в момента, след като разбера как стоят нещата.
                            Дали ви трябва сдружение и какво ще ви донесе то - ще си отговорите и като се огледате: от колко време се познавате; от тогава до сега какво сте направили като неорганизирани - Ласт Роман сам подрънква с доспехите си, Княз Крылов сам си носи тогата, аз сама си готвя в къщи римските манджи и т.н.; кой знае за вас/нас/ и какво знае - най-вероятно нищо, гледам разни тъпаци пишат глупости във римските форуми и се интересуват най-вече от римската оргия и може ли гостът безнаказано да изчука дъщерята на домакина...; искате ли да се промянет нещата, аз - да. Ами дайте да пробваме; нека всеки се включи и да каже как си го представя, какво иска, и да действаме - то друг път, според мен, няма. Айде, и не си мислете, че като съм подхванала инициативата, искам да съм ви Легата....
                            чл. 39 /1/ Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин...
                            /Из Конституцията на Република България/

Comment

Като за начало - сайт. Аз имам един под ръка, Княза също.
                              sigpic

Comment

Имам следния въпрос: Каква е била ролята на жените в римския легион? Имало ли е жени центуриони? :sm186: А обикновени легионерки?

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                                It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

Working...
                                X