Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Възможно ли е това

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Възможно ли е това

Вчера научих потресаваща за мен новина! Не знам дали е вярна, но се надявам с помощта на някой от Вас да я изясним!
    Всичко започна от един глупав спор за разликата в годините, между партньорите в брака. Познавам доста семейства с голяма разлика между тях. Един комшия по вила, с когото говорех се сети, че негов познат имал брак с много по-млада жена. Тя била родена в 1953 г. Имали разлика от 41 г. Направих сметка и излезе, че съпругът и е роден през 1912 г. И от там се почна!
    Първо приятеля ми спомена, че този човек е бил бивш флотски офицер! Казвал се Николай Ранчев! Произхождал от генералска фамилия - майка му била дъщеря на ген. Попов!?! Този генерал пък бил от капитаните на Сливница!
    Офицерът Ранчев бил изпратен вероятно през 1939 или 41 г. заедно с още 4 офицери на обучение в германска военноморска база! Вероятно в околностите на Хамбург. Войната вече се водела и започнали първите затъмнения на германските градове! По време на неделните почивки нашия човек киснел в моряшките кръчми и една такава вечер видял една красива жена пред вратата на такава кръчма, да драска със запалката си неуспешно! Демек - хайде бе няма ли някой да се хване! Нашия юнак веднага се притекъл на помощ и от дума на дума, сутринта се събудил в кревата на красавицата!
    До тук нищо интересно! Но - историята има продължение! Хубавицата се оказала съпругата на шефа на военноморската база! Някакъв мастит Адмирал! След няколко дни нашия бил изваден от час и конвоиран до кабинета на Адмирала! Той само го погледнал и го освободил! От там под конвой Ранчев бил качен на една подводница, която отплувала на боен поход!
    Тук аз естествено се изхилих гръмовно и хептен не пожелах да повярвам на комшията ! Обаче той продължи - Командир на подводницата бил някой си Ото Кречмер!
    Е, тук аз вече бях по гръб! Естествено попитах, да не е ходил нашия с него до Скапа Флоу!?! Май не бил !!!
    Бойният поход продължил около 3 и половина месеца, след което подводницата се прибрала Успешно! По време на похода имало изтрелвани торпеда, потапяни кораби, а в един момент, нашия офицер успял да обезвреди морска мина!
    Като се върнали в базата на Ранчев наброили една бала райхсмарки, защото на подводничарите плащали тройни заплати!?!
    Понеже Париж бил вече превзет от германците, Ранчев отишъл там и пропил всичките спечелени пари от похода с Кречмер!
    След това се прибрал в България, по-късно бил уволнен и репресиран, както си му е редът, после се оженил за Н-ти път и починал през 1990 г.
    Сега почват въпросите:
    -Имало ли е наши морски офицери на обучение през 1939 - 40 - 41 г. в Германия, колко са били и къде? За какви кораби са обучавани?!?
    -Има ли такъв офицер Николай Ранчев, сред тях?
    -Възможно ли е по наказание или по друг начин,български офицер пък бил той и съюзник, да бъде командирован на германска подводница!?!
    -Възможно ли е да е допуснат на боен поход с подводница?!?
    -Има ло ли е наистина българин в екипажа на Ото Кречмер, в някой от бойните му походи, изключая последния!?!
    -Вярно ли е, че на подводничарите се плащала тройна заплата за времето в морето?!?
    И последно - Някъде из старите наши морски списания от 1942-3 г.съм чел описание на влизането на Кречмер в Скапа флоу и то доста емоционално! Да не го е написал нашия синковец?!?
    Не повярвах на думите на комшията, но той продължи да ми обяснява подробности от живота на Ранчев! В момент на слабост, той му подарил морския си кортик, който аз веднага ангажирах - поне за снимка! Подарявал му и шапка подобна на тази на Нелсън, която имали нашите морски офицери, но комшията не я взел! Да му се чудиш на акъля!
    Съзнавам, че много от Вас ще ми се изсмеят, но ако може да се проверят и дай-боже потвърдят подробности около тази хипотеза, ще имаме много-интересен факт от миналата война!
    А кортика в най-скоро време ще гледам да докопам - я за снимка, я завинаги!

