Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Коритото Хипер,( преименувана поради хода на дискусията)

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #76
    При многобройнота мръвка личните качества не изпъкват толкова
    П.В.

    Comment


      #77
      Според мен, а май не само според мен германците през войната имат огромен проблем с планирането. какво имам предвид, при значителен, но все пак не безкраен ресурс и образован човешки потенциал, те имат нещастието да имат начело абсолютно дилетантски неотговорен пред никого фактор!
      Проблема, както казват стратезите е да се приложи смазващия натиск в най-слабата точка на противника... това е едно и също и за морето, въздуха и сушата.
      Пример:Ако искаш да завладееш Полша, отчиташ че тя има съюзници, които са примерно сухопътна и комбинирана морско-въдушна сила, обобщавам, тук забележките са излишни, та съответно, решаваш да ги биеш по ред, 1. е полша, тя е най-слаба, после е франция, тя е досегаема, трета идва Британия, тук пътищата са два, - морско-въздушен, тук тя е силна, но може да се пробва, и сухопътен, по корените на нейната мощ, колониите...
      Като ще е гарга да е рошава!
      Почваш и по двата пътя, ама наистина сериозно, това означава: Малта, Гибралтар, Кипър, Египет, Арабия, Индия
      В морето удар по танкерите, авиацията бие по нефтопреработвателните и самолетната промишленост.
      Ще дойде и фаза на изменения и поуки:
      кои ходове са най-ефективни, примерно надводните кораби имат повече резултати срещу танкери , добре, ускоряваме производството, примерно Фюрер и Фридрих Велики
      или египет е паднал, удряме с парашутисти по Ирак, търсим сътрудничество с местните партии!
      И така до победа!
      Т.е.ако в един от елментите морски, въздушен или сухопътен има незаслужен, скъпоструващ или малкоефективен момент се отстранява, останалото е от лукавия.
      При немците кво става, Гьоринг бил ревнив, не давал авиация на флота, Хитлер искал да свърши с русия с една кампания, балканите били непослушни,торпедата не работят, разпиляването е невероятно и накрая фатално!

      Comment


        #78
        --

        Много схематично го нахвърляш .Освен това и Англия да загуби Египет и Средиземно море кво от тва?От 41г. всички важни суровини са минавали покрай нос Добра надежда, дащото британците ги е било шубе да не падне Александрия, така че комуникациите няма да се прекъснат.А комуникациите от САЩ - тях забрави ли?
        П.В.

        Comment


          #79
          Да, схематично е, става дума общите насоки на едно планиране и поправките, които евентуално да настъпят, за която и война да говорим ги има тези етапи, същото важи за флота, и за армията...
          Най-кратко казано, с най-силното си, ако не и с всичко което имаш, да биеш по най-слабото на противника!

          Comment


            #80
            По дискусията техника/човешки фактор (може би си струва да се отдели от тази) мисълта ми е следната (и тя според мен важи еднакво за всички родове въоръжени сили) - колкото по-голяма е разликата в техническо отношение, толкова по-малко значение има човешкият фактор (особено ако разликата е от порядък и нагоре). Съответно, колкото по-малка е разликата и техниката е по-близка като възможтности, толкова по-голямо значение придобива човешкия фактор. Като последният не трябва да се разбира единствено като лични качества и умения, а по-скоро въобще като ниво на подготовка и сплотеност на групата. Съответно, независимо дали говорим за "маса" или не (масовите армии, а сиреч всички от ПСВ насетне), подготовката и уменията започват да добиват решаващо значение, когато технологичното ниво, както и съотношението на силите е сходно и обратно. Т.е., тази обща зависимост е за навсякъде.
            Пример - един линкор от ВСВ с необучен и слаб екипаж, и ветроходен линеен кораб от Х²Х век с прекрасно обучен елитен екипаж. Ясно е, че почти каквото и да предприемат едните или другите (е можем да добуснем някаква абсурдна вероятност слабият екипаж погрешка сам да потопи кораба си, но това в момента не е от значение), първият ще победи. Т.е., човешкият фактор тук губи почти напълно значението си.
            И коренно различна ситуация - два линкора от ВСВ с близки стойности и сходно техническо ниво - единият е с напълно необучен и слаб екипаж, другият с елитен. Решаващ за изхода от сражението ще е човешкият фактор, сиреч подготовката на екипажа.
            Горното важи както за флота, така и за всички видове въоръжени сили.

