Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Флотите в началото на XX век, хардуер и концепция

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #91
    Е, тук отиваме на общата теория . Рейдерите, като Волф в Първата, или като Атлантис във Втората или като Шинандоа, в Американската гражданска, имат за задача и като предимство:
    1. Да се появяват на неочаквани места, в неочакван момент
    2. Да поддържат напрежение по комуникациите
    3. Да вдигат цените на морските застраховки (това е доста сериозен икономически удар)
    4. Сравнително лесно да се поддържат и снабдяват, не без тудности, разбира се
    5. Да отвличат сили от европейски води
    6. Да слагат мини...
    7. Не струват скъпо, най-ценното им е опитният екипаж. Оръдията им дори са от стари кораби.

    Но да решат войната...Това вече не е по силите им. Те дори не прекъсват морските комуникации, те само ги държат в постоянен страх. постепенно се учат да не нападат и големи кораби с много пътници, за да не се обременяват с пленници. Но виж - танкери, винаги. И дори се опитват да се размножават с пленени кораби, да пращат призове назад в родината или поне да си осигуряват още един кораб за транспорт на провизии и гориво и за разузнаване.

    Comment


      #92
      Тук трябва да се върнем към големите кораби - линейните крайцери. При наличие да речем на 24 линейни крайцера те могат да водят бой с по-бавноходен противник, да са на приниципа hit and run. За да се въплъти в метал концепцията на Тирпиц за няколко по-малки сражения с по-многоброен противник трябва корабите ти да са по-бързи, за да решаваш кога да влезеш и да прекъснеш боя, както и да имаш шанс да кръстосаш буквата "Т" на по-бавен противник.
      П.В.

      Comment


        #93
        Е, колко и какви линейни кръстосвачи ще им трябват на германците, да кръстосват Т със супердреднаутите?

        Comment


          #94
          Тъй като германския флот построява 26 дредноута - линейни крайцери и линкори - разпределението би могло да бъде следното: 1 Фон дер Тан, 3 тип Молтке, 4 тип Зайдлиц, 8 тип Дерфлингер, 5 тип Макензен, 5 тип Ерзац Йорк. Последните два класа имат 350-380мм оръдия, които биха били напълно равностойни на английските 380мм оръдия. Ако англичаните не преминат към строителство на бързоходни линени кораби - тоест хибрид между Дредноут и Инвисибъл, ще им се наложи да разделят бойната си линия. Включването на линейни крайцери към бавноходните дредноути ще ги лиши от единствения им коз - скоростта. Ако бъдат оставени да действат оперативно самостоятелно като бързоходно крило и обединени заедно - да речем 6 линейни крайцера тип Инвинсибъл и Индефатигейбъл +3 Лайън + Тайгър + Рипълс и Ринаун или да речем някакви по-добре защитени, защото двата споменати от мен са военновременен проект - стават 12. Сложи и 2 или 4 тип Худ стават 16 срещу 26 германски. Ако оперират отделно от ГФ в голямо сражение или се намират както при Ютланд на 60-80 мили не знам какво би се случило.
          П.В.

          Comment


            #95
            1. Не сме уточнили за коя година говорим точно, щото осем Дерфлингера?!, и аз го харесвам, но ще отнеме доста време на Блом/Фос. първият - самият Георг Дерфлингер излиза от Хамбург на 1 септември 1914. Излиза за 14 месеца строеж. Като гледам във Вилхелмсхафен, паралено строеният Хиндебнбург излиза за 19 месеца, а постъпва на служба, чак през 17-а. Осем кораба от класа, не говоря с какви характеристики, как изработени и пр., ми отива на хоризонт - 1920 година. но да кажем, че са почнали да ги строят по-рано и че са спестили от Насау, и всички други последвали дреднаути. Пак преди август 17-а не може да бъде сражението, защото как ще ги заложат от преди 1913? По вдъхновение Свише?

            2. Не мисля, че ще има нужда да си разделят линията, за да им е по-удобно на германците, които се състоят от една линия, изцяло от разузнаваталени ескадри. Но дори да я разделят, и дори да нямат Худ, аз ги смятам така -
            6: Рамилис, Ринаун(Ривенч) , Резистънс, Резолюжшън, Роял оук, Роял суверейн
            + 6 : Азенкур, Бархам, Малая, Куин Елизабет, Валиънт, Уорспайт,
            + 3: Индомитейбъл, Инфлексибъл, Инвинсибъл
            + 3: Австралия, Индифатигейбъл, Нова Зеландия
            + 3: Лайън, Принсес Роял, Куин Мери
            + 1: Тайгър
            + 2: Ринаун и Рипълс
            + 2: Глориъс и Корейджъс
            + 1 Фюриъс, за повече огнева мощ и с отлична скорост
            общо 27, и Худ и Родни, можем и да не ги смятаме.

            не знам какво би се случило
            Искаш ли да ти помогна да си представиш какво би се случило, само между разузнавателните сили и сме приели че супердреднаутите могат да се включат заради скоростта си, дори дреднаутите да дойдат после? Като от едната страна имаш реално строени кораби, а другата прави масов дерфлингер за сметка на изграждането на флот!
            Last edited by von Danitz; 27-06-2019, 10:52.

