Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Константиновият мост

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Константиновият мост

Император Константин строи мост на Дунав, който е завършен през 328 г. и разрушен няколко десетилетия по-късно.
    Смята се, че е бил дълъг около 2,4 km, имал е бетонни/каменни колони и дървено платно за движение. Мостът е свързвал Сукидава в днешна Румъния с Улпия Ескус в днешна България.
    Интересно е, че румънците са изкопали бая от моста, а не срещнах информация да е намирано нещо на нашия бряг.

Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

На 5 юли 325 г. край гр. Ескус /дн. с. Гиген/ лично от Константин Велики бил осветен голям каменно дървен мост. За тази цел императорът пристигнал от Никомедия. Мостът бил дълъг 1137 м., а строителството му било поверено на военния конструктор и хидроинженер Теофил. Днес в реката са открити три масивни каменни колони с правоъгълна основа 19 Х 26 м.
    sigpic

Comment

Last roman написа Виж мнение
      На 5 юли 325 г. край гр. Ескус /дн. с. Гиген/ лично от Константин Велики бил осветен голям каменно дървен мост. За тази цел императорът пристигнал от Никомедия. Мостът бил дълъг 1137 м., а строителството му било поверено на военния конструктор и хидроинженер Теофил. Днес в реката са открити три масивни каменни колони с правоъгълна основа 19 Х 26 м.
      Макар баща ми е да е родом от Гулянци, признавам, че никога не съм ходил до Улпия Ескус. Има ли остров там , аз до колкото знам няма??? Мисля, си просто така, че ако например се пусне един мост до някой дунавски остров и след това до днешния румънски бряг, би било по-лесно технически и рентабилно, но знам ли ... И защо е избрано това място за мост по Дунав ???

Comment

Мислех, че левият бряг е изоставен още от Аврелиан. Защо му е на Константин този мост? Военен маршрут на север от Дунав по негово време? Или търговски? Или и двете? И откъде за къде?
        Луд на шарено се радва - цивилен блог

Comment

Ми ровнете малко де, интересно е. Мостът е бил най-грандиозният мост строен въобще когато и да е и където и да е в Римската империя, най-дългият въобще античен мост и е свързвал Ескус с отсрещната Сукидава, днешна Корабия, която си е била сериозен римски град, останал населен и след Аврелиан и с римски гарнизон до около 600 година. Между другото Константин завоюва една област на север от Дунава и я държи поне за известен период.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Да ти кажа според мен мостът на Траян бил по-дълъг. Това също бил голям каменно-дървен мост при крепостите Понтес - Дробета /дн. Турну Северин/, строен през 103-105-та. Ръководителят по построяването му бил прочутият архитект Аполодор от Дамаск. Дължината на съоръжението достигала до 1,2 км. и било поддържано на 20 съединени с арки каменни пилони с петоъгълна форма /насочени с острата си част срещу течението/. На двата срещуположни бряга били построени масивни мостови глави /запазени и до днес/, свързващи дървеното трасе над водата.
            Click image for larger version

Name:	trajanbridgecoin.jpg
Views:	1
Size:	69.0 КБ
ID:	532288
            Той предизвиквал възхищение у Дион Касий и съвременниците му. Бил използван дълго време и имал както военно, така и търговско значение. След като римляните изоставили Дакия през 272 г. мостът бил разрушен по заповед на Аврелиан. Прокопий Кесарийски, творил по времето на Юстиниан /527 - 565 г./ споменава руините на този мост.

Name:	Turnu_Severin_Drobeta.jpg
Size:	232.5 КБ
ID:	532289
            По въпроса за римското присъствие оттатък Дунав след Аврелиан, ето една карта, правена по Tabula Peutingeriana, където имаме крепости и от другата страна на реката

Name:	ddanubian.jpg
Size:	63.2 КБ
ID:	532290
            Антична Рациария също имала 'предградие' на дакийския бряг, между другото.
            sigpic

Comment

Сукидава се държи от имп. Юстиниан и това е указано в новелата му за въздигането на архиепископия Прима Юстиниана, но не знам дали мостът тогава е бил още цял ???

Comment

Защо се питаш? Прочети статията! Мостът е стоял най-много 40 години и по времето на Валент вече не е действал.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Тоест Константин, Констанций и Юлиан са държали Северински Банат
                  Луд на шарено се радва - цивилен блог

Comment

Амиан Марцелин пише, че в походите си срещу сарматите по поречието на Тиса, Констанций използвал понтонни мостове. Иначе явно римляните са се старали да контролират и територии оттатък Дунава, за което говори строителството на укрепления в земите на квадите по времето на Валентиниан.
                    sigpic

Comment

Още малко за Константиновия мост:
                      sigpic

Comment

Working...
                      X