От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Хм .... доста ... епично.

Далие възможно - според мен може и да има нещо вярно, но е доста доукрасено. Нещо като за българските компютри износ за Япония ...
    Че наши са ходили да се обучават - ходили са. Аз лично знам за един морски офицер, който вече е покойник. Беше съсед на мои роднини в София. Самият той никак не обичаше да говори за този период и за след него. И на времето се е обучавал за моряк на катерите в Германия. Но наши катерници да са се качвали на подводници - не съм чувал.
    Има обаче 3 поръчани подводници тип VIIA в Германия (F. Krupp Germaniawerft AG в Кил) от нас - поръчката е приета на 24.05.1939 г. До тук всичко добре. Обаче са отказани след около година - на 10.06.1940 г. Дали за периода 1939 - 1940 г. са се обучавали наши моряци за подводничари аз лично не знам. Обаче е много възможно. Все пак да се наказва някой за дъщерята на адмирала (да оставим на страна факта една арийка да се забърква с нездрав, макар и тюркски елемент ...) едва ли е възможно. И то на подводницата на Кречмер. Тихият Ото си е бил вече ас. Да оставим настрана момента, че Скапа е атакувана от Прин, не от Кречмер
    За заплатата - не знам. може и тройна да е била. По въпроса за мината - къде е обезвредена? да не би в Скапа
    Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
    Неизвестен руски адмирал

Comment

танкиста от Харков написа Виж мнение
      Първо приятеля ми спомена, че този човек е бил бивш флотски офицер! Казвал се Николай Ранчев! Произхождал от генералска фамилия - майка му била дъщеря на ген. Попов!?! Този генерал пък бил от капитаните на Сливница!
      Генералът е този:
      Рестартирам темата. Моля не пишете в нея, освен ако не искате да добавите или коригирате нещо по вече написаното. Азбучен списък: A Абаджиев, Георги (http://forum.boinaslava.net/showpost.php?p=100786&postcount=55) - генерал-лейтенант (1937) Аврамов, Иван (http://forum.boinaslava.net/showpost.php?p=100790&postcount=56)

Иначе ще проверя за тази фамилия Ранчев в Офицерския корпус довечера
      We don't see things as they are, we see them as we are
      ---Anais Nin----

Comment

Български флотски офицери

на стаж в Deutsche Kriegsmarine има десетина души.
        Част от тях, който доживяха, написаха и издадоха спомени. Други оставиха неиздадени спомени на магнетофонни записи в музея-Варна и ЦВА-Търново.Някои с тях са с уговорката да се отворят за публиката и огласят след определен брой години - 10 или 25 и пр.

Но такава сложна работа, като описаната не е за вярване. Не са допускали българите в новите си и секретни системи, "шнорхеловите" подводници напр.,до работа с новите модели мини и пр - те сами си го пишат.
        Но и българите много-много не са се натискали да научат немските новости, пътували са в разните флотски бази от Норвегия до Италия. Прекарвали по няколко дена в Париж - главния морски щаб на Запад.

Стажували са на торпедни катери предимно и доста са участвали в реални флотски бойни действия тогава, макар и като съюзници-стажанти.Част от българите са удостоявани с подходящи отличия дори. След 1989 г. онези които пожелаха си възстановиха рицарските кръстове - получиха документ, и грамотата, получиха право да си закупят и кръстовете от днешните немски военни магазини - има такива там, а един дори се изхитри и доказа че е заслужил два рицарски кръста и като се умножиха месеците оттогава - 1943/44 г. - и до 1989/1990 и по полагащата му се сума в марки, и като се видя цялата сума, че и малко се наложи синът му да добави от себе си и отиде във ФРГ и се върна с луксозен "Мерцедес" - втора ръка, но с парите от бащината си храброст в Райха.

Ако е имало стажуване в подводница - те си знаеха всичко, щяха да се похвалят.Много обичаха да го правят. За щяло и нещяло. Повечето основателно.

Затова разказаната история е малко вероятна.

