Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Типични хоплити или елинистични фаланги

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    Благодаря.
    Така или иначе, има и друг проблем с този разговор: можем да теоретизираме за превъзходството или недостатъците на дадена екипировка, проблемът е, че в реалността най-вероятно е много по-голямо влияние върху изхода да има не екипировката, а останалите променливи (текущото състояние на частите, умението на пълководците и тактическите им решения и т.н.). Така че в каква част изхода на войните се дължи на превъзходствата и недостатъците на фалангисти / легионери / хоплити, а в каква - на останалите фактори..

    Comment


      #17
      ето един интересен сайт

      Карта сайта, показывающая материалы по военной истории, настольному варгейму, великим битвам истории, фигуркам солдатиков, настольному варгейму и вооружению.


      thorn

      Средновековните църкви в България

      Comment


        #18
        Типичните хоплити и елинистичните фаланги, са различни етапи на гръцката пехота. Римската има 3 етапа, разбира се аз говоря преди да разпуснат типичните легиони и да ги направят по-малобройни при Диоклециан. Тогава пехотата на Рим започва да запада, поне според мен.

        1 етап римската пехота се дели на хастати, принципи и триарии. Римляните с тяхна помощ, побеждават безспорни военни гений като Пир и Ханибал.
        2 етап след Мариевите реформи, когато пехотата е с еднакво въоръжение. Ще кажа само, Цезар, Траян. Тогава римляните завладяват голяма част от познатия свят.
        3 етап говаря за трети век, римката пехота е с овални щитове, спата вместо гладиус. Но понеже за разлика от предишните етапи, този съвпада с кризата, почти само при Аврелиан, доказват какво могат. Побеждават всичките врагове на империята и Аврелиан с тяхна помощ отново я обединява. Той е изисквал от тях много голяма дисциплина и неговите легионери макар и с други доспехи и съставени от римски граждани от илирийски и галски, а не италийски произход, доказват, че по нищо не отсъпват на легионите на Траян.

        Не знам за вас, но на мен трите етапа са ми еднакво любими, и като тактика и като естетика на доспехите. Нямам фаворит.

        Comment

        Working...
        X