Вчера научих потресаваща за мен новина! Не знам дали е вярна, но се надявам с помощта на някой от Вас да я изясним!Всичко започна от един глупав спор за разликата в годините, между партньорите в брака. Познавам доста семейства с голяма разлика между тях. Един комшия по вила, с когото говорех се сети, че негов познат имал брак с много по-млада жена. Тя била родена в 1953 г. Имали разлика от 41 г. Направих сметка и излезе, че съпругът и е роден през 1912 г. И от там се почна!
Първо приятеля ми спомена, че този човек е бил бивш флотски офицер! Казвал се Николай Ранчев! Произхождал от генералска фамилия - майка му била дъщеря на ген. Попов!?! Този генерал пък бил от капитаните на Сливница!
Офицерът Ранчев бил изпратен вероятно през 1939 или 41 г. заедно с още 4 офицери на обучение в германска военноморска база! Вероятно в околностите на Хамбург. Войната вече се водела и започнали първите затъмнения на германските градове! По време на неделните почивки нашия човек киснел в моряшките кръчми и една такава вечер видял една красива жена пред вратата на такава кръчма, да драска със запалката си неуспешно! Демек - хайде бе няма ли някой да се хване! Нашия юнак веднага се притекъл на помощ и от дума на дума, сутринта се събудил в кревата на красавицата!
До тук нищо интересно! Но - историята има продължение! Хубавицата се оказала съпругата на шефа на военноморската база! Някакъв мастит Адмирал! След няколко дни нашия бил изваден от час и конвоиран до кабинета на Адмирала! Той само го погледнал и го освободил! От там под конвой Ранчев бил качен на една подводница, която отплувала на боен поход!
Тук аз естествено се изхилих гръмовно и хептен не пожелах да повярвам на комшията ! Обаче той продължи - Командир на подводницата бил някой си Ото Кречмер!
Е, тук аз вече бях по гръб! Естествено попитах, да не е ходил нашия с него до Скапа Флоу!?! Май не бил !!!
Бойният поход продължил около 3 и половина месеца, след което подводницата се прибрала Успешно! По време на похода имало изтрелвани торпеда, потапяни кораби, а в един момент, нашия офицер успял да обезвреди морска мина!
Като се върнали в базата на Ранчев наброили една бала райхсмарки, защото на подводничарите плащали тройни заплати!?!
Понеже Париж бил вече превзет от германците, Ранчев отишъл там и пропил всичките спечелени пари от похода с Кречмер!
След това се прибрал в България, по-късно бил уволнен и репресиран, както си му е редът, после се оженил за Н-ти път и починал през 1990 г.
Сега почват въпросите:
-Имало ли е наши морски офицери на обучение през 1939 - 40 - 41 г. в Германия, колко са били и къде? За какви кораби са обучавани?!?
-Има ли такъв офицер Николай Ранчев, сред тях?
-Възможно ли е по наказание или по друг начин,български офицер пък бил той и съюзник, да бъде командирован на германска подводница!?!
-Възможно ли е да е допуснат на боен поход с подводница?!?
-Има ло ли е наистина българин в екипажа на Ото Кречмер, в някой от бойните му походи, изключая последния!?!
-Вярно ли е, че на подводничарите се плащала тройна заплата за времето в морето?!?
И последно - Някъде из старите наши морски списания от 1942-3 г.съм чел описание на влизането на Кречмер в Скапа флоу и то доста емоционално! Да не го е написал нашия синковец?!?
Не повярвах на думите на комшията, но той продължи да ми обяснява подробности от живота на Ранчев! В момент на слабост, той му подарил морския си кортик, който аз веднага ангажирах - поне за снимка! Подарявал му и шапка подобна на тази на Нелсън, която имали нашите морски офицери, но комшията не я взел! Да му се чудиш на акъля!

Съзнавам, че много от Вас ще ми се изсмеят, но ако може да се проверят и дай-боже потвърдят подробности около тази хипотеза, ще имаме много-интересен факт от миналата война!
А кортика в най-скоро време ще гледам да докопам - я за снимка, я завинаги!

Като пуснах този материал съзнавах, че повечето неща звучат фантастично, но част от тях се потвърждават! Наистина това може да са старчески изсилвания, разказвани за поддържане на самочувствие или нещо друго! Те трудно могат да се потвърдят, но пък човек знае ли?!?

Comment