А и не е вероятно да качат чужденец, макар и съюзник, с конвой на подводница за боен поход?! Те са отивали на смърт, повечето с доброволно съзнание за предстоящ подвиг и саможертва,за победа над врага, за какво им е този българин ?! Ако ще го наказват за любовна авантюра с адмиралска съпруга, има хиляда други начини да го направят - ще звъннат в местното отделение на Гестапо и българинът ще си получи заслуженото. А иначе - адмиралът го праща да извърши подвиг /?!/, защото преспал със съпругата му.Един вид го отличава. Не върви...

Невярно съчинение и мегаломански приказки с кръчмарски привкус.

Comment

Някои неща се оказаха верни:

РАнчев, Никола Ранчев
          Роден 12.06.1912 в Париж.
          Ерген
          Мичман II клас - 03.10.1936
          Мичман I клас - 03.10.1939
          Лейтенант - 14.09.1943
          Служил:
          Флота 1936
          Дунавската флотилия - флаг офицер 1938
          Командир на радиотелеграфен взвод 1940
          Взводен командир на граничен подучастък Каварна 1940
          Командир 2/27 морски граничен подучастък 1942
          Временен началник в разузнавателното отделение към Щаба на морските войски 1945
          Командир към Отдел VI при ЩВ 1946
          вр. нач. секция в Щаба на морските войски 1947
          Преведен в Разузнавателния отдел МВ 1947
          ---Anais Nin----

Comment

Сега се сещам, че моя комшия спомена за генерала, че е загинал в атентата в черквата Св. Неделя! Даже оня кортик, който ще снимам май че бил негов и той го подарил на внука или е останал от него! Все пак генерала е бил в оставка от 1913 г.
            Ранчев твърдял, че е бил от разузнаването, без да обяснява какво точно е вършил! Баща му бил военен аташе в Париж, тъй като знаел езици и имал военно образование! Сега виждам от Дибо, че наистина е роден в Париж! Вероятно е знаел и франски, освен немски и много добър английски! Твърдял, че Ото Кречмер никак не обичал Хитлер и се обръщал за него с думите "Оня ефрейтор" !!! Във войната той се проявил не като нацист, а като патриот! И знаел също много добре английски език?!?
            Вярно, че Прин влиза в Скапа Флоу - Извинявам се за грешката! Но дали може да се потърси някъде списък на екипажите на Ото Кречмер! Там най-ясно ще проличи дали има наш човек!
            Като пуснах този материал съзнавах, че повечето неща звучат фантастично, но част от тях се потвърждават! Наистина това може да са старчески изсилвания, разказвани за поддържане на самочувствие или нещо друго! Те трудно могат да се потвърдят, но пък човек знае ли?!?

От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

Ранчев твърдял, че е бил от разузнаването, без да обяснява какво точно е вършил! Баща му бил военен аташе в Париж, тъй като знаел езици и имал военно образование! Сега виждам от Дибо, че наистина е роден в Париж! Вероятно е знаел и франски, освен немски и много добър английски!
              И това е частично вярно....
              Баща му е Ранчо Николов Ранчев е роден на 21.12.1880 в Шумен. Завършва Военното училище в София прз 1908. Служил в 5АП, 15АП, 2ТАП, Шуменски укрепен пункт, 1921 - В запас като подполковник. 1911-09.1912 - се обучава в Интендантските курсове в Париж.

Виж и:
              * Леон (Лули) Барух Коен купува паспорта на името на Иван Ранчев Ранчев от сина на бившия български дипломатически служител във Франция Ранчо Ранчев и с негова помощ успява да премине българо-турската граница (вж. ЦВА, ф. 23, oп. 1, а. е. 915, л. 876-877).

Леон Барух Коен (Лули), който е във връзка с Афталион и получава всичката си кореспонденция от България на адреса на Афталион. Коен е минал българската граница под името Иван Ранчев Ранчев (спр[авка] писмо ¹ 474, т[очка] 1), под което име е известен и в Турция. Паспортът си е купил от българина на това име – Иван Ранчо Ранчев, който по сведения бил син на бивш наш дипломат от Марсилия, Ранчев. Лули живее на остров Буюк ада, но постоянно е в хотел “Лондон”. Има родители в България – в гр.Пазарджик.
              ---Anais Nin----

Comment

Аз също не съм чувал нищо за такъв случай. Сега търсих нещо за Ото Кречмер, но не намерих нещо свързано с българин. Иначе ето нещо за Ото Кречмер макар и не на български език - http://www.uboat.net/men/kretschmer.htm дано помогне с нещо.
                Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

Българските морски юнкери са стажували в Кригсмарине на кораби, участвали в реални бойни действия.

