Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Момчета за всичко

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

25 милиметровките японците ги считат за добра арт. с-ма. Но това е очевидно че не е така. Всъщност не са по-лоши от американските 40 мм. А и войната доказва че с такива оръдия резултата може да е само плачевен.
    Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
    Неизвестен руски адмирал

Comment

Е че какво им е на 40мм??? След войната (или беше още по нейно време) ги признават за остарели защото не могат С ЕДНО попадение да бутнат камикадзе, иначе са много добра система.

Comment

1944 ако не ме лъже паметта. Ама малките системи са неефективни защото свалят самолета чак след като е пуснал бомбата/торпедото си.
        Неизвестен руски адмирал

Comment

Е 40мм не са съвсем малки и имат достатъчна далекобойност за торпедониосци поне, иначе пикиращите омбери са трудни. Виж 20мм са само за морална утеха, чак ми е много чудно защо толкова хвалт 4х20мм на германските кораби :?

Comment

Не знам защо немците са мнотирали толкова Фирлинги на Тирпиц, ШАрпнхорст и Гнайцзенау, при условие, че 37мм оръдия са много по-ефективни срещу самолети.От друго страна по-големия брой-зенитки при лъпса на радиовзриватели създават по-плътна завеса зенитен огън.Радиовзриватели са имали немските 150мм оръдия и 380мм на Тирпиц
            П.В.

Comment

Радиовзриватели са имали немските 150мм оръдия и 380мм на Тирпиц
              Това сигурно ли е? Защото си спомням, че Съюзниците много се хвалеха с това, че самоте имали тази технология и никой не се докопал до нея до края на войната.
              Инак немците разработват две много ефективни зенитни системи - 30 мм, 50 мм и 55 мм (3 cm FlaK-103, 5 cm FlaK-41 и 5,5 cm FlaK-58), като първата превъзхожда по всички показатели 37 мм, а втората е "нов" калибър за Германия и е много добра алтернатива, особено за кораб. Третата е почти съвременна (от нея всъщност проилизат някои сравинтелно съвременни типове) - дали някоя от тези зенитки не се е използвала в германската флота?

Comment

Да наскоро си купих за 100 долара книгата на Дълин и Гарцке Кораби на Оста всчко за Ямато, Бисмарк, Виторио Шарнхорст.
                Там пише, че немските снаряди имт механични взриватели за 20, 37 и 105мм.Освен това проблем за 105мм е бавното развъртане на първите установкиПо-късните на Тирпиц С/33 на Бисмарк са смесени С/31 и С33 са по-бързи.Радиовзриватели са въведени на тежките оръдия - срещу торпедоносци.Дори 150мм оръдия са свалли един Корсар.380мм е трябвало да правят далечна завеса от огън на 11 000м и да пръснат формацията на самолетите
                П.В.

Comment

albireo написа
                  ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Открили съюзниците топлата вода-тежки снаряди срещу самолетите :lol: Японците още от средата на 30-те години разработват снаряди 356, 410 и 460 мм за водене на огън по въздушни цели. Били са натъпкани с фосфорни пръчки и стоманени шрапнели. Даже ги използват при Марианските острови, при сраженията за Филипшините и в последната операция на Обединения флот-с нулева ефективност. Просто кулите не успявали да се движат толкова бързо, че да следят въздушната цел.
                    Неизвестен руски адмирал

Comment

Е, да, но именно радиовзривателите многократноповишават ефективността на ПВО огъня (и не само - подобни взриватели веднага се въвеждат при тежкокалибрените фугасно-осколъчни санряди на наземната артилерия, като много повишават ефективността и простотата на огъня (вече не е необходимо да се води огън на рикошети, за да се постигне сходна ефективност)). Аз затова питах и честно казано, оставам изненадан. Впрочем, дори процедурите на съюзниците от момента на въвеждането на радиовзривателите са такива, че да не попадат подобни снаряди при немците - именно за да се съхрани тайната им. НО явно са били напразни.

Comment

Зенитен огън от тежки оръдия не е ефективен.Японските боеприпаси Сан Шики /Пчелно ято/ предназанчени за 460мм оръдия е имало опасност да се взривят вътре в кулата и да я повредят - били са много инертни.Френските 152мм са били предназачени са стрелба по самолети, а японските и британските 203мм също - имали са ъгъл на възвишение 70 радуса, но развъргането е било 12 градуса в секунда и 4 градуса верикално - бавно за следене на скоростен самолет
                        П.В.

Comment

gollum написа
                          Радиовзриватели са имали немските 150мм оръдия и 380мм на Тирпиц
                          Това сигурно ли е? Защото си спомням, че Съюзниците много се хвалеха с това, че самоте имали тази технология и никой не се докопал до нея до края на войната.
                          Инак немците разработват две много ефективни зенитни системи - 30 мм, 50 мм и 55 мм (3 cm FlaK-103, 5 cm FlaK-41 и 5,5 cm FlaK-58), като първата превъзхожда по всички показатели 37 мм, а втората е "нов" калибър за Германия и е много добра алтернатива, особено за кораб. Третата е почти съвременна (от нея всъщност проилизат някои сравинтелно съвременни типове) - дали някоя от тези зенитки не се е използвала в германската флота?
                          Хич не си прав за 50 и 55 мм оръдия, били са много калпави системи, много нестабилни и със силна вибрация.

Comment

Е, не знам, данните, според които са добри са от книга - не съм си ги измислил. И в източника пише за тези проблеми, но само при 5 cm FlaK-41, но не и при другите две системи. Дори мисля че наработките по 5,5 cm FlaK-58 са използвани след войната при създаването на новите немски ПВО-самоходни 55 мм оръдийни установки, а те са доста успешни като система.

Comment

Е и аз съм ги взел от книга, "Германската артилерия във ВСВ" на Йан Хоугг. а и в книгата на Торнадо за германска артилерия не се изказват особенно ласкаво за тази система. Потвърждение на това е и твърде малкото количество произведени системи, а след войната нейният доработен вариант става оснопва на руското 57мм.

Comment

За морски вариант на 50 и 55мм оръдия не съм чувал никога.Знам за 20 едно, двустволи, фирливги, 37мм, купували са 40мм бофорси, швейцарски, 88мм, 105мм С/31, С/33, С/38 128/61 за Гнайзенау, но други не знам
                                П.В.

Comment

Working...
                                X