Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Русия увеличи присъствието си в Средиземно море и с кораби от Тихия океан

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    Eugo написа
    Въпрос не става въпрос за броя на корабите... А о решимост да защитава интересите на държавата.
    Именно за това става въпрос, затова и посочвам, че няма какво да се обсъжда флотилията: Русия е силна с друго (все още заема позицията на ядрена свръхсила, макар и позападнала, в сравнение с положението й от "зрелия" СССР). В този смисъл, флотилията наистина означава заявяване на претенция и смисълът й не е във военната сила (кой знае каква няма при този състав), а в това, че е руска, т.е. в показването на флага.
    Тук ще се поотклоня, но това, че Русия си защитава интереса по този начин е нещо хубаво като цяло - според мен, разбира се. Но за да може да го прави качествено, ще й трябва възможност да демонстрира повечко "мускули", т.е. вероятно повече нови кораби със съответните възможности (това в перспектива). Така или иначе, сега този регион може и да изглежда важен, но основен в следващите петдесетина години ще е Тихоокеанския и северния. Имат още да наваксват. Но - като цяло е нещо хубаво. Но не защото са пратили няколко спомагателни и десантни кораба с необходимия им ескорт .
    Що се отнася до инсинуацията ти, Eugo, аз още навремето (когато се регистрира в този форум - тогава под друг прякор), ти казах, че съм русофил и в известна степен, съветофил. Така че не ми приписвай подобни фрази.

    Valio написа
    Световната геополитика не се измерва с количеството бойни кораби в Средиземно море
    Това написах и аз. Русия си има предостатъчно други лостове за оказване на въздействие. Но има един особен момент - коментирали сме го с Кухулин в една друга тема, - когато демонстрираш флага, стига и символично присъствие. Но за ситуациите, когато може да се наложи да се поокаляш, но без да се стига до крайности, си трябва възможност за оказване на военно въздействие - дори и само потенциална. Т.е. има какво да се допълва до една наистина ефективна ескадра.

    RIZAR написа
    Потърси една карта от 19-ти век, която показва, как руския змей иска да глътне "милата и добра стара госпожа" Европа и на часа ще повярваш на думите на Крамер.
    RIZAR, няма нужда да търся някоя пропагандна карта или плакат от това време (имам някои на разположение ), въпросът е, че по това време Руската империя е една от великите сили в европейския концерт, но в никакъв случай - не е първата такава сила. Та тази (клозетна) "максима" не е вярна за тогава. Примери, подобни на този с Персия могат да се намерят и за останалите империи сред Великите сили от този период.
    Виж, за няколкото десетилетия, когато СССР е една от двете свръхсили - да.

    Sailor_Malan написа
    Отделно дето нито САЩ нито Англия в момента са в състояние да обезпечат финансово или логистично удари срещу Сирия, за които евентуално разполагат с цифром и словом ДВЕ бази - Акротири в Кипър и Инджирлик и то едната е леко под условие(ако Турция разреши да се ползва)
    Аз се съмнявам, че имат подобно желание / намерение. Ако имаха, можеха да свършат много повече досега без пряка намеса. Това е типичният казус (вече сме го разисквали), когато хем не можеш да не се намесиш някак, хем нямаш особено желание, нито пък ти се отделят ресурси (дори и да предположим, че ги имаш). Поне според мен.

    Comment


      #17
      Руски разрушител премина Босфора



      Руски боен кораб прекоси Босфора в посока източната част на Средиземно море рано тази сутрин, съобщава „Хюриет".

      114-метровият „Сметливи" има на борда си противоракетна система.

      Три други руски бойни кораба преминаха през Босфора на 5 септември - разузнавателният кораб SSV-201 и двата десантни кораба „Минск" и „Новочеркаск".

      "Сметливи" е разрушител от клас „Кашин". Той е създаден по нареждане на съветското правителство през 60-те години на XX век и е на въоръжение от юли 1966 година. Влиза в Черноморския флот на ВМС на Русия от 1969 година. През 1990 година корабът е модернизиран. Става част от руските ВМС след колапса на Съветския съюз през 1991 година.

