по тая логика 203мм са още по-скорострени Значи италианския броненосец 2 х305мм и 12х203мм е най-добър?!!
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Броненосци дизайн до 1904
Collapse
X
-
Нали въз основа на сражението при Цушимския пролив се налага мнението, че линкора трябва да има еднородна тежка артилерия. Разнообразната по вид и калибър артилерия затруднява самото коригиране на огъна. Артилерийските наблюдатели трябва да гадаят водните стълботе от какво са от 304мм или от примерно от 203мм.
Ето още едно корито на руснаците, което е по-старата система на въоръжаване с разнообразна арпилерия, на принципа да има от всичко.
Comment
-
Гоги, Пламен е прав. "Изводите" за които говориш си ги правят само в Русия. Категорично е доказано, че корабите през Руско-Японската война са потъвали от тежките 305 мм снаряди. Средната артилерия е била наистина непоносимо бреме само за леко бронираните кораби и екипажите по надстройките на броненосците.Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
Неизвестен руски адмирал
Comment
-
Тези два дена изчетох какво ли не по-въпроса особенно за Руско-Японската война през 1904-1905.
И мисля, че разгрома на руснаците се дължи изключитено на некадърноста, некомпетентноста и безхаберието на Руските Адмирали и капитани на бойните кораби, особенно на тези на броненосците.
Като материална част мисля, че рускте броненосци са достатачно качествени и дори превъзхожат японскте такива.
Японските кораби до един са постоени в Английски корабостроителници. Като отразяват непосредсвено Английските възгледи по въпроса.
"Микаса" 1900г. с круповска броня
"Фуджи" и “Ясима” 1896/7г. с броня Викерс (стоманено-никелова)
"Сикишима" и "Хатсусе" 1897/8 с Броня харвеевска
"Асахи" 1899/1900 с Броня харвеевска
Докато при Рускте броненосците положението е различно
Полтава, Петропавлоск, Севастопол 1897/8 броня - харвеевска
Пересвет, Осабля, Победа 1901/03 броня - харвеевска
Бородино, Имп. Александър ²²², Княз Суворов, Орел - Броня круповска
Ретвизан 1901 (постр. в СаЩ) - Броня круповска
Цасаревич 1903 (постр. в Франция) - Броня круповска
Първа Тихоокеанска ескадра
Петропавлоск
Ретвизан
Цасаревич
Севастопол
Полтава
Пересвет
Победа
2 с круповска ; 5 с харвеевска.
Японците разполагат със само един броненосец с КРУПОВСКА броня - Микаса
Втора Тихоокеанска ескадра
Бородино
Имп. Александър ²²²
Княз Суворов
Орел
Осабля
Сисой
Наварин
Имп. Николай ²
4 с круповска ; 1 с харвеевска ; 2 със стоманено-желязна ; 1 с компаунд.
Моля за коментар!
А и имам въпроси относно типовете брони
Ето аз как разбрах типовете брони :
по периоди
- 1885 - 1890 --- компаунд
- 1890 - 1895 --- стоманено-желязна
- 1895 - 1897 --- стоманено-никелова или още тип Викерс
- 1895 - 1897 --- харвеевска или още американски тип броня
- 1896 - 1905 --- Круповска.
Ако някъде съм сгрешил, казвайте да поправям!
Comment
-
Руско-Японската война! Трагедията на Велика Сила!
Всъщност нали знаете, че Порт Артур е предаден за пари на Японците!
големият шамар който получават руснаците в самото начало със загиването на душата на отбраната Адмирал Макаров предопределя изходът на войната.То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
А според мене е трагедия на напразно загиналите. Витгелф е бил плазмодии, страхлив плазмодии. А извода от тази воина е че средната артилерия е твърде опасна, и има два пътя да се разреши проблема- руснаците избират изцяло защитен борд предпазващ от тази артилерия, в другите страни се избира нарастване на дистанцията на водене на боя и изкарване на тази артилерия от "играта" и понеже пристрелка на колеми дистанции само с 4х280-305 е невъзможна се преминава към по-голямо количество от последните. Иначе според мен руският опит е по-меродавен (но не и изводите) защото те са понесли по-големи щети от огъня и следователно са имали материал за анализ.
