Да, принципно германците са водещи преди ПСВ и през маневрения период (японците също използват подобни техники и процедури). Британците, доколкото ми е известно също разработват подобна доктрина преди войната и имат готови артилерийски процедури, но ако правилно си спомням по-голямата част от артилеристите и въобще от армейските висши офицери ги смятат за ненужни и не се изучават, а артилеристите не се подготвят да ги използват. В резултат на това те също не използват артилерията си за индиректен огън през първия период на ПСВ.
Към средата на войната вече всички разчитат именно на тежка артилерия, която води идниректен огън и всички страни разработват необходимата доктрина.
Към средата на войната вече всички разчитат именно на тежка артилерия, която води идниректен огън и всички страни разработват необходимата доктрина.
А опита ми от БНА
е опита на един любопитен младеж който в ония години си навличаше доста неприятности с интересите си в областта на оръжието и военната техника, и все го мислеха за шпионин на капитализма докато той обясняваше на изумените си офицери че техниката дето я имаме в полка и се води секретна я има на страниците на съветския периодичен печат и просто искам да се докосна до това което му знам на теория и от картинка... но кажи какво те интересува, защото аз докато бях войник - подчертавам редник съм бил далекомерист , артилерийски разузнавач - звуково разузнаване, топограф, за малко да ме направят метеоролог и накрая това за което ме бяха обучавали още преди казармата в ОСО -радиотелеграфист, ама мен ми писна и аз се скатах и втората година изкарах като фотограф в дивизионния вестник :tup:
Comment