Повече тук: http://edinzavet.wordpress.com/2009/...-marineoffice/
                  Сведи глава пред миналото и ще видиш бъдещето в краката си!

Comment

Тази история ми стана фаворит в раздел "Кръчмарски фолклор"!

Много голяма фантазия е необходима за да се измисли подобно нещо! Браво на автора!

Но, както каза вече по-горе Оdzava , има известни съвпадения.
                    Нека да разгледаме фактите...

... Командир на подводницата бил някой си Ото Кречмер!
                    ... Бойният поход продължил около 3 и половина месеца, след което подводницата се прибрала Успешно!
                    Ото Кречмер (Otto Kretschmer) има общо 18 бойни похода на две подводници: U-23 и U-99.

Най-далгият поход на U-23 е поход Nr.8 от 09.02.1940 до 25.02.1940 - общо 17 дни.
                    На U-99 най-продължителен е поход Nr.12 от 27.06.1940 до 21.07.1940 - общо 25 дена.

U-23 е била под командването на Кречмер от 01.10.1937 до 01.04.1940.
                    По това време подводницата се е числяла към 1. флотилия, базирана в град Кил.

На тази подводница е малко вероятно да са обучавани българи, защото тя е тип IIB, а поръчаните от България подводници са от тип VIIA, както писа вече по горе Odzava, и обучението е напълно базсмислено. Интерес представлява само факта, че U-23 по-късно преминава в 30.флотилия, базирана в Констанца-Румания, и на 10.09.1944 е самопотопена от Адмирал Арендт край бреговете на Аgva - Турция.

U-99: Кречмер поема командването на U-99 от 18.04.1940 до 17.03.1941 г. В периода 18.04.1940 - 30.06.1940 (2 месеца и половина) U-99 е служила като учебна подводница в 7. флотилия, базирана в Кил. U-99 e тип VIIB и на нея е по-вероятно да са обучавани българи (или поне в периода 18.04.1940 - 10.06.1940).

Като цяло обаче разказа на комшията е много впечатляващ и предполагам, че и в бъдеще ще е тема за коментар на чашка ракия и шопска салата.
                    В тоя смисъл - наздраве !!!

К.Х.
                    :-)
                    Einigkeit und Recht und Freiheit
                    fuer das deutsche Vaterland!
                    (August Heinrich Hoffmann von Fallersleben. 1841)

Nationalhymne der Bundesrepublik Deutschland.

Comment

Станимер чаркчи написа Виж мнение
                      Българските морски юнкери са стажували в Кригсмарине на кораби, участвали в реални бойни действия.

Повече тук: http://edinzavet.wordpress.com/2009/...-marineoffice/
                      Позволете ми да направя някои корекции на географското местонахождение на споменатите в мемоарите на г-н Христо Миевски немски градове:

1. "Бремерхафен (Холандия)" - Бремерхафен (Bremerhaven) е немски град. Намира се на десния бряг на устието на река Везер, днес териториално е в провинция Долна Саксония, а административно в провинция Бремен. Не е (и никога не е бил) в Холандия.
                      2. "...първа флотилия бързи торпедни лодки в Свинемюнде (Дания) и Германия." - Свинемюнде (Swinemuende) е немски град и се намира на остров Узедом. Днес е в територията на Полша, с полското име Swinoujscie (Свиноуишче), а не в Дания.
                      Last edited by Krassi666; 27-01-2013, 17:59.
                      Einigkeit und Recht und Freiheit
                      fuer das deutsche Vaterland!
                      (August Heinrich Hoffmann von Fallersleben. 1841)

Nationalhymne der Bundesrepublik Deutschland.

Comment

Working...
                      X