Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Айова срещу Тирпиц

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Конвоите на север са се състояли от няколко вида прикрите:
    Напривер на печалния PQ17 далечно линкорите Вашингтон, КГV, самолетоносача Викториъс 2 крайцера и 4 есминеца; на 250мили от конвоя;
    близко тежките крайцери Лондон, Тускалуза, Учита, лек крайцер Шефилд; на 20 мили от конвоя
    непсредствено 7-8 есминеца, 10 тралщика, корвети и фрегати и дребосък
    Немците изпращат две групи бавна: Шеер+Лютцов и 6 есминеца и бърза Хипер и Тирпиц + 6 есминеца.Развърната е завеса от 12-15 подводници
    П.В.

Comment

Ок, планиращите бомби мисля че са се използвали и на север, както и ракетите. А самолета, който ще ги използва ще навлезе само в зоната на далечното ПВО, което не е чак толкова опасно. Особено при сравнително лоши атмосферни условия и множество нападащи самолети (да речем - група пикиращи, група хоризонтални и две-три малки групи тежки бомбардировачи с планиращи бомби и противокорабни ракети (ако правилно си спомням, един подобен самолет може да носи по 2 ракети или 1 планираща бомба)). За ракетите съм сигурен, че могат да се използват и при по-лоша видимост.
      Вторият момент са подводниците и те ми се струват достатъчно опасни.

А за PQ-17, той все пак е своеобразно изключение, нали? И доколкото си спомням, в този конкретен случай прикритието се оттегля, а немците унищожават конвоя с подводници и самолети, а не с надводни кораби.

Comment

Казвам, че това е стандартното прикритие на конвои, а това, че се е пръснал си е грешка на командването.
        Планиращи бомби се появяват чак 43 г.Освен това те не са чак толкова надеждни.Литорио е ударен от планираща бомба в борда, но не потъва, лекия крайцер Савана е улучен в носовата група оръдия, но също оцелява, Уорспайт - също - какъв е изводът?Бомбата е по скоро щастливо попадение отоколокот чак толокова страховита.Не я надценявайте!
        П.В.

Comment

Ами то при тая логика при десанта в Сицилия където има 4000 кораба немците трябваше да направят вакханалия с тия бомби!
          П.В.

Comment

Бомбите са били малко, точността им е около 70%, При въпросния десант какво е съотношението на силите във въздуха и дали изобщо бомбера ще може да припари до корабите?

Comment

Е, чакай малко - тези бомби нито ги имат в толкова големи количества, нито може редови самолет да ги носи. Доколкото си спомням (отдавна съм чел за тея неща и може и да греша), те бяха много тежки и със специално телеуправление. Мисля че само "Кондори"-те и "Гриф"-овете можеха да ги използват. А освен това, срещу подобен десант с много силно ПВО прикритие и липсващо превъзходство във въздуха авиацията няма особени шансове, нали ? Ситуациите са различни, при това много. Аз си спомням, че тези бомби, както и противокорабните ракети се определяха като много високо ефективни (т.е., почти винаги реализират попадение) и при това носят достатъчно експлозив за да са опасни за уцеления кораб (естествено, тежък кораб няма да бъде потопен или изваден от строя с едно попадение, но е възможно да получи достатъчно сериозни повреди за да реши командването да го изтегли от групата по прикритието, нали?). Което е и основната цел.
              Друг е въпросът, че "Тирпиц" играе по-скоро ролята на страшилище и в този смисъл не е разумно въобще да го рискуват в бойни действия - много повече работа върши с простото си присъствие в района.

И още нещо - да не забравяме, че най-ефективното стредство за унищожаване на вражеския флот през ВСВ е била именно авиацията, а не морската артилерия.

Comment

Хайде да напраавим едно сравнение на потопените от бомби и авионосни торпеда кораби и арт огън и корабни торпеда:
                От авиация:
                Кавур
                Рома
                Тирпиц
                Гнайзенау /не е потопен/
                Ямато
                Мусаши
                Аризона
                Оклахома
                Принс ъф Уелс
                Рипълс
                Хией
                Марат

От надводни торпеда и арт огън
                Худ
                Фусо
                Ямаширо
                Киришима
                Шарнхорст
                Бретан
                Бисмарк -комплекс от фактори арт огън самолетни торпеда на надводни кораби, самопотапяне.
                Тирпиц е имал реален шанс да влезе в досег със охранението на конвой PQ17, но крайцерското и тогава е щял да стане голям погром.Затова британците са разсредоточили конвоя.
                П.В.

Comment

Тук включил ли си крайцери, самолетоносачи, есминци и т.н.? Защото ми се струва, че малко повече кораби са потънали през ВСВ... Във всеки случай, от нещата, които съм чел знам едно - на Тихоокеанския театър корабна група може да действа без самолетно прикритие само нощем (което много ограничава обсега й на действие и увеличава риска при повреди). И съединение от артиелрийски кораби няма никакъв шанс срещу авионосно съединение. Не знам това доколко важи за Атлантика, Средиземно море и Северно море, но струва ми се, че в голяма степен. Във всеки случай, най-голяма заплаха за конвоите през Средиземно море и на двете страни е бреговата авиация. А дори и да не успеят да потопят голям надводен кораб, то във всеки случай ще успеят да го извадят от строя, което се случва нееднократно.

Comment

ако включим крайцери значи картината придобива следния вид:
                    Кьонигсберг потопен от авиация
                    Карлсруе от подводница
                    ЛК Единбург надводни кораби и подводница
                    Тринидат - подводница
                    Глостър - авиация
                    Манчестър торпедни катери
                    Хелена - в сраженение карай архипелазите
                    Орион - на минно поле
                    Галатея от подводница и авиация респективно
                    Пенелопа
                    Блюхер брегови съоръжения
                    Кюрасао - разцепен от Куин Мери
                    Фиджи потопен от авиация
                    Сидни потопен в двубой с немски спом крайцер
                    Банде Нере
                    и още 3 крайцера от първа и втора група загубени от авиация
                    Самолетоносачи Глориъс Ши Г го потопяват Кърейджъс Арк Рооял
                    Самолетоносачи амер и японски Йорктаун Кага, Акаги Сорю, Хирю, Лексингтън, Сьохо, Шокаку, Дзуйкако и почти всичики ТКР без два на японците
                    П.В.

Comment

Working...
                    X