Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Подводни бомби

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Кхм. Според мен 14 подводници клас Охайо все още си носят по 24 Трайдънт-а всяка, докато други 4 са конвертирани да носят други конфигурации въоръжение, една от които може да бъде 154 (сто петдесет и четири) Томахоук-а.
    Динайне, може би не си обърнал внимание точно какво съм написал. Не говоря за балистичните ракети, а за дълбоководните бомби с ядрена бойна част. Не знам някой кораб все още да ги носи рутинно, но вероятно ги имат на склад консервирани.
    Ако е за въпрос, в една друга тема наскоро с Кухулин надълго и нашироко разговаряхме за подводните ракетоносци с балистични ядрени ракети, т.е. знам, че са си на въоръжение и никой не мисли да ги пенсионира.

Lz2xl, признавам си, че не съм много наясно с кого и с какво не си съгласен. За кое говориш - за ВСВ или за времената след това? Иначе - да, съгласен съм с това, което си написал, но не знам с кого разговаряш точно (а изглежда, да се обръщаш към някого). През ВСВ подводниците са много по-крехки, да не говорим, че са и доста уязвими като цяло (бавни и шумни). Съвременните са много по-здрави и бързи. От друга страна, през голяма част от ВСВ образно казано "дълбините" не са били особено "прозрачни" за ескортните кораби, докато сега нещата са много по-видими, пак образно казано, де.
    Last edited by gollum; 13-02-2013, 23:52.

Comment

Да за лодките от войната говорим,те не са били така здрави.Нито мекия нито здравия им корпус,а и работната им дълбочина е била малка.Както предполагам знаете Гюнтер Прин загива на 7 март 1941 г след сблъсък когато атакува конвоя OB-293 и преобурудван в ловец английски бивш китоловен кораб го потапя с таран.Такова нещо с голяма и здрава подводница няма как да се случи.Ще пострада ловеца

Comment

Е, точно такова нещо няколко пъти се е случвало, макар и не "бойно", а по грешка. Май имаше някакви потънали риболовни корабчета и удавили се моряци, а подводницата получава някакви леки повреди.

През ВСВ работната дълбочина (стандартната) е сравнително малка, но принципно подводниците могат да се потапят поне до 250 м, има случаи и с малко по-надълбоко. Но това е екстремално, не е стандартно.

Дълбоководните бомби, които се използват, също са сравнително слаби на фона на сегашните (няколко десетки килограма взривно вещество), за потапяне на подводници са използвани и автоматични 57 мм оръдия (няколко снаряда по около 2 кг), така че...

Comment

При съветските РБУ-1500/2500/6000 директен удар в/у открита подводница никога не са били задача ¹1.Основната им задача е създаването на хидродинамичен удар/подводна ударна вълна срещу атакуващо торпедо с цел повреда(унищожение) или отклонявяне на торпедото.А ако пък даде господ и улучат подводницата то както се казва-"Берекет версин"

Comment

komuso написа Виж мнение
            При съветските РБУ-1500/2500/6000 директен удар в/у открита подводница никога не са били задача ¹1.Основната им задача е създаването на хидродинамичен удар/подводна ударна вълна срещу атакуващо торпедо с цел повреда(унищожение) или отклонявяне на торпедото.А ако пък даде господ и улучат подводницата то както се казва-"Берекет версин"
            Тук въпроса е по-скоро философски - кой поставя задачите, за каква точно ситуация ги поставя и т.н. Тези неща често зависят от съответната платформа, от нейните задачи, но днес по принцип установката РБУ-6000 влиза в състава на комплекса РПК-8, който се разшифрова като "ракетный противолодочный комплекс". Проблема е, че нерядко в руския, а вече и в американския флот пишат глупости, правят глупости и изобщо батака е стигнал трудни за разплитане дълбини. Ако погледнем ТТХ на РПК-8, откриваме:

Глубина поражения:
            - подводных лодок - до 1000 м
            - торпед и диверсантов - 4-10 м

В условията на днешния подводен бой не е ясно как може да се построи ефективна противоторпедна защита с тоя дивайс. От друга страна, ако погледнем платформите, тоест носителите на РПК-8, виждаме такива неща като "Ярослав Мъдри", 11356 и прочее монстри, за които дистанцията от 4 км до вражеската подводница може да се тълкува само като "Бог да ги прости".

Изобщо, дето има една приказка - готвим се за миналата война. Да не е и за по-миналата.

Comment

Самото оръжие е ефективно само ако има адекватно целеуказание и изчислителна система способна да реши задачата в кратки срокове за да се извърши атаката,руснаците имат някаква система за екскадрен лов на подводна или подводни лодки.До колко е ефективна само може да гадаем.Колкото до периода втора световна война въпреки примитивността на оръжията и системите за откриване на подводни лодки за тоя период може да се каже че са достатъчно ефективни след като загубите в техника и личен състав на гросадмирал Дьониц са били големи.Пък и целите са били по различни.По скоро са се стремели да повредят подводната лодка и да я накарат да изплува и след това просто са я разстрелвали.Често поради навигационни грешки са попадали и в собственни противоподводни минни заграждения с мина UMA и UMB.Аз не знам имало ли е някакво активно действие на английски или руски подводни лодки в северно море и защо са ги слагали тия заграждения там.Знае ли някой нещо по тоя въпрос.Основно за минните заграждения пред Скагераг и Ставерн.

