Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Силови уредби

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Силови уредби

Турбоелектроход е кораб при които главен двигател е парна турбина, но тя не предава мощност директно на гребните винтове , а задвижва ел. генератор, винтовете зе привеждат в движение от ел. двигател.
    За първи път (имам предвид на капитален кораб) такава силова уредба е използувана на "Ню-Мексико", след успешните изпитания е прието решение същата да бъде приложена на всички планувани за строителство капитални кораби. Реално това се оказват линкорите от голямата 5-ка ВВ43 - ВВ48 както и преустроените от линейни крайцери "Саратога" и "Лексинктън". В първоначалния проект на линкорите тип "Бисмарк" също се е предвиждало такова задвижване.
    Както всяко нещо в живота и тази схема има както предимства така и недостатъци. Тук смятам да разгледам именно тях.
    Основните предимства са:
    -много по-голямата икономичност, особенно при краицерска скорост
    -по-ниска необходима мощност за постигане на зададена скорост.
    - възможност за избор на оптимална комапновка.
    Недостатъци са:
    -по-високата относителна маса
    -необходимостта от квалифициран персонал
    - опасност от късо съедиение (ама аз не знам да е ставало)

Ще продължа малко по-късно защото възникана бач :argh:

Силови уредби

Голямата икономичност се постига поради следната причина:
    Всички двигатели имат най-висок КПД ,а от там и най-нисък специфичен разход на гориво, при максимална или близка до максималната мощност, при намаляване на мощността загубите от триене, от охлаждащите механизми и др. спомагателни системи, намалява по-бавно (или остава същата) от намаляването на мощността. Поради тази причина на ниски мощности относителния разход на гориво се покачва много. За пример може да вземем "Бисмар" - при максимална мощност разходът на гориво е от порявъка на 330 г/кс/ч. докато при караисерска мощност разходът се покачва до около900г/кс/ч. Друга причина за високия разход на гориво е ниската ефективност на лопатките на турбините при ниско налягане на парата.
    При корабите с турбозъбчата силова уредба се прави опит това да се избегне като на краисерски режими корабър се движи само от част от винтовете си, примерно 2 от 4, или 1 от 3, но това е половинчато решение защото дори при такъв режим турбините са далеч от най-ефективния си режим.
    Още един фактор при турбозъбчатите установки е редукторът, той привежда оборотите на турбината (от порядъка на 3000) до приемливи за работа на винта (250-300), но най-висока ефективност се постига при ниски обороти на винта (120-160). Но изготвянето на редуктори с по-голямо предавателно число за мощности от порядъка на 40-50000 кс е проблематично. Освен това тези установки са съставени от поне 4 турбини всяка - турбина за високо, средно и ниско налягане и такава за заден ход.
    Сега как тези фактори се отразяват върху турбоелектрохода?
    1. Предвид особенностите на схемата е възможно само един от двигателите да роабори, като прави това на най-изгодни горивни режими, и от неговия генератор да се задвижват всички винтове.
    2.възможном е да се реализират всякакви обороти на винтовете и с това да се подобри техният пропулсивен коефицент (демек к.п.д)
    3. Може да се реализира много по-просто устроиство защото турбините не е нужно да бъда обединени в един агрегат. отпада нуждата от турбина за заден ход, заден ход се дава чрез просто превклюване на по;люсите.

Comment

:argh: ООО аз съвсем се обърках, я дайте малко разяснения. Ама да не ми се нахвърлите :cry:
      Така въпросите.
      1. Тази енегитична система каза, че е сложена на "Бисмарк" или е предвидена за линкорите клас "F"?
      В първоначалния проект на линкорите тип "Бисмарк" също се е предвиждало такова задвижване.
      2. "Ню-Мексико" не беше ли от типа на "Аризона" :? Ако е така, те с какви двигатели са?