      Корабът е върнат на въоръжение от 1995 година. Сега той е снабден с модерната ракетна система SS-N-25. През 2009 година корабът отново е изтеглен за модернизиране. Връща се в средата на 2011 година и участва в съвместни руско-италиански военноморски учения в Средиземно море. През 2013 година корабът е последният разрушител от клас „Кашин", който е на въоръжение в руските ВМС.

      sauce: http://news.ibox.bg/news/id_77071315
      War, war never changes..

      Comment


        #18
        StrEagle написа Виж мнение
        Руски разрушител премина Босфора



        Руски боен кораб прекоси Босфора в посока източната част на Средиземно море рано тази сутрин, съобщава „Хюриет".

        114-метровият „Сметливи" има на борда си противоракетна система.

        Три други руски бойни кораба преминаха през Босфора на 5 септември - разузнавателният кораб SSV-201 и двата десантни кораба „Минск" и „Новочеркаск".

        "Сметливи" е разрушител от клас „Кашин"....

        sauce: http://news.ibox.bg/news/id_77071315
        Започвам да добивам чуство, че руснаците са започнали някакви светкавични ремонти, модернизации и достроявания на всякакви различни корита останали от времето на Съветския съюз с някакви що годе плавателни възможности....

        Най-големия въпрос обаче е къде е "Петър Велики" и защо трябва да гние в далечните северни морета, където окончателно са се установили едиствено арктическите мечки ???
        Last edited by RIZAR; 13-09-2013, 18:37.

        Comment


          #19
          Сун Дзъ написа Виж мнение
          В днешно време да се припомнят някакви отминали епохи и "мускули" ... дали е умесно ? Подобен флот може само да демонстрира горещото желание на Русия да е фактор, но уви... тя в момента не е. Поне не такъв, че да попречи на удари срещу трети страни.
          На всички тук им е ясно, че Русия не може да направи нищо за да попречи примерно на САЩ и Англия за нанасяне на въздушни удари срещу Сирия.
          Какво, ще помпа ядрени мускули ли ?
          А тук някой май ще трябва да си внесе съответните корекции, ако не в мисленето, то поне в анализа на крайния етап.
          В момента на руското кормило не е пияницата Елцин или предателя Горбачов, а умерения отстъпник тавариш Путин. Последния обаче след красноречивите позиви на Западния свят с "красотното" убийство на Кадафи, относно лидерите на "Оста на злото", към която по дефиниция след време ще залепни и Русия, просто няма друга алтернатива.

          Колкото до "мускули" Русия отдавна ги напомпа изпращайки Ту-95 Мечка към Великобритания и знакови американски бази в Тихия океан. Просто Перегрузка.
          Което съответно само по себе си говори за решителността на руснаците и липсата на отстъпление по сирийския въпрос.
          Въобще сирийския въпрос и война е Голямата Нова Сталинградска битка. Някои се опитваха да направят сравнение с Испания 36-та , но просто това е стар епизод. Русия е пред Сталинград и падането на Сирия означава голяма загуба в стратегически, политически, военен и икономически аспект.

          Comment


            #20
            Ами фактор, който да спре нападение над трети страни е малко размито понятие не мислиш ли?
            В смисъл, че ако Русия реши да нападне НеНАТОвец примерно до нея Грузия, Азербайджан. Какво може да направи САЩ в случая след като неуспоримо е фактор? И 5 АУГ да закарат в Черно море ако Русия реши да нападне дали ще стрелят?

            Реално погледнато тези мускули са за пред медиите. Самите преговори явно са под масата. Ако Русия не беше фактор, който да влияе на другите международни играчи какво им пречеше на САЩ примерно вече да са пуснали томагавките поне вместо само да лаят и да демонстрират мускули като руснаците?

            От друга страна ако стане ясно примерно, че след няколко дена все пак ще има атака и Русия обяви пълна бойна готовност в ЮВО и ЗВО, започне да трупа воиски по границите, разсъсредоточи всички Искандер, Тополи и тн и обяви, че "има някакъв договор със Сирия за взаимна помощ или някаква подобна глупост" и атака по Сирия ще е атака по Русия. В такъв случай реално няма никой да се засили да напада Сирия.
            Въпроса е какво ще струва такъв ход в международен и в икономически план и дали Русия изобщо има изгода да плати "цената" на такова поведение. Засега си личи, че няма и няма да предприема такива крайни действия, а не че не може реално.

