Dinain написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Каюткомпания-място където офицерите пият чай и си приказват
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
То държавите с малък или никакъв флот винаги си съчиняват легенди. Достъчно е да си спомним ка капина-лейтенант Винаров искал да торпедира турския броненосец Торгут Рейс, но докато докарат моторна лодка от Бургас и да инсталират торпедния апарат, той броненосеца, гаднтия страхлив взел че се оттеглил, а лодката поради вълненитео не мола да го настигне и торпедираП.В.
Comment
-
Dinain написаКуриерът отвръща ли на огъня?
той броненосеца, гаднтия страхлив взел че се оттеглил, а лодката поради вълненитео не мола да го настигне и торпедираКървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Comment
-
мериканците искат да се изкарат /особено в очите на своите читатели/, че са държавата която свято тачи и спазва догооврните ограничения, но от друга страна не пречи на американския гений да създаде кораб с мощни мортири /пардон оръдия/ и прилична защита, който се нарича fast battleship. Как ли трябва да ги наричат тези на над 30 възла?П.В.
Comment
-
De Ruyeter написаКак ли трябва да ги наричат тези на над 30 възла?
Comment
-
Така-а-а-а седя си аз в "мястото където мъжете се осамотяват да помислят" и се занимавам със сериозна научна дейност, демек правя проучване, четем за битката в Датският Проток о тписането на Дълин и Гарске, та там има откровенни глупости, от сорта на това как "много тежко повреденеит" ПоУ преследва в просължение на едно денонощие двата германски кораба (на два пъти откривайки огън) при постоянна скорост 27 възела (не можели повече заради повредите и 700-те тона вода).
Та в изводите от боя се споменава че машините без никакъв проблем са понесли претоварване до 128 000-134 000 кс. т.е вече имаме много важна цифра и може да сметнем като колко са можели да вдигнат максимум тези кораби. Иначе прави впечатление че две денонощия се движат с поне 27 възела а по време на самият бой с 28 (все съм се чудил ка е възможно и Худ и ПоУ да вдигнат толкова, но вече не).
Очаквайте утре по някое време сметките
Не, подгони ме любопитство, и го сметнах сега, при 42100 т и 128 000 скороста би била 29,5, а при 134 000 кс 30 възела точно, премного съм доволен въз ми е интересно дали НК или СД биха могли две денонощия да пъркат с тази скорост без да се разпаднат от вибрациите впрочем това са добри думи и за германските гораби, и изобщо европейскат аконцепция за опериране на повишени скорости ми се струва по-оправдана.
Comment
Comment