Comment
-
Опитните стрелби на британския флот 1904-05 г. показват, че 234 мм снаряди нанасят почти 10 :nut: пъти по-малки поражения от 305 мм-те. И затова Фишер решава да построи "Дредноут". Освен това тенденцията е била за постоянно увеличаване на дистанцията за водене на огъня, и следователно лекия снаряд се оказва все по-неподходящ. Та не знам доколко меродавен е руския опит. Освен това по правило командванията се готвят за вече отминалата война.
А за Витгефт съм напълно съгласен. След като "Хатсусе" и "Яшима" попадат на мини пред Порт-Артур и потъват той пуска екипажите на брега. Ех, ако беше жив Макаров...........Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
Неизвестен руски адмирал
Comment
-
Видовете броне не са показани съвсем правилно
На типа Полтава 2 от броненосците са с 406мм мм главен пояс - от харвеевска броня, а краищата са от стоманено никелова на Петропавловск и Севастопол.На Портава главният пояс е от 368мм крупова стомана.Победа също е с крупова стомана.
За японските преди Миказа освен Фуджи не знам с какви брони са били, но ще проверя.
Американските от Мейн нататък се строят с крупова броня.
2-те два от Бранденбургите сас с крупов пояс
Маджестик е последната британска серия с харвеева броняП.В.
Comment
-
ок
Да ама ти говориш за пътя довел до създаването на Дреднаут, а аз говоря за опита от бойните действия между броненосците в '04-'05, разгледай колко попадения има в руските броненосци и от какво са те и какви щети са причинили, Осляба потъва не поради пробит пояс (вярно това е сакат кораб) Орел не се предава защото е поразено нещо жизнено вано...
Comment
-
Е, добре де. Опита от Руско-Японската война довежда до построяването на "Аки" и "Андрей Первозванни". Как ще ги охарактеризираш като кораби.
Не мисля, че средната артилерия е изиграла решаваща роля в случая. "Княз Суворов" например понася множество попадения от средните снаряди и не потъва. Архивния "Адмирал Ушаков" отваря кингстоните за да не го пленят, макат два японски крайцера да го обстрелват почти половин ден.
Ами боя на Руския крайцерски отряд с 2-ри флот на Камимура? Крайцерът "Рюрик" се самопотопява, за да не го пленят, а основните му повреди в машината не са от вражеския огън (доколкото си спомням, ще го проверя пак). А "Ругия" и "Громобой" се прибират без проблеми, макар 2 часа да понасят огъня на всички японски кораби.Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
Неизвестен руски адмирал
Comment
-
А на Орел какво му е? Первозвани е идеалния кораб за '04-'05, тои може да е безсилен срещу Драднаут, но е идеала за броненосец, а основната сила на този тип кораби е средната артилерия, просто с 4х305 те не са в състояние да постигнат точност на големи дистанции а на близки средната артилерия е далеч по-ефективна. Появата на корабите all big gun позволява овденето на прицелен огън на големи дистанции и обезмисля средната артилерия, но аз имам спомен че ние говорехме за броненосците като такива а не за това което е произлезнало от тях.
Comment
-
Re: Блицклиг
При попадение на тежък снаряд цялата кула излиза от строя - виж кулата на Нисин, кулата на Асахи, оръдието на Миказа, кулата на Шикишима - всички са поразени от руски 305мм снаряди, които макар и да не ги пробиват ги изваждат от строя.Руските кораби също си губят кулите в боя.Средната артиляря с фугасните си снаряди и скорстрелност от 4-5 изстрела в минута причинява поражения на по-слабо бронираните надстройки на корабите.Затова конструкторите строят кораби като Ефстафий , Андрей Первозваниий, Аки, Катори, Едуард 7, Републик с 203, 178 и 234мм калибърП.В.
Comment
-
Е аз поради тази причина посочих Немското корито. Пък тебе съм те забелязал че отдаваш твърде голямо значение на това дали кулата е излезнала от строя или не. Голямо важно че кулата ти е наред когато корабът има крен или няма жив човек на далекомерите. А на близки разтояния в тогавашните условия средната артилерия е губителна. Eto ti i masata na bordowiq zalp za minuta
305- 1324 kg
152 - 1738 kg
и като сложиш че скорострелността на 305 само теоретично е 1 на минута (поне на руските) + по високата точност (по-висок относителен дял поради повечето снаряди и възможност за корекция) и получаваш какво...:twak: основно със спомагателния калибър.
Comment
Comment