            Comment


              #21
              RIZAR написа Виж мнение
              Започвам да добивам чуство, че руснаците са започнали някакви светкавични ремонти, модернизации и достроявания на всякакви различни корита останали от времето на Съветския съюз с някакви що годе плавателни възможности....

              Най-големия въпрос обаче е къде е "Петър Велики" и защо трябва да гние в далечните северни морета, където окончателно са се установили едиствено арктическите мечки ???
              Сметливи е един от най-активните им кораби, постоянно щъка насам-натам. А Петър Велики пази Арктика, че много народ се е наточил за нефта

              Comment


                #22
                Председатель думского комитета по обороне, адмирал в отставке Владимир Комоедов (бывший ком. ЧФ) отметил, что усиление российского военного присутсnвия у берегов Сирии является нормальной реакцией государства, региональные интересы которого затрагиваются происходящими событиями.

                "К сожалению, там собралась группировка из довольно стареньких кораблей тридцатилетней давности. Чтобы тягаться с США, надо иметь "свежих лошадей"", - сказал Комоедов в интервью РБК.
                Новости вооруженных конфликтов всей планеты, тактика военного дела, практика по выживанию в условиях военного времени, героические истории.

                Comment


                  #23
                  От същата статия :
                  "Под водой корабли прикрывают подводные лодки. Количество и состав подводной группировки не разглашается."

                  Това значи, че няма ПЛ По нагоре се спомена защо няма как да дойдат.

                  Comment


                    #24
                    1. Обсъжданият "СметлИвый" (ударението е на главната буква) се кефи на Босфора.

                    Официальный сайт Телеканала «Звезда». Программа передач, прямой эфир, новости, комментарии экспертов. Уникальные съемки военной техники, фильмы об армии, исторические документальные циклы



                    2. подводниците нямат право да преминават през Босфора под вода. Което не значи, че поне две или три от тях не са с групировката кораби в Средиземно море. Поне "Москва" едва ли излиза надалеч без многоцелева АПЛ.

                    Comment


                      #25
                      кало написа Виж мнение
                      2. подводниците нямат право да преминават през Босфора под вода. Което не значи, че поне две или три от тях не са с групировката кораби в Средиземно море. Поне "Москва" едва ли излиза надалеч без многоцелева АПЛ.
                      Кало, каква е възможността заедно с ГРКР Москва в Средиземно море да се е промъкнала атомна подводница плаваща рисковано под или около него ???

                      Comment


                        #26
                        голяма. не една. Разбира се, вероятността НАТО да не знае за тях е малка. Но, разбира се, понякога се стига и до изненадите някой Гепард, например, да изникне на 100 км от американския бряг изненадващо...

                        Comment


                          #27
                          Възможни действия на руски кораби при въздушни и ракетни атаки - http://vk.com/video69178795_14672416...e3fa33f3f5fabb

                          Comment


                            #28
                            Още малко от Сметливый



                            Чудя се - с 8 Х-35 ли разполагат, или носят и могат да заредят още?

                            Comment


                              #29
                              кало написа Виж мнение
                              Още малко от Сметливый
                              Чудя се - с 8 Х-35 ли разполагат, или носят и могат да заредят още?
                              След няколкото ремонта и модернизации е напълно възможно да разполагат с още боезапаси от ракети. Интересното е, че ЗРК не е бойно положение, а с прибрани ракети. Така ще бъде поне до Кипър ... после ...???

                              Comment


                                #30
                                кало написа Виж мнение
                                Още малко от Сметливый

                                Чудя се - с 8 Х-35 ли разполагат, или носят и могат да заредят още?
                                Няма как да презареждат, прави се на пирса със специализирана техника и най-малко трябва кран.



                                Освен това нямат и място за резервен боезапас.

                                Но иначе добре изглежда с тези ракети корабчето, въпреки достолепната си възраст. Ако му оправят и ПВО-то ще е приличен кораб.

                                Comment

                                Working...
                                X