Comment

1. Само се е предвиждало да бъде.
        2. Останалите кораби са с турбозъбчати уредби, по-късно на "Ню-Мексико" също я подменят с цел унификация, инаце като ходови качества е превъзхождал всички останали кораби от серията

Comment

Gogi,

това, което си написал е абсолютно вярно, но аз искам да доуточня един технически детайл. В турбо-електрическите (или дизел-електрическите) силови установки при частично натоварване топлинната машина (парна или газова турбина, ДВГ) също не работят в най-ефективен (икономичен) режим. Ако генератора в такава СУ е натоварен частично (примерно гребните ел. двигатели + всички други потребители не работят на пълна мощност) това автоматично означава, че и самата турбина (примерно) не работи на пълна мощност. Основното предимство на такава СУ, ти си го посочил ясно, е, че е възможно броя на работещите турбогенераторни групи винаги да се подбира според комсумацията на енергия по такъв начин, че турбогенератора винаги да работи макс. близо до най-ефективния си режим.

Comment

Ок :tup: , мерси за уточнението.

Comment

ами точно де, аз имам 4 турбини, работи само една на макс КПД, получвам по-висока икономичност и по-висока скорост, +това нямам нужда от отделни ел/ генератори за другите корабни нужди, и имам около 30-40 кратно резервиране, докато обикновенно в единични случаи (главно на немски кораби) се постига двукратно резервиране на генераторите..
              Ще довърша темата малко по-късно поради възникналата трудова заетост :evil:

Comment

По-ниската мощност за постигане на еднаква скорост: това се постига благодарение на по-благоприятните обороти на които работи винта. Както вече казах при по-ниски обороти пропулсивните качества на винта се подобряват, освен това се намалява опасността от кавитация.
                Компановката: благодарение на това че турбините не е нужно да бъдат свързани директно с гребният винт те могат да бъдат разположени в най-удобното място на корабът. Това най-често е средната част, най-широка част, това позволява да се даде максимална дълбочина на противоторпедната защита. Друго предимство е че валовете се получават много къси (за пример ще попсоча че иначе са от порядъка до към 140м!!) а те принципно са доста оязвимо нещо (Принца на Уелс).
                Недостатъци:
                По=висока относителна маса, т.е кг/кс, дължи се на наличието на ел. генератори и двигатели, до някъде се компесира от липсата на редуктори и и дълги валове, и напълно се изкупва от масата на спестеното гориво.
                Нуждата от квалифициран персонал е много относителен недостатък защото и високотемпературните котли иска такъв.
                Както опасност се сочи и възможността за късо съединение, Но както вече посочих аз поне не знам за такъв случай.

Comment

Давай още.още.... :tup:

Comment

Стига толкова за мотори, сега бачкам, като свърша ще напиша за бронирането.

Comment

Я да напиша още нещо. При използуването на различен брои винтове се забелязва следната зависимост: за постигането не една и съща скорост при използуването на два винта е необходима 15% повече мощносв в сравнение с един, при три 22% а при четири винта този процент вече е 30%. Нямам кеф да обяснявам на какво точно се дължи това. Само ще спомена че са замесени дисковото число и обтичането на кърмата.

Comment

А-ха-а-а... ами ако са два съосни винта?

Майтап де, там работата е съвсем друга...

Аз имамедин въпрос, след като темата е станала по-обща - някой знае ли точното значение на абревиатурите CODOG и CODAD. Аз знам, че това са комбинирани СУ с дизели за икономичен ход и форсажни газови турбини в първия случай и форсажни дизели във втория, но ме интересува точното значение на съкращението.

Comment

Съосни винтове се използуват основно за да се изправи потока вода след винта. Но понеже са изключително сложни по-често се използува един неподвижен винт, пред или зад основният, неподвижния "засуква" или "разсуква" потокъ като по този начин се постига същият ефект както при съосните.
                          А за съкращенията на съм много сигурен как точно се превеждаха

Comment

Working...
                          X