            Comment


              #96
              Не, Даниц, няма да отнеме време. Говорим за пълна промяна на германските планове, чети внимателно. Двата класа Кайзер /5 ед. + Кьониг - 4 единици са =9/. + 3 Дерфлингера исторически са =12. айде да не се излагаме и да падаме до нивото на елементарна аритметика. Като махнем ВСИЧКИТЕ дредноути от Кайзер и Кьониг класа може преспокойно да се построят и 12 Дерфлингера. Слагам един фон дер Тан защото всяко ново нещо се строи в една бройка - както англичаните Дредноут. След това вече се увеличава бройката със следващите класове. За Макензен така или иначе исторически са предвидени 4 линейни крайцера, а за Ерзац Йорк - 3 линейни крайцера. Ами като не построиш Бадените - напълно нормално е мощностите да идат за построяване на Макензен и Ерзац Йорк. Дори да не успееш да построиш цялия клас Ерзац Йорк, ще имаш със сигурност 8 или 10 Дерфлингера, 5 Макензена и поне 2 Ерзац Йорк.
              П.В.

              Comment


                #97
                от 12 линейни крайцера на англичаните + 2 или 3 леки линейни крайцера колко ще оцелеят след сбълък с бързоходни линейни кораби, защото немската линия няма да е от линейн крайцери а Дерфлингер си е чист бързоходен линкор. Направо половината че и повече ще са на дъното.
                П.В.

                Comment


                  #98
                  От изброените от теб кораби само Куин Елизабет и "Р" класа са достойни противници и пак заради "Р" цялата колона ще е принудена да се движи с 21 възла скорост, тоест предимстовто на 27-28 възловите крайцери се нулира. Останалите 15 линейни крайцера вкл. "леки линейни крайцери" и бронираният с 229мм Азеникур. Ако имаш 7 дредноута тип "Р", трябва да махнеш Рипълс и Ринаун като линейни крайцери, те са били реално 6 и 7 дредноут от този клас, не можеш да ги включваш в сметките два пъти.
                  П.В.

                  Comment


                    #99
                    Ривенч е прекръстен от Ринаун, и си е кораб, драги, няма сдвояване. Имаш 6 заради Резистънс, който не е достроен, реално. Проверил съм. И така, нещата лекичко преминаха от не знам какво ще стане, на дай да си видим точни ли са данните , което е много добре. И какво им е на леките линейни кръстосвачи? А оръдия брои ли, и калибри, за да не се излагаме и да падаме до нивото на елементарна аритметика.

                    Comment


                      Ами какво да не им е на леките линени кръстосвачи - защита като на лек крайцер - 76мм, слаб бордов залп - 4х381мм - оттам и неефективна система за управление на огъня - как ще се пристрелят изощо и стигаме до уродът Фюриъс, проектиран да носи 2х1 457мм, но реално носещ само 1х457мм. Той пък как ще се пристреля не става съвсем ясно и какво ще уцели най-важното. А с тенекиената му броня може да се справят дори Шарнхорст и Гнайзенау или Блюхер. Иначе нищо им няма пълно разхищаване на ресурси от страна на англичаните доведена до крайност и въплътена в метал идея скорост- броня. Готови за дъното при първия боен досег с нормално построени бойни кораби.
                      П.В.

                      Comment


                        Да сблъскаш лек линеен крайцер или да пратиш в бойна линия е все едно да поставиш джобен линеен кораб срещу Дюнкерк или Страсбург.
                        П.В.

                        Comment


                          Не виждам проблем да се пристрелва с 4 оръдия корабът. Но друго ми е интересно - защо британците правят после Кинг Джорджовете с такава конфигурация на артилерията - 2Х4 + 1Х2 кули главния калибър. Не би ли била по-добра американската и италианската конфигурация - по две триоръдейни и две две оръдейни на носа и кърмата, или пък две триоръдейни на носа и две две оръдейни на кърмата. Знам, че Джорджовете в първите боеве са имали механически проблеми в кулите от главния калибър, май лотоците нещо сдавали багажа...

                          Comment


                            Доколкото знам, това е концепция за пробив в Балтика и Фюриъс, специално, е за стрелба по наземни. Но само при споменаването на 18-инчовките, настъпи тактическа пауза, представям си как биха реагирали и германците ако почнат да долитат такива снаряди...

                            Comment


                              von Danitz написа Виж мнение
                              Доколкото знам, това е концепция за пробив в Балтика и Фюриъс, специално, е за стрелба по наземни. Но само при споменаването на 18-инчовките, настъпи тактическа пауза, представям си как биха реагирали и германците ако почнат да долитат такива снаряди...
                              Е нема що, ако успеят да уцелят нещо 457мм снаряди след час огън и то по неподвижна мишена Той Фюриъс ще бъде потопен преди да успее да се пристреля след няколко точни 210мм залпа....Крал Джордж V е строен по съвсем друга идея - спазване на Лондонско споразумение - 35000 тона и 356мм калибър, основен приоритет - защитата - както вертикална, така и хоризонтална, втори приоритет - калибърът. При 12х356мм оръдия теглото на кораба ще нарастне още повече, а и новите четворни кули тепърва са разработени и имат детски болести, които се отстраняват в хода на експлоатацията. Двуоръдейната кула е много добра.
                              П.В.

                              Comment


                                А, сега, пей ми ти, ще бъде потопен, ще бъде потопен, а скоростта му за какво е? Да учудиш значи да победиш и Фишър добре ги е знаел тия номера. От една добра дистанция, бая ядове може да създаде, но такива формации са просто забавна залъгалка за ума. Като цяло, координирането им е почти невъзможно.

                                Comment

                                Working...
                                X