Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Значението на превъзходството в морската война (Великобритания vs Германия)

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    Далеч по-важни са психологическите ефекти. Германците се отървават на късмет и на косъм и ясно осъзнават това. Знаят, че ако базите им бяха малко по-далеч резултатът щеше да е пълен погром. И, че следващия път късмет може и да няма. Резултатът е, че Флотът на открито море повече не излиза в открито море чак до "славния" си поход към Скапа Флоу.


    thorn

    Средновековните църкви в България

    Comment


      #17
      Да, психологическите ефекти не са за подценяване, особено с оглед на кайзера. Но това, че повече не опитват е обусловено далеч не само от тези психологически фактори, а от чисто военни, както отбелязах: понесените загуби и недостатъчните нанесени загуби, поради което докато се ремонтират корабите, вече няма никакъв шанс стратегията на изравняването, последвано от генерално сражение (впрочем, ако нещо показва цялото сражение, то е това, че вероятно боекомплекта не би стигнал за някакъв решителен резултат). А след това остава само едно - да се стои в базите.

      Comment


        #18
        Thorn написа Виж мнение
        Далеч по-важни са психологическите ефекти. Германците се отървават на късмет и на косъм и ясно осъзнават това. Знаят, че ако базите им бяха малко по-далеч резултатът щеше да е пълен погром. И, че следващия път късмет може и да няма. Резултатът е, че Флотът на открито море повече не излиза в открито море чак до "славния" си поход към Скапа Флоу.
        Ами - да беше бързал по-малко Бийти или половината британски командири да бяха докладвали какво са видели ФОМ щеше да е на дъното на морето още на сутринта на 01.06.1916 г.
        Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
        Неизвестен руски адмирал

        Comment


          #19
          Odzava написа Виж мнение
          Операция "Фулър", поне доколкото на мен ми е известно няма нищо общо с "Гуд Хоуп" и "Монмут.
          "Операция Фулър" е книжка която се подмяташе из Българско някъде през 80-те. Информативна стойност "0".
          [цензура]
          Отделно дето аз се сещам една камара примерив които става точно обратното. А имено безсрамно жалко преставяне на Германците на море, независимо от съотношението на силите.
          Примерки- Бегството на Шарли и Гофри от едно допотопно линейно крайцерче 20 години по-дърто от тях.
          Бягството на Шарли в началните етапи на Норд Кап.
          "Новогодишният позор"
          Бягството на Бисмарк от ПоУ [цензура].

          [цензура]

          Впрочем защо давате 1:2 за тактически резултат при Ютланд?
          Германците освен да избягат нищо смислено не свършват, всичко останало е според бртианският план, намират ФОМ, примамват го При Грант Флиит, и го пердашат, вярно допускат някой организационни грешки но това едва ли е трябва да се пише като актив на Швабците.
          Иначе просто въввръзка със заглавитео на темата-повечето от работата по тупалкането на ФОМе свършена самостоятелно от 5 ескадра (която не е 5-та защото е от 5 кораба..ако и те наистина да са толкова), т.е. споменатит е5 кораба САМИЧКИ срещу целият ФОМ.
          Last edited by gollum; 09-04-2009, 13:29.

          Comment


            #20
            ОК, а сего отговорете на човека защо тактическата ефективност на германците е по-голяма. Нещо за снарядите, за броните, за системите за управление на огъня, за далекомерите, за идиотските взривове в погребите на английските кораби и т.н.


            thorn

            Средновековните църкви в България

            Comment


              #21
              Thorn написа Виж мнение
              ОК, а сего отговорете на човека защо тактическата ефективност на германците е по-голяма. .
              На е нели да отговорят?

              Comment


                #22
                Ъ?


                thorn

                Средновековните църкви в България

                Comment


                  #23
                  Торн, това сме го бистрили вече . Тук става въпрос най-вече за късмет, защото германците малко по-рано виждат къде е проблема (в битката при Догер банк, ако не се лъжа) и правят това-онова за да го отстранят, докато британците - не. Да, артилеристите на Хипер са по-добре тренирани от тези от линейните крайцери на Бити), немските кораби като цяло са малко по-добре защитени, но за сметка на това - с по-лека артилерия, което си казва думата. Но всичко това е писано и обсъждано.
                  Що се отнася до тактическия резултат - мисля че съм разпределил къде, как и защо давам точки. Ако се гледат потопени кораби/загуби сред екипажите, резултата е по-скоро в немска полза. Ако се добавят и повредите по корабите - не. А и част от задачата си ФОМ, по-точно ескадрата на Хипер, изпълнява: да доведе ескадрата на Бити до ФОМ, с идеята да я унищожат. Вярно е, че тук заслугата едва ли е само на едната страна, по-скоро така се съчетават заповедите и намеренията.

