Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Константиновият мост

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Константиновият мост

Император Константин строи мост на Дунав, който е завършен през 328 г. и разрушен няколко десетилетия по-късно.
    Смята се, че е бил дълъг около 2,4 km, имал е бетонни/каменни колони и дървено платно за движение. Мостът е свързвал Сукидава в днешна Румъния с Улпия Ескус в днешна България.
    Интересно е, че румънците са изкопали бая от моста, а не срещнах информация да е намирано нещо на нашия бряг.

alexisphoenix.org is your first and best source for all of the information you’re looking for. From general topics to more of what you would expect to find here, alexisphoenix.org has it all. We hope you find what you are searching for!
    Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

На 5 юли 325 г. край гр. Ескус /дн. с. Гиген/ лично от Константин Велики бил осветен голям каменно дървен мост. За тази цел императорът пристигнал от Никомедия. Мостът бил дълъг 1137 м., а строителството му било поверено на военния конструктор и хидроинженер Теофил. Днес в реката са открити три масивни каменни колони с правоъгълна основа 19 Х 26 м.
    sigpic

Comment

Last roman написа Виж мнение
      На 5 юли 325 г. край гр. Ескус /дн. с. Гиген/ лично от Константин Велики бил осветен голям каменно дървен мост. За тази цел императорът пристигнал от Никомедия. Мостът бил дълъг 1137 м., а строителството му било поверено на военния конструктор и хидроинженер Теофил. Днес в реката са открити три масивни каменни колони с правоъгълна основа 19 Х 26 м.
      Макар баща ми е да е родом от Гулянци, признавам, че никога не съм ходил до Улпия Ескус. Има ли остров там , аз до колкото знам няма??? Мисля, си просто така, че ако например се пусне един мост до някой дунавски остров и след това до днешния румънски бряг, би било по-лесно технически и рентабилно, но знам ли ... И защо е избрано това място за мост по Дунав ???

Comment

Мислех, че левият бряг е изоставен още от Аврелиан. Защо му е на Константин този мост? Военен маршрут на север от Дунав по негово време? Или търговски? Или и двете? И откъде за къде?
        Луд на шарено се радва - цивилен блог

Comment

Ми ровнете малко де, интересно е. Мостът е бил най-грандиозният мост строен въобще когато и да е и където и да е в Римската империя, най-дългият въобще античен мост и е свързвал Ескус с отсрещната Сукидава, днешна Корабия, която си е била сериозен римски град, останал населен и след Аврелиан и с римски гарнизон до около 600 година. Между другото Константин завоюва една област на север от Дунава и я държи поне за известен период.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Да ти кажа според мен мостът на Траян бил по-дълъг. Това също бил голям каменно-дървен мост при крепостите Понтес - Дробета /дн. Турну Северин/, строен през 103-105-та. Ръководителят по построяването му бил прочутият архитект Аполодор от Дамаск. Дължината на съоръжението достигала до 1,2 км. и било поддържано на 20 съединени с арки каменни пилони с петоъгълна форма /насочени с острата си част срещу течението/. На двата срещуположни бряга били построени масивни мостови глави /запазени и до днес/, свързващи дървеното трасе над водата.
            Click image for larger version

Name:	trajanbridgecoin.jpg
Views:	1
Size:	69.0 КБ
ID:	532288
            Той предизвиквал възхищение у Дион Касий и съвременниците му. Бил използван дълго време и имал както военно, така и търговско значение. След като римляните изоставили Дакия през 272 г. мостът бил разрушен по заповед на Аврелиан. Прокопий Кесарийски, творил по времето на Юстиниан /527 - 565 г./ споменава руините на този мост.

Name:	Turnu_Severin_Drobeta.jpg
Size:	232.5 КБ
ID:	532289
            По въпроса за римското присъствие оттатък Дунав след Аврелиан, ето една карта, правена по Tabula Peutingeriana, където имаме крепости и от другата страна на реката

Name:	ddanubian.jpg
Size:	63.2 КБ
ID:	532290
            Антична Рациария също имала 'предградие' на дакийския бряг, между другото.
            sigpic

Comment

Сукидава се държи от имп. Юстиниан и това е указано в новелата му за въздигането на архиепископия Прима Юстиниана, но не знам дали мостът тогава е бил още цял ???

Comment

Защо се питаш? Прочети статията! Мостът е стоял най-много 40 години и по времето на Валент вече не е действал.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Тоест Константин, Констанций и Юлиан са държали Северински Банат
                  Луд на шарено се радва - цивилен блог

Comment

Амиан Марцелин пише, че в походите си срещу сарматите по поречието на Тиса, Констанций използвал понтонни мостове. Иначе явно римляните са се старали да контролират и територии оттатък Дунава, за което говори строителството на укрепления в земите на квадите по времето на Валентиниан.
                    sigpic

Comment

Още малко за Константиновия мост:
                      sigpic

Comment

Working...
                      X