Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Йо хо хо и бутилка швепс

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Проблемът е, че трудно се събират 100-200 джонки на едно място.Мадам Чин е имала 800 и това максимумът.Осев това те носят по 8-10 леки оръдия с няколоко 30-40 оръдейни фрегати /ако разббера че има такова струпване на джонки или дори включване на бързоходни линейни кораби от по 64-74 оръдия 5-6 фрегати и 1-2 кораба джонките стават на трески - оръдията са им леки и от далеч не могат да пробият бордовете, нито да свалят мачтите на военните ветроходи - обратно.Военните могат да ги потопят или обаздвижат с един залп
    П.В.

Comment

Само да ти напомяня те тук става дума за малко по-различен начин на водене на бойни действия. Това са по-скоро еквивалент на специални операции, а ти го разглеждаш като линейно сражение. Все едно да кажеш че с танков батальон ще смажеш батальон спецназ. Голум си пада (пък и добре се справя :tup: ) да пише за разликите в тактически и стратегически план, и поради това на него ще оставя да опише разликите и произтичащите от това специвичнои особенности.

Comment

Едно време и аз си падах по Сандокан, но сега от дистанцията на времето виждам, че неговия прототип е някакъв жалък местен бабаит и не бих искал той да ми е идол.Всяко нещо си има врем за възхита.Морган, Молоне, Дрейк, Пол Джонс, Грамон са били исторически личности, които са вършели къде къде по-грандиозни неща
        П.В.

Comment

Е да, ама в повечето пиратски романи действиетое някаква интерпретация на действително събитие, със съответната добавка на разводняване и разлигавяне. Ще трябва аз да ви напиша пиратски роман че да видите тогава. О'Лоне ще бледнее пред жестокостиде дето мога да измисля, че и да ги опиша достатъчно цветисто

Comment

Гоги е съвсем прав - проблемът е, че местните пирати винаги ще те превъзхождат в информационно отношение - т.е., ще са по-добре осведомени. И реакцията им на твоята ескадра ще е да се покрият. След което, ти ще се озовеш се един огромен за региона флот, който няма за какво да използваш (е, можеш да устрашиш местното население, да гръмнеш някое и друго село, но това само ще засили подкрепата заместните бандити ) и чиито престой струва много пари, без да е оправдан по някакъв начин.
            И в момента, в който ескадрата ти с разотиде пак ще се възобнови пиратството в региона. Просто морските разбойници, опериращи в среда, много сходна с непроходимия терен на сушата, имат всички преимущества на партизанската тактика - малки и маневрени кораби, множество трудни за откриване бази и в рамките на своята оперативна зона - много по-голяма маневреност от военната ескадра.
            Т.е., ти ще си принуден да държиш в морето постоянно голяма ескадра, което по никакъв начин няма да се оправдае финансово (да не говорим, че пиратите могат просто да отговорят със стратегия на рояка - множество дребни удари по множество, отдалечени и несвързани помежду си цели - в условия, сходни с тези в дужнглата ефектът ще е достатъчен, а дори и военната ескадра няма да може да го предодврати).
            И в крайна сметка, централните власти ще ти потърсят сметка защо хабиш много средсва, събираш голям флот и напрягаш до крайност местната хазна, а ефектът от действията ти е минимален и локалните власти все така се оплакват от пиратството. Накрая ще те отзоват .

Инак, ако се върнем на конкретният Сандокан - естествено, че е най-обкиновен морски разбойник. Но, англичаните не са нещо по-различно, нито колониалната им политика (която започва да се "очовечава" чак през ХХ в.) заслужава каквито и да е адмирации. Не е чудно, че за местните хора морските разбойници с били фигури легендарни и впечатляващи (да речем, както хайдутите у нас).

Comment

Само една добавка към Голум: благодарение на своето информационно превъзходство, и особенностите на "терена" пиратите могат да те нападнат през ноща, и тогава си заминаваш. Вече се чувствам неудобно да соча за пример Морган, но можете да видуте какво става с испанската ескадра при Маракайбо, три големи и много добре въоръжени кораба са отвеяни от гемии, един пленен, един потопен, третия сам се хвърля на брега.

Comment

Може би както Гоги подсказа от мен би станало не пират, капер.На мен любимец ми е Пол Джонс - шотландския пират - бил е на служба при американците по време на войната за НЕзависимост.Пресреща английски конвойот 42 търговски кораба, охраняван от 2 фрегати Серапис с 44 и Графиня Скарбъро с 48 оръдия.Той е бил на Бон хоум Ричард с 42 оръдия и с него имало още два дребосък с по 12 и 16.При едни от първите залпове гръмва едно от оръдията на кораба му и бордът е отпран.Англичаните му предлагат да се предаде, а той казва - "Още не съм започнал да се бия".Превзема на абордаж една по една и двете британски фрегати.Отввлича целия конвой в щатите.Прави нов рейд - опожарява Глазгоу и Уйтхевън.
                След края на войната американците не му дават адмиралско звание и той отива да служи на руския император.Участва в сражения в ДНепровскя лиман, като на турските кораби които трябва да бъдат унищожени пише:"Да се изгорят!"
                П.В.

Comment

Working...
                X