Принципно как тогава може да се потопи кораб с такъв снаряд?
Електромагнитното оръдие вече изпробвано.
Collapse
X
-
-
Музикантини, бронята не улеснва, а затруднява поразяването на кораб. Кораб без броня е уязвим за кажи-речи всякакво оръжие. А конкретно в този случай снарядат (при тази скорост на движение) ще запали кораба там, където го удари и ще нанесе множество поражения. Поне аз така си го представям.Comment
-
Да, може и така да стане. Определено тази част, която е ударена, ще се разтопи и ще предизвика пожар, но не се знае до колко този пожар може да стане опасен, защото на снимките от линка не ми се видя много голям този огън.I can't continue like this - surviving in the world of nothingness.Comment
-
Гост -
Все пак ако се стигне до бой на 50-60 километра свръхмодерният кораб с електромагнитното оръдие няма ли да е твърде уязвим? От такова разстояние и корвета може да му пусне 16 бройки Уран/Харпун/Екзосет.
Отделно за снаряда без експлозив вътре - не може ли да се получи нещо като бой между кораби от ВСВ? Много по-дребни опоненти са се измъквали надупчени през двата борда от тежки бронебойни снаряди, които са минали "транзит"... Пример е и ловът до известна степен - с 7.62мм куршум и да улучиш глиган има голяма вероятност да не го убиеш на място, като куршумът си го пробие и си продължи (отдадена е малко енергия на глигана), докато примерно бренекето отдава цялата енергия и убива глигана на място...„Аз, Драгомир, писах.
Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“
Модератор на раздел "Военна Авиация"Comment
-
Не знам, твърде е техническо, а аз съм лаик в тея работи. Но ми се струва, че при тази скорост на снаряда, дори и да на срещне броня, ще отдаде по-голямата част от енергията си, а какво става в такъв случай не ми се мисли. Все пак разликата между ВСВ-бронебоен снаряд (летящ с определено дозвукова скорост) и споменатото чудо, е голяма. освен това не знаем от какъв материал е самия снаряд.
Иначе и аз се чудя какво е предимството му пред управляема ракета. В смисъл, че ако имаше бронирани кораби, с които да се бори - да. Виж, ако заменя стандартната корабна артилерия - то може би има някакъв смисъл. Но пак няма да става за стрелба по наземни цели.Comment
-
Да, изключително много зависи от материалът на снаряда, но той трябва да е твърд по принцип за да издържи ускорението при изстрела и след това нагряването във въздуха. Оттам следва и че при удара в противника едва ли ще се деформира много (и отдаде енергия). Но като се замисля с малко количество експлозив (с програмируем таймер) който да накара снаряда да се пръсне на да кажем 400-500 метра от вражеския кораб ефектът би бил мноого болезнен.
А управляемата ракета и за мен е нещо по-хубаво - хем може да е стелт, хем да лети ниско и незабелязано, хем да се насочва от GPS, да атакува по няколко маршрута.... Отделно неща като Х-15 и американската (СРАМ ли беше?) вдигат Мах 5 и нещо, като целта има някакви си 60 секунди (при стрелба от 100км).
А хубавото на стандартната артилерия е че може да даде предупредителен изстрел, да стреля по разни идващи ракети (примерно АК-130), да не харчи толкова електричество.... Въобще тя е нео напълно различно, може да се окаже че сравняваме портокали и ябълки
„Аз, Драгомир, писах.
Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“
Модератор на раздел "Военна Авиация"Comment
-
ако целта е стрелба на 400 км, времето не чак толкова малко, а след като има напредък по ГСН за кинетичната ракета, движеща се с 6-7М (http://www.globalsecurity.org/milita...ions/ckem.htm), то вероятно се обмисля управляем боеприпас и за магнитното оръдие. методите на насочване могат да бъдат най-различни, както вече посочих малко по-горе, също различни могат да бъдат и методите на управление - от някакъв вид управляващи повърхности до мини-двигатели, разположени "кръгово" , или основен двигател с УВТ.Кало, чудя се как ще се насочи за толкова кратко време и движейки се с такава скорост . И с какво.
