Далеч по-важни са психологическите ефекти. Германците се отървават на късмет и на косъм и ясно осъзнават това. Знаят, че ако базите им бяха малко по-далеч резултатът щеше да е пълен погром. И, че следващия път късмет може и да няма. Резултатът е, че Флотът на открито море повече не излиза в открито море чак до "славния" си поход към Скапа Флоу.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Значението на превъзходството в морската война (Великобритания vs Германия)
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Да, психологическите ефекти не са за подценяване, особено с оглед на кайзера. Но това, че повече не опитват е обусловено далеч не само от тези психологически фактори, а от чисто военни, както отбелязах: понесените загуби и недостатъчните нанесени загуби, поради което докато се ремонтират корабите, вече няма никакъв шанс стратегията на изравняването, последвано от генерално сражение (впрочем, ако нещо показва цялото сражение, то е това, че вероятно боекомплекта не би стигнал за някакъв решителен резултат). А след това остава само едно - да се стои в базите.
Comment
-
Thorn написа Виж мнениеДалеч по-важни са психологическите ефекти. Германците се отървават на късмет и на косъм и ясно осъзнават това. Знаят, че ако базите им бяха малко по-далеч резултатът щеше да е пълен погром. И, че следващия път късмет може и да няма. Резултатът е, че Флотът на открито море повече не излиза в открито море чак до "славния" си поход към Скапа Флоу.Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
Неизвестен руски адмирал
Comment
-
Odzava написа Виж мнениеОперация "Фулър", поне доколкото на мен ми е известно няма нищо общо с "Гуд Хоуп" и "Монмут.
[цензура]
Отделно дето аз се сещам една камара примерив които става точно обратното. А имено безсрамно жалко преставяне на Германците на море, независимо от съотношението на силите.
Примерки- Бегството на Шарли и Гофри от едно допотопно линейно крайцерче 20 години по-дърто от тях.
Бягството на Шарли в началните етапи на Норд Кап.
"Новогодишният позор"
Бягството на Бисмарк от ПоУ [цензура].
[цензура]
Впрочем защо давате 1:2 за тактически резултат при Ютланд?
Германците освен да избягат нищо смислено не свършват, всичко останало е според бртианският план, намират ФОМ, примамват го При Грант Флиит, и го пердашат, вярно допускат някой организационни грешки но това едва ли е трябва да се пише като актив на Швабците.
Иначе просто въввръзка със заглавитео на темата-повечето от работата по тупалкането на ФОМе свършена самостоятелно от 5 ескадра (която не е 5-та защото е от 5 кораба..ако и те наистина да са толкова), т.е. споменатит е5 кораба САМИЧКИ срещу целият ФОМ.Last edited by gollum; 09-04-2009, 14:29.
Comment
-
Thorn написа Виж мнениеОК, а сего отговорете на човека защо тактическата ефективност на германците е по-голяма. .
Comment
-
Торн, това сме го бистрили вече . Тук става въпрос най-вече за късмет, защото германците малко по-рано виждат къде е проблема (в битката при Догер банк, ако не се лъжа) и правят това-онова за да го отстранят, докато британците - не. Да, артилеристите на Хипер са по-добре тренирани от тези от линейните крайцери на Бити), немските кораби като цяло са малко по-добре защитени, но за сметка на това - с по-лека артилерия, което си казва думата. Но всичко това е писано и обсъждано.
Що се отнася до тактическия резултат - мисля че съм разпределил къде, как и защо давам точки. Ако се гледат потопени кораби/загуби сред екипажите, резултата е по-скоро в немска полза. Ако се добавят и повредите по корабите - не. А и част от задачата си ФОМ, по-точно ескадрата на Хипер, изпълнява: да доведе ескадрата на Бити до ФОМ, с идеята да я унищожат. Вярно е, че тук заслугата едва ли е само на едната страна, по-скоро така се съчетават заповедите и намеренията.
Comment
-
gollum написа Виж мнениеА и част от задачата си ФОМ, по-точно ескадрата на Хипер, изпълнява: да доведе ескадрата на Бити до ФОМ, с идеята да я унищожат. Вярно е, че тук заслугата едва ли е само на едната страна, по-скоро така се съчетават заповедите и намеренията.
Comment
-
Е, Гоги, не си съвсем коректен - просто Бити и Хипер имат съвсем сходни задачи, и двамата ги изпълняват. Може да се каже, че както ескадрата на Бити е примамка за ФОМ, така и тази на Хипер е примамка за Бити. Всеки "поглъща" примамката и бих казал, че тактически действията на Хипер и най-вече на екипажите му, са на висота, което не може съвсем да се каже за линейните крайцери на Бити (за пета ескадра не говоря) - поради това и понесените от тях загуби (които, при това, така и не обслужват основната задача докрай - да бъде накаран ФОМ да приеме генералното сражение с ГФ). Оттам-насетне решенията са на съвестта на ръководителите на основните сили на двата флота.
Comment
-
gollum написа Виж мнениеЕ, Гоги, не си съвсем коректен.
А бит иникой никъде не го е водил, той съвсем добровлно отива , закача шарана и го мъкне където трябва и както трябва. а германскит е крайцери просто присъстват.
Comment
-
а германскит е крайцери просто присъстват.
Comment
-
голямо важно, 3 стари крайцера, на германците станало ли им е по-хубаво от това че са потънали? Цъ, както и на британците не им е станало по хубаво от това че 5 ескадра собственоръчно и самостоятелно попилява ФОМ.
Не, целта е била контрол в морето. Едните имат план как да го постигнат,другите също.Начините:-
А- мотаме се с нашите линейни крацери,намираме шараните, даваме им червейче, шараните лапват , и после бум бам.
Б- мотаме се с нашите линейни крайцери- намирам мъничко врази, бум-бам и се прибираме, после пак и пак и пак.
Къде точно в това успяват Германците? Освен че избягват което е повече късмет отколкот особенна сръчност.
Диагноза- шарани, впрочем те самите го осъзнават което и диктува поведението им до края на войната, както и стратегията преди и по време на следващата...като тогава вече преиграват и бягат практически при всеки признак на британско присъствие.
Comment
-
Чакай малко, Гоги, защо ми ги пишеш всички тези неща? Ясно е, че в резултат от сражението съотношението на силите не само, че не се подобрява за ФОМ, но и се влошава. Ако погледнеш какво съм написал до момента в темата, мисля че се вижда, че съм съвсем наясно с това .
Говорехме за един съвсем конкретен момент от сражението (което иначе, ако погледнеш, определям оперативно и стратегически като успех за британците, като единствено на тактическо ниво може, в зависимост от критериите, да се претендира за някакъв "немски успех", макар и, според мен, да няма такова нещо) и по-точно дали ескадрата на Хипер е изпълнила задачата, която й е поставена. И според мен - да, изпълнила я е. Друг е въпросът, че задачата на Бити е сходна, т.е. двете се припокриват. Но това едва ли е камък в градината" на Хипер.Last edited by gollum; 09-04-2009, 16:48.
Comment
-
Gaden Gogi написа Виж мнениеголямо важно, 3 стари крайцера, на германците станало ли им е по-хубаво от това че са потънали? Цъ, както и на британците не им е станало по хубаво от това че 5 ескадра собственоръчно и самостоятелно попилява ФОМ.
Не, целта е била контрол в морето. Едните имат план как да го постигнат,другите също.Начините:-
А- мотаме се с нашите линейни крацери,намираме шараните, даваме им червейче, шараните лапват , и после бум бам.
Б- мотаме се с нашите линейни крайцери- намирам мъничко врази, бум-бам и се прибираме, после пак и пак и пак.
Къде точно в това успяват Германците? Освен че избягват което е повече късмет отколкот особенна сръчност.
Диагноза- шарани, впрочем те самите го осъзнават което и диктува поведението им до края на войната, както и стратегията преди и по време на следващата...като тогава вече преиграват и бягат практически при всеки признак на британско присъствие.
А диагнозата Ви, уважаеми, е грешна. Вервайте миПишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
Неизвестен руски адмирал
Comment
Comment