Comment

За противоторпедната дейност - самото торпедо едва ли е много здраво и близка експлозия може да го повреди/заслепи, РБУ-6000 май е правено и с тази цел.
                „Аз, Драгомир, писах.
                Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

Разбира се, но комплекса работи до 10 метра дълбочина. Днешното торпедно въоръжение позволява атаки от много по-големи дълбочини - при кого повече, при кого по-малко. Освен това конкретно РБУ-6000 няма минни боеприпаси, а трябва да нацели торпедото бая точно по дистанция.

Comment

Тук въпроса е по-скоро философски - кой поставя задачите, за каква точно ситуация ги поставя и т.н. Тези неща често зависят от съответната платформа, от нейните задачи, но днес по принцип установката РБУ-6000 влиза в състава на комплекса РПК-8, който се разшифрова като "ракетный противолодочный комплекс". Проблема е, че нерядко в руския, а вече и в американския флот пишат глупости, правят глупости и изобщо батака е стигнал трудни за разплитане дълбини. Ако погледнем ТТХ на РПК-8, откриваме:

Глубина поражения:
                    - подводных лодок - до 1000 м
                    - торпед и диверсантов - 4-10 м

В условията на днешния подводен бой не е ясно как може да се построи ефективна противоторпедна защита с тоя дивайс. От друга страна, ако погледнем платформите, тоест носителите на РПК-8, виждаме такива неща като "Ярослав Мъдри", 11356 и прочее монстри, за които дистанцията от 4 км до вражеската подводница може да се тълкува само като "Бог да ги прости".

Изобщо, дето има една приказка - готвим се за миналата война. Да не е и за по-миналата
                    Някакси като гледам на кого точно си взел да обясняваш толкоз мъдро нещата и ми е леко странно . Защо ли предполагам, че за разлика от тебе komuso като да е виждал РБУ 6000 не само по картинките в брошурките. Впрочем боеприпаса на РБУ-6000 по никой начин не изисква пряко попадение, не го бъркай с антики от сорта на Хеджког дето навремето британците много си го аресвали щото не издавал ловеца ако не уцели. Боеприпаса на РБУто си гърми изрядно между 6 и 50 метра от целта. Дистанция на която рулите на торпедото ще станат на мармалад, винта също, за кабелите да не споменаваме.

Днешното торпедно въоръжение позволява атаки от много по-големи дълбочини
                    И какво от това? Торпедото така и така ще трябва да излезе и над 10 метра за да атакува цел с газене 6-8 метра. Винаги ми е било забавно да чета неща писани без да се мисли
                    Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

Sailor_Malan написа Виж мнение
                      Боеприпаса на РБУто си гърми изрядно между 6 и 50 метра от целта.
                      Можеш ли да споделиш някакви стойности за точността на РПК-8?

Дистанция на която рулите на торпедото ще станат на мармалад, винта също, за кабелите да не споменаваме.
                      Можеш ли да споделиш някакви стойности за здравината на винта или на кабелите?

Торпедото така и така ще трябва да излезе и над 10 метра за да атакува цел с газене 6-8 метра.
                      Можеш ли да споделиш някакви мисли по траекторията на, да речем, DM2A4?

Comment

Можеш ли да споделиш
                        Mога доста неща да споделя. Примерно че в 212 мм. 119.5 килограмова бомба има доста взрив и създава качествен хидродинамичен удар(и нелошо количество осколки) и сама по себе си, та да нагъне или пробие лекия корпус на подводница(за кабели и винтове на торпедо да не споменавам) и да предизвика течове и късане на вътрешно окабеляване и проводи в лодката а в залпа на една установка са 12. Също така ефекта от близък взрив на 5-6 такива дори върху армирано фиброопрично влакно ще е лош, това понеже споменаваш швабското торпедо.
                        Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

Той кабела не се ли откача след като торпедото захване целта? Поне при американските е така.
                          This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Amazon написа Виж мнение
                            Той кабела не се ли откача след като торпедото захване целта? Поне при американските е така.
                            По принцип при захват не може да се разбере веднага дали става въпрос за цел или за примамка. Понякога е нужно торпедото да се приближи, за да получи ясен сигнал, на подводницата да обработят параметрите и да класифицират обекта. И така, от примамка на примамка, та на кораба. Просто в момента има много подли примамки, даже и активния сигнал от сонара ти го връщат, все едно са кораби.

Не знам дали американските торпеда откачат кабелите, но американците по принцип са малко назад в тая техника.

Comment

Също така ефекта от близък взрив на 5-6 такива дори върху армирано фиброопрично влакно ще е лош, това понеже споменаваш швабското торпедо.
                              Какъв взрив и колко близък? От 20 кила на 50 метра ме съмнява. Данните за кабелите са публични, има ги в нета, по-късно ще гледам да ги изровя.

ПП Кабели STFOC: "STFOC at 30 mil diameter has a breaking strength of over 50 lbs"
                              Last edited by Кухулин; 19-02-2013, 21:32.

Comment

Не трябва да се забравя, че РБУ-то не стреля боекомплекта само в една точка - обикновенно залпът поразява площ подобна на елипса. В случая торпедото е много възможно да премине през взривовете на няколко бомби.
                                Не знам какъв ще е шансът му... според мен не особенно голям. Първо обшивката му е направо "хартиена" в сравнение с подводница или кораб, второ много вероятно е да загуби ориентация. Трето - след първите 12 бомби идват още 12.
                                Last edited by Сун Дзъ; 20-02-2013, 02:19.

Comment

Working...
                                X