тук определено си в сериозна грешка - само за пример - като се започне от правения още от 39-та 76-мм БР-350А за Т-34, та и по-натътатък скоростта е минимум два-два и половина пъти по-висока от тази на звука. всъщност няма нито един тип снаряд за 76-мм оръдие, който да не е с начална скорост поне два пъти тази на звука - http://www.traditio.ru/index.php/76-...A3%D0%A1%D0%92Все пак разликата между ВСВ-бронебоен снаряд (летящ с определено дозвукова скорост)Comment
-
Кало, чети внимателнотук определено си в сериозна грешка - само за пример - като се започне от правения още от 39-та 76-мм БР-350А за Т-34, та и по-натътатък скоростта е минимум два-два и половина пъти по-висока от тази на звука. всъщност няма нито един тип снаряд за 76-мм оръдие, който да не е с начална скорост поне два пъти тази на звука
. Говорехме за снаряди от главния калибър на линейни кораби, а те определено не са 76 мм
. Така че не ми ги сочи тях.
Макар че сега като погледнах - и те са свръхзвукови, де. Просто бях забравил да погледна точно каква е скоростта на звука. Хуманитария, какво да се прави
.
Така или иначе, да се върна към това, за котео говорехме - разликата между 600-700 м/с (линкорски снаряд) и 9000 м/с е очевидна.Comment
-
цената, скоростта.то какъв е симсълът на този тип изстрелване и устройство
Иначе - при скорост от около 9000 км/ч (която обаче ще намалява, особено ако траекторията е разположена в плътните слоеве), кораб, находящ се на 50 км, ще има най-малко 30-35 секунди - тоест ще е изминал най-малко (при бойна скорост около 50-60 км/час - 29 възела, да речем) 300 метра. това е по-малката беда - на разстояние 50 км КВО-то на неуправляем снаряд, въпреки високата му скорост, ще е доста над 300 метра - тоест - по-голямо от вероятната му цел.
С две думи - едва ли някой замисля този принцип на задвижване на снаряда за стрелба по кораби, и то на посочените разстояния, особено ако проектилът не е управляем.
ПП - пообъркал си се - 9000 км/ч, не 9000м/с - това все пак е над първа космическа...Comment
-
Най - малкото цената. Един BGM-109 струва 600 000 долара, а в един конфликт се изстрелват стотици.От друга страна ако приемем, че голяма част от целите са статични, основното предимство на BGM-109 е далекобойността. Снарядът също си има предимства - при еднакви поражения, които би нанесъл на целта (говоря за оръдието, които планират за Зумвалт, него го сравняват основно с bgm-109) на практика няма вероятност да бъде свален, докато за ракетата има. Като прибавим към това и факта, че за времето и цената необходими за един bgm-109 могат да се произведат много такива снаряди, определено има смисъл.Иначе и аз се чудя какво е предимството му пред управляема ракета.Comment
-
9000 км в час са равни на 2,5 км в секунда. Което значи, че 50 км в най-добрия случай се изминават за 20 сек.I can't continue like this - surviving in the world of nothingness.Comment
-
Има и друг проблем. Военните не са направили снаряда плътен, защото има достатъчна разрушителна мощ, а защото на могат да сложат вътре взривно вещество. Използваните в момента ВВ ще детонират от ускорението, при изстрелване на снаряда. Ако измислят ВВ, което детонира при много високо налягане, тогава няма да могат да го взривят и при целта. Варианта е нещо което да не се детонира от налягане, а по химичен път...примерно. Според мен, единствената стойност на такова оръдие е, като замесник на съвременните гаубици и на балистичните ракети с малък обсег. А в тази му роля трябва да носи много ВВ.
БТВ - някой знае ли, електромагнитното оръдие на Садам, какви снаряди е трябвало да изтрелва? Него май немци го бяха проектирали?This is my signature. There are many like it but this one is mine.Comment
-
Аз съм лаик тук, но няма ли възможност техника да се сложи в ракета, стелта я изстрелва (например), тя се проближава до 5-10км (откъдето не може да изпусне) и тогава се активира, механизма на електромагнитното оръдие
.
Има междуконтинентални атомни ракети, защо да не могат да монтират и такава технология на ракета. Въобще какви са му размерите на това чудо?Кръвта из нашите гърди
не е съвсем изляна!
Народе, цял стани! Иди!
Че Македония въстана.Comment
Comment