Съобщение

Collapse
No announcement yet.

кой какъв линкор е?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

благодаря за инфото.

Comment

Мисълта ми е, явно недобре изразена в предното ми влючване, че ще е добре да си утвърдим наша, за форумна употреба, класификация. Така мисля ще внесем порядък в дискусиите (поне за нас - алиците, нямам предвид военноморските корифеи). Нищо няма да творим - само ще приемем общовалидна и ясна класификация.

Comment

ти лично, какво предлагаш?
        П.В.

Comment

Е, не аз съм специалистът в тея дела - по-добре ще е вие да я предложите - на мен не ми достигат данни (пък вероятно и знания).

Comment

Е да де, но ти предложи форумна класификация, значи имаш нещо предвид
            П.В.

Comment

Идеята ми е следната: вие знаете какви са класовете кораби, просто трябва да се "договорим" за единна система от названия за всеки от тях - дали ще е "крайцер" или "кръстосвач", например, не е важно - важното е всички да използваме едни и същи названия за едни и същи неща.

Comment

Тогава да се проведе едно гласуване за
                Крайцер
                линкор
                самолетоносач
                разрушител
                торпеден катер като всеки даде синонимни думи
                П.В.

Comment

Ок, аз давам своя глас за:

линкор - компактна и удобна дума, притова съм свикнал да я употребявам;

крайцер - значително повече съм свикнал с нея, отколкото с "кръстосвач";

самолетоносач - тук всичко е ясно - значително по-точна е от "carrier" или "aircraft-carrier" (която е по-тромава);

есминец - отново по-привична от твърде далечното "разрушител" (някак ми навява спомени за "Междузвезднивойни");

торпеден катер - също толкова привично, ако и не твърде компактно понятие -

Comment

Добре, Голъм мисля като теб.Отхвърлям русизма авионосец.За подводниците - подводница или подводник - така са наричали на български в началото на 20в подводниците
                    П.В.

Comment

Радвам се, че сте обърнали внимание на поста ми. Това, че има различни мнения е прекрасно. Още по-прекрасно ще е ако никой не се засяга и докача, а това за задниците направо го пропускам.

Та за "линкора" няма да се съглася, то е все едно дето в армията, не знам защо и викат "казарма", му викахме на командира на батальона "комбат". Главснаб, совхоз и прочие неща - не благодаря!
                      Линеен кораб, разбира се че пак е руско, но не виждам що все трябва имперско руско да уважаваме, а британското да отхвърляме, при положение, че авглийския се говори вече от 1 млрд. души, а руския май извън Русия, само в калиниградска област /майтапя си /
                      За мониторите кво ще кажете, канонерски лодки ли ще ги правим или артилерийски кораби...
                      Самолетоносач си е нормално, авионосец е лисенковщина, славяно-латинска!
                      Есминеца, просто навява на революция и романтика, незаконороден 17син на лейтанант Шмит, ако си спомняте 12-те стола, та разрушител вярно, че Чонев не пише, ама не е ли по редно, естествено имаше едно старо българско терминче, "миноноска" ама малко ми звучи като "водоноска".
                      катерите, естествено по предназначение, но подводна лодка или "подлодка" лично аз не приемам.
                      В България поради скромната ни военноморска история нещата са в зачатък, предлагам да спорим ако трябва година, но да не приемаме на доверие терминологията на контерадмирал Вицов, пардон вицеадмирал Контров,адмирал Добри Терпешев, дето лодка не можел да управлява и пр. , командващият ни от 30- те години адмирал Вариклечков със сигурност не е казвал линкор!

Comment

синоним на линкорите са дредноутите, а ако се изписват две думи става още по-дълго и досадно.Американското съкращение за линкор е ВВ, например Айова ВВ-61.И в чуждестраните форуми за краткост са го приели него.Тежките крайцери са СА - американизъм, но кратко cruiser armoured, леките СL - cruiser light, DD - destroyer.
                        П.В.

Comment

Абе според мен с глупости се занимавате. Това звучи като напъните на разни родолюбщи да "чистят" езика, сега се сещам че вместо кибрит искаха да се пише "драсни пални клечица".
                          А иначе между монитор и канонерка разликата е огрооомна. Миноноска, че това е термин от преди 2 века. Дайте тогава да сложим и бригове, баркентини и всякаква друга допотопност

Comment

---

ветроходните кораби и мониторите и канонерките са класове, неподлежащи на промяна
                            П.В.

Comment

Въобще не виждам причина изкуствено да се мъчим да променяме общоприетите термини. Насочете си енергията в нещо по-конструктивно, недейте взима пример от управлението на нашата държава през последните 15 години.
                              albireo написа
                              ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

---

линкорът Айова и подводни лодки клас Сеаволф - говорим на наложилия се "обективно-исторически "вариант на милия ни, роден език

Comment

Working...
                                X