Това е математическо в битката има и и ГОЛЯМА ДОЗА КЪСМЕТ, както ти си писал - ВЕРОЯТНОСТТА от попадение в борда и палубата.Така че теорията е едно практиката е съвсем друго на теория твоите сметки са верни, на практика боевете които са се случвали от Ютланд до Бисмарк срещу Худ виждаш какъв резултат са имали
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Коритото Хипер,( преименувана поради хода на дискусията)
Collapse
X
-
В централния пост за управления на огъня са вкарват данни като скорост на въздуха, влажност, в самите кули, ъгъл на възвишение на оръдието, а разсейките са известни предварително, от боезапаса, от разстоянието между стволовете на цевите - колокото по-близо, толкова по-зле.А Ню-Орлинс са с оръдия в една люлка Гоги! , Вълнението, също има знаечение - затова има стабилизатори, а в някои държави са в три плоскости стабилизирани.Човешкият фактор, също е много важен - италианци и французи много често отстъпват - бегацио.Слаб кораб трудно може да надвие по-силен, а в частност за линкор - Гоги ще ми помогне не се сещам на прима вистаП.В.
Comment
-
Аз какво общо имам с Ню-Орлиънс???? И аз ви говоря за наука а вие ми говорите за случайност. Е ако можете да ми дадете математическа дефиниция на късмета аз ще го включа в сметките, но дори късмет не може да пробие даден броневи лист ако сметките показват че дори в най-благоприятни (за снаряда) условия той не може да го направи, същото е и в обратна посока. И престанете да се измъквате с този късмет, късмет е че Бисмарк изобщо се е измъкнал от Датския проток.
Comment
-
Във всеки бой има късмет.Ако е така, то Шпее щеше да унщожи 3-те английски крайцера или Виторио Венето щеше да потопи 4-те леки британски крайцера.Когато двама капитани се срещнат на два кораба - примерно тежки крайцери и единия е 10 000 тона, а другия 14 500 тона, капитанът на по-малкия колкото и да е смелпредпочита да не се хвърля в атака, и да не смятя вероятности на попадения, защото противникът му е 1,5 по-голям и може да издържи доста повече попадения.Освен това той преценява не само колко може да вкара като попадения но и колко може да понесе самия той.П.В.
Comment
-
---
Говорите за "наука", но не прекалявате ли с подобни спекуалации - науката доколко се вмества в реалните ситуации?
Само донякъде и примери за това могат да се намерят далеч не само във флотските сражения.
Много често "научните" (сиреч, опиращи се преди всичко върху технологията и "желязото") изчисления и анализи сочат едно развитие на събитията, което обаче се оказва неадекватно на това, което реално се случва.
И причината се корени в природата на обсъжданото явление - войната като цяло (но това важи и за отделното сражение, разгледано на всяко ниво) е хаотична, а не аналитична система и съответно в състоянието й могат да настъпят драстични промени, които няма как да се изчислят предварително, в резултат на действито на фактори, изглеждали маловажни когато се е провеждал анализът. Постфактум може да се търсят и дори намират подобни фактори, но подобно нещо няма как да се извърши априори.
Comment
Comment