            По другата тема - ако ВЕликобритания загуби Египет почти със сигурност губи комуникационната си свързаност, което ще епоследвано от разпад на империята - т.е., доминионите ще се отделят напълно (например Канада и Австралия ще преминат към САЩ), а в колониите ще избухнат въстания и метежи. Това автоматично означава, че Великобритания губи и голяма част от сухопътните си сили (всички от колониите и доминионите), докато същевременно част от нейните остават блокирани из различните колонии и доминиони. Не случайно Египет и въобще контролът над комуникациите в Средиземно море се разгреждат от самите британци като ключови, не случайно тази област се зове "сънна артерия на британската имеприя".
            Общо взето, ако Хитлер беше тръгнал по южния път - силите на ВМС, заедно с авиацията и съответната част от сухопътните сили, то вероятно на Великобритания щеше бързо да й изтече времето. Впрочем, самият Редер се опитва да склони Хитлер в тази посока, но безуспешно. Великобритания без колониите и доминионите си е просто един остров без голямо значение и с почти никакви ресурси.

            Comment


              #81
              von Danitz написа
              Да, схематично е, става дума общите насоки на едно планиране и поправките, които евентуално да настъпят, за която и война да говорим ги има тези етапи, същото важи за флота, и за армията...
              Най-кратко казано, с най-силното си, ако не и с всичко което имаш, да биеш по най-слабото на противника!
              Пък аз си мислех за по-лесен вариант: завладява се Ирландия и на практика Островът бива откъснат от останалия свят. с авиация, надводни и подводни кораби, при това за разлика от вашите варианти е доста по-лесно осъществим и то без да се прекроява структурата на разходите.

              Comment


                #82
                Да, само че това не е Норвегия... но французите и испанците в толкова войни са го проектирали и то при други условия и не се е получавало, горе-долу е като Шотландия..
                Вижте, не искам да променяма темата, дадох схематични примери с цел да илюстрирам мисълта си, че германците не концентрират усилията си, те просто не знаят колко цели да гонят, успехите не се оценяват, неуспехите се подценяват, няма никакъв смисъл и последователност, само безкрайно експериментиране на все пак упорити и кадърни военни кадри, включително във флота

                Comment


                  #83
                  и освен това са си имали и съюзници

                  Comment


                    #84
                    Империята няма да се рападне така лесно - всичко отива към САЩ, освен това не мислите ли, че това са тайните стремежи на Рузвелт - тотално изтощаване на Великобритания?Като падат Филипините да не се разапад Англия - това е един от ключовете на империята?
                    П.В.

                    Comment


                      #85
                      Хъм, склонен съм да се усъмня - империята доста лесно може да се разпадне, особено ако й бъде нанесен подобен морален удар (достатъчно показателна е ситуацията при превзимането на Сингапур). А че повечето й домининиони и колонии ще отидат към САЩ няма съмнение, че то точно това и става в крайна сметка. Но за Великобританя по-същественото е, че ще отпаднат от нея. Особено ако това се случи преди влизането на САЩ във воната, подобно нещо би било фатално.
                      А за другото ще ме прощаваш, но доколкото си спомням Филипините са част от сащианската, а не от британската империя.

                      Comment


                        #86
                        При превземането на Сингапурили при хипотетичен десант на Цейлон, мислиш ли, че местните ще подкрепят японците срещу англичаните.Не забравяй, че след падането на Холандия, британия се е наместила в Индонезия, да управлява и подпомага съвместно с Нидерландия.За Филипините допуснах грешка.
                        П.В.

                        Comment


                          #87
                          Въпросът е че местните не подкрепят и Англичаните. Когато корабите са се нуждаели от гориво местните не са си мръднали задника да помогнат, във вътрешността на острова е имало гориво но работниците на отишли на работа. Абе на цветнокож не може да се вярва.

                          Comment


                            #88
                            Въпросът дори не е в това, а е на стратегическо ниво. В крайна сметка, в британската армия няма сингапурски части, но голяма част от съединенията са канадски, австралийски, навозеландски, индийски или южноафрикански. А тези доминиони не са толкова далеч от пълното скъсване с империята и тогава, разибра се, те ще изтеглят и частите си. Падането на Сингапур нанася огромен удар по престижа на имеприята, падането на Еигпет би било фатално именно в такава перспектива (макар че е фатално и в комуникационно отношение).

                            Comment


                              #89
                              Голъм, пак ще отворя темата за човешкия фактор и техниката.Например зенитните оръдия:При корабите на Оста те са с механичен взривател и се иска от артилеристите - човешкия фактор да са снайперисти за да унищожат атакуващите самолети, а това почти винаги е невъзможно.Дори снайперистите на Ойген не го могат е бил на точния кораб в немския флот и като на шега е свалял по 3-4 самолета.От друга страна имаш 127/38 зентка с добре обучен разчет, но не перфектно - мръвката малко отстъпва, но снарядите имат радиовзриватели.Резултатът 26 свалени самолети или 14 в друг бой.
                              П.В.

                              Comment


                                #90
                                ---

                                В края на краищата британския флот пази империята, не местните тамили и сингхали, то това му е функцията и в тая си част британския план за всякакви евентуалности поне в две войни си е без грешка!

                                Comment

                                Working...
                                X