Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Електромагнитното оръдие вече изпробвано.

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Има и друг проблем. Военните не са направили снаряда плътен, защото има достатъчна разрушителна мощ, а защото на могат да сложат вътре взривно вещество. Използваните в момента ВВ ще детонират от ускорението, при изстрелване на снаряда. Ако измислят ВВ, което детонира при много високо налягане, тогава няма да могат да го взривят и при целта. Варианта е нещо което да не се детонира от налягане, а по химичен път...примерно.
      Защо са им нужни взривни вещества? При 3Км/с снарядат ще отдаде същата енергия на целта, колкото TNT със същата маса. След определени скорости е по - изгодно снаряда да съдържа супер плътен метал вместо взривно вещество.

Comment

a_godumov написа
        Защо са им нужни взривни вещества? При 3Км/с снарядат ще отдаде същата енергия на целта, колкото TNT със същата маса. След определени скорости е по - изгодно снаряда да съдържа супер плътен метал вместо взривно вещество.
        Защото, за да предаде енергията на целта, снаряда трябва да спре в нея. А в случай че това не стане, примерно кораб, сняряда ще премине през него и ще си отнесе по-голямата част от енергията.

.
        ..И кажи ми ти страннико,
        чувал ли си звук,
        по- велик от тропота на хиляди коне!!?...

Comment

Много пушилка за нищо мен ако питате...

Пандеромоторното (електромагнитното) оръжие е стара идея - може би откакто е бил изобретен електродвигателя - то е същото, с тази разлика, че при двигателя имаме въртеливо движение на ротор-статор, а при оръдието линейно движение на снаряда.

Да се говори за предимства на пандеромоторните оръжия спрямо тези на огнестрелните е виц! :mhehe: Или поне още доста години ще е така...

Аз бях качвал един материал по темата по-рано. Мога пак да го кача ако искате.

Значи на това пушкало му дават начална скорост на снаряда 9000км/ч - това са 2500м/с. Съвременните гладкоцевни оръдия се доближават до тази скорост на снаряда, особено с нови модели активно-реактивни снаряди.

Пише че снаряда поразява с кинетичната си енергия на разстояние до 400км!!! Интересно каква енергия ще успее да пренесе до там - на снаряда при полет с 2500м/с му действат огромни аеродинамични съпротивителни сили? Но за отбрана на международната космическа стация от извънземни става - в космоса е почти пълен вакуум. :lol:

Comment

Не знам защо си мисля, че при тази скорост, когато снарядът срещне материална преграда (дори и достатъчно тънка, като борд на кораб или стена на надстройка), той ще се разруши и ще отдаде енергията си. Макар че тук си трябва мнение на експерт, де.

Comment

Официалният сайт на програмата:

Любопитни са отговорите на т. нар. често задавани въпроси:

Някои ми изглеждат доста озадачаващо. Може би не е зле да обсъдим тях. Например големите ъгли на възвишение, точността от 5 метра на разстояние 200 морски мили, намаленият обем, ползван от боеприпасите.

Comment

Благодаря, Bsb, някои неща се изясниха:

1. предназначението - да служи като далекобойна гаубица (или корпусно оръдие) в подкрепа на десант или наземни сили. Никакъв обстрел на кораби или нещо подобно. Това обяснява високите ъгли на възвишение (по-високи от тези на гаубица) - изстрелваният снаряд ще се държи като балистична ракета, т.е. основната част от пътя ще я минава през стратосферата.

2. поразяващият ефект - изцяло и само чрез кинетична енергия. Ясно е написано, че няма да има никаква "бойна глава". Като се има предвид, че снарядът ще се забива в земята или в някаква постройка, ясно е, че ще отдаде енергията си.
                Явно снарядът се предполага да има ефект, покриващ този на съвременните гаубични:
                With an impact speed of Mach 5, a projectile will use kinetic energy alone to destroy a target. In essence, damage is caused by the thousands of fragments -- each one of them traveling at lethal velocities -- created by the impact of each projectile.
                3. оттук и търсената точност и обсег - корабите ще могат да поддържат наземните сили от много голямо разстояние. Точността е ключова, разбира се. Не е ясно обаче как ще я постигат. Макар че след като ще се води огън по неподвижни цели, не е и толкова трудно и няма да изисква самонасочваща се глава или някакви елементи на управление на снаряда.

