HQ-9 е на ниво ПМУ-2, което ниво по балистични цели е там някъде - до 1000 км. Турските изпитания показаха леко превъзходство на В4, което обаче не беше достатъчно да изберат руския комплекс.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
ВВС на България - избор на изтребител
Collapse
X
-
Кухулин написа Виж мнениеHQ-9 е на ниво ПМУ-2, което ниво по балистични цели е там някъде - до 1000 км. Турските изпитания показаха леко превъзходство на В4, което обаче не беше достатъчно да изберат руския комплекс.
Сега, относно твърдението, че е на нивото на ПМУ-2 - не съм съгласен, защото той има значително по-високи, спрямо цитираните х-ки. Става въпрос за числа, а не за възможности за откриване, селектиране, съпровождане и брой/тип на обстрелвани цели, възможности за работа в условия на РЕБ... Там нещата са неясни, но ми се струва нереално да е по-добър от Фаворита.
Comment
-
Super_Hornet написа Виж мнениеСтоп, руснаците предложиха "Антей-2500", който има значително по-различна структура и предназначение. Впрочем, съвсем неясно е защо предложиха войскова ЗРС, но това е друга тема.
Super_Hornet написа Виж мнениеСега, относно твърдението, че е на нивото на ПМУ-2 - не съм съгласен, защото той има значително по-високи, спрямо цитираните х-ки.
Super_Hornet написа Виж мнениеТам нещата са неясни, но ми се струва нереално да е по-добър от Фаворита.
Comment
-
За ЗРК от Китай:
Operational Range (Aircraft Target) 7 - 125 km
Operational Altitude (Aircraft Target) 25 m - 27 km
Operational Range (Cruise Missile Target) 7 - 15 km
Operational Altitude (Cruise Missile Target) >25 m
Operational Range (Ballistic Missile Target) 7 - 25 km
Operational Altitude (Ballistic Missile Target) 2 - 15 km
ПМУ-2
Дальность поражения, км :
- аэродинамических целей 3 - 200
- баллистических целей (по целеуказанию) 5 - 40
- низколетящих целей (H=0.05-0.1км) 5-38
Высота поражения, км :
- аэродинамических целей 0.01 - 27.0
- баллистических целей (по целеуказанию) 2 - 25
Максимальный курсовой параметр, км ±195
Вероятность поражения одной ракетой :
- аэродинамических целей 0.8-0.95
- баллистических целей (по целеуказанию) 0.8-0.97
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеТези цитати какво общо имат с далечината на пуск?
Comment
-
Ами окей. Нямат нищо общо. Технологиите са същите, задачите са същите, енергетиката е същата, вероятно разработките са общи (поне така се говори). Това, че в някоя мурзилка има стойности плюс минус 10 км, никаква информация не дава. Известна информация дават стрелбите. ПМУ-2 стреля по ОТР и ги сваля. За по-голям залък нито е предназначена, нито има сили. Все пак има някои общи закономерности в енергетиката, които няма как да се прескочат.
Comment
-
Не съвсем, защото китайците може и да са разглобилите наличните до болтче и гайка, но нещата са свързани и с металознание, химически състав на горивото, плюс програмното осигуряване, което се твърди, че се различава доста от оригиналните. Освен това, според посочените данни, тяхното отроче е горе-долу равно на ПМУ по възможности, не на Фаворит, а разликите са бая сериозни. Никъде не се вижда и система за управление на ЗРС, която да наподобява 83М6Е2. Нито вишки и нещо от типа на 96Л6...
Comment
-
Super_Hornet написа Виж мнениеОсвен това, според посочените данни, тяхното отроче е горе-долу равно на ПМУ по възможности, не на Фаворит
Comment
-
Ако се загледаш по сайтовете, ще видиш, че ракетите на HQ-9 и ПМУ-2 са с практически идентични характеристики, но радарите са различни. Китайския е с по-малък обсег. За сметка на това и двата комплекса могат да работят по външно целеуказване (изрично се посочва за балистични цели). И изобщо, всичко това следва от самата логика на развитието. Китай започва комплекса сам, след това го развива паралелно с развитието на руските комплекси (било то чрез копиране или сътрудничество). Постоянно го развива и до адаптира към своите нужди. Друг е въпроса, че в процеса на това адаптиране имаме отпечатък на общите възходящи процеси в Китай и низходящи в Русия. Ако не се променят условията, разликата ще става все по-съществена.
Comment
-
Утре ще разгледам данните, но мисля, че китайската ракета е по-малка или нещо такова. Не е само до радарите работата.
Относно процесите - не съм съгласен. Това, което има Китай, е експортна и леко осъвременена версия на ЗРК, разработен през 80-