                  Comment


                    #24
                    gollum написа Виж мнение
                    А и част от задачата си ФОМ, по-точно ескадрата на Хипер, изпълнява: да доведе ескадрата на Бити до ФОМ, с идеята да я унищожат. Вярно е, че тук заслугата едва ли е само на едната страна, по-скоро така се съчетават заповедите и намеренията.
                    M-не, не я изпълнява, защото това е задачата на Бити да намери ФОМи да го замъкне при когото трябва. Същото като риболовът, това че рибата изяжда червеят не е никакво постижение при положение че висва на кукичката, е ако го беше изяла без самата да се превръща в меню..същото и с ФОМ, като шаран лапвати се нахендрят под големите оръдия

                    Comment


                      #25
                      Е, Гоги, не си съвсем коректен - просто Бити и Хипер имат съвсем сходни задачи, и двамата ги изпълняват. Може да се каже, че както ескадрата на Бити е примамка за ФОМ, така и тази на Хипер е примамка за Бити. Всеки "поглъща" примамката и бих казал, че тактически действията на Хипер и най-вече на екипажите му, са на висота, което не може съвсем да се каже за линейните крайцери на Бити (за пета ескадра не говоря) - поради това и понесените от тях загуби (които, при това, така и не обслужват основната задача докрай - да бъде накаран ФОМ да приеме генералното сражение с ГФ). Оттам-насетне решенията са на съвестта на ръководителите на основните сили на двата флота.

                      Comment


                        #26
                        gollum написа Виж мнение
                        Е, Гоги, не си съвсем коректен.
                        Не бих бил коректен ако германците след като са се закачали с Бити си тръгнат, те не го правят ерго са шарани.
                        А бит иникой никъде не го е водил, той съвсем добровлно отива , закача шарана и го мъкне където трябва и както трябва. а германскит е крайцери просто присъстват.

                        Comment


                          #27
                          а германскит е крайцери просто присъстват.
                          Е, хайде сега, "просто присъстват". Май на тяхната артилерия се дължаха основно загубите на Бити, което е далеч над "простото присъствие". ФОМ не отстъпва, защото се надява, че ще се разправи напълно и с линейните крайцери на Бити и, предполагам, с пета ескадра. Но това вече не е грешка на Хипер, а на командващия ФОМ. Но мисълта ми е, че и двете бързаходни ескадри си свършват основната задача - да намерят част от силите на противника и да ги задържат, докато дойдат основните сили. Не може да се каже, че едните нищо не вършат, а другите добре си свършват работата. Няма и как да се очаква от немската бързоходна ескадра нещо повече от това (друг е въпросът, че вероятно е трябвало някой да внимава и за основните британски сили, но нямам спомен дали някакви леки кораби са отделени за подобна задача).

                          Comment


                            #28
                            голямо важно, 3 стари крайцера, на германците станало ли им е по-хубаво от това че са потънали? Цъ, както и на британците не им е станало по хубаво от това че 5 ескадра собственоръчно и самостоятелно попилява ФОМ.
                            Не, целта е била контрол в морето. Едните имат план как да го постигнат,другите също.Начините:-
                            А- мотаме се с нашите линейни крацери,намираме шараните, даваме им червейче, шараните лапват , и после бум бам.
                            Б- мотаме се с нашите линейни крайцери- намирам мъничко врази, бум-бам и се прибираме, после пак и пак и пак.
                            Къде точно в това успяват Германците? Освен че избягват което е повече късмет отколкот особенна сръчност.
                            Диагноза- шарани, впрочем те самите го осъзнават което и диктува поведението им до края на войната, както и стратегията преди и по време на следващата...като тогава вече преиграват и бягат практически при всеки признак на британско присъствие.

                            Comment


                              #29
                              Чакай малко, Гоги, защо ми ги пишеш всички тези неща? Ясно е, че в резултат от сражението съотношението на силите не само, че не се подобрява за ФОМ, но и се влошава. Ако погледнеш какво съм написал до момента в темата, мисля че се вижда, че съм съвсем наясно с това .
                              Говорехме за един съвсем конкретен момент от сражението (което иначе, ако погледнеш, определям оперативно и стратегически като успех за британците, като единствено на тактическо ниво може, в зависимост от критериите, да се претендира за някакъв "немски успех", макар и, според мен, да няма такова нещо) и по-точно дали ескадрата на Хипер е изпълнила задачата, която й е поставена. И според мен - да, изпълнила я е. Друг е въпросът, че задачата на Бити е сходна, т.е. двете се припокриват. Но това едва ли е камък в градината" на Хипер.
                              Last edited by gollum; 09-04-2009, 15:48.

                              Comment


                                #30
                                Gaden Gogi написа Виж мнение
                                голямо важно, 3 стари крайцера, на германците станало ли им е по-хубаво от това че са потънали? Цъ, както и на британците не им е станало по хубаво от това че 5 ескадра собственоръчно и самостоятелно попилява ФОМ.
                                Не, целта е била контрол в морето. Едните имат план как да го постигнат,другите също.Начините:-
                                А- мотаме се с нашите линейни крацери,намираме шараните, даваме им червейче, шараните лапват , и после бум бам.
                                Б- мотаме се с нашите линейни крайцери- намирам мъничко врази, бум-бам и се прибираме, после пак и пак и пак.
                                Къде точно в това успяват Германците? Освен че избягват което е повече късмет отколкот особенна сръчност.
                                Диагноза- шарани, впрочем те самите го осъзнават което и диктува поведението им до края на войната, както и стратегията преди и по време на следващата...като тогава вече преиграват и бягат практически при всеки признак на британско присъствие.
                                Доста смело е да се нарече "Куин Мери" стар крайцер. За "Индефатигейбъл" и "Инвинсибъл" може да ги наречете всякък, но "стари" също не подхожда. И как точно 5-та ескадра "попилява целия ФОМ"? Със своите 4 попадения в немските линкори между 16:30 и 17:30. Нека не разсмиваме децата.
                                А диагнозата Ви, уважаеми, е грешна. Вервайте ми
                                Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
                                Неизвестен руски адмирал

                                Comment

                                Working...
                                X