4. програмата има поне още 15 години, преди да навлезе в практически етап. Така че ако разрешат трудностите и успеят да сведат енергията за изстрел до приемливо ниво, предимствата ще са очевидни - много повече боеприпаси, опростена логистика, намалени рискове при попадение в кораба и прочее. Петнадесет години са много време.

AYB написа
                Значи на това пушкало му дават начална скорост на снаряда 9000км/ч - това са 2500м/с. Съвременните гладкоцевни оръдия се доближават до тази скорост на снаряда, особено с нови модели активно-реактивни снаряди.
                AYB, някъде бях чел, че общо взето при съвременните технологии, около 2000 м/с е пределът за конвенционалните оръдия. Точно това се обсъждаше - че по-високи скорости могат да се достигнат само на електромагнитен принцип.

Comment

Аз не съм... Но до колкото знам:
                  Снарядът би почнал да се разрушава, от външните си области навътре. На преградата ще се образува разрастващ се кратер, и шокова вълна тръгваща от него. Разтопено вещество, би се пръснало и в двете посоки описвайки, /а сега де.. имаше точно наименование в геометрията за тази фигура... / фигура приличаща на два слепени откъм върховете конуси. При започналото разрушаване, на външните слоеве на снаряда и заедно с извесно количество материя от преградата, би се образувало нещо като "клин", които напредвайки, ще предизвиква подобни ефекти, на всяка преграда която среща. И така до момента, в който енергията на "клина" няма да бъде достатъчна да пробие "n"-тото на брой препятствие. Всичко това зависи, от сруктурата на снаряда, формата му, вида /плътността/ на преградата и др.
                  Така би трабвало да е на теория. Най-добре всичко се разкрива със симулации и тестове на полигон. Но съм сигурен, че няма да бъдат оповестени, заради благото на "националната отбрана и националната сигурност".
                  п.п. Преди няколко дена гледах тест, на сблъсъка на стреловиден обект движещ се с около 11 000 км/ч, с бетонна стена симулираща бункер. Ускоряван с многостепенно ракетно "влакче". На изпитателен полигон някъде из щатите. Последната секунда от теста не бе показан - поради споменатите от мен по-горе причини.

.
                  ..И кажи ми ти страннико,
                  чувал ли си звук,
                  по- велик от тропота на хиляди коне!!?...

Comment

AYB, не знам, дали това са "Глупости!!!", аз, както често съм отбелязвал, не съм инженер и от тези неща не разбирам, затова се доверявам на хора, които твърдят че разбират и пишат за тях. Затова и отбелязах, че съм чел това някъде. Сега се поразтърсих и намерих къде:
                    It is probable that conventional chemistry has pushed muzzle velocities about as far as they can go; the rate of expansion of propellant gasses places a practical ceiling on muzzle velocity of around 6,000 fps. The military are now examining other technologies such as electromagnetic rail guns, which have on test fired 300 gm projectiles at over 13,000 fps, with projectiles of a few grams being accelerated to over 30,000 fps. At the moment, the massive power supplies needed to achieve these results preclude any practical application, but there can be little doubt as to where the future lies.
                    статия, взета е от сайта. Авторът -
                    Anthony Williams, - се води, че разбира от тези неща, та затова му се доверявам.

Comment

Да, намерих прикачения файл, който бях дал: http://forum.boinaslava.net/attachme...achmentid=8534

Comment

AYB, ще подплатиш ли идиотската си изцепка, или ще се извиниш? Давай, че ми е интересно ...
                        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                        Проект 22.06.1941 г.
                        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

AYB написа
                          Кое точно имаш в предвид? :sm186:
                          Ако страдаш от краткотрайна амнезия, нека ти припомня една твоя фраза от пост номер 38:
                          AYB написа
                          Глупости!!!
                          Че и с три удивителни кой знае защо ...
                          Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                          Проект 22.06.1941 г.
                          "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Резюменце на български?

А иначе това оръдие дали не може да се използва срещу пехота. Снарядът се забива в земята и отломките действат като шрапнели. Би се получил добър ефект.
                            I can't continue like this - surviving in the world of nothingness.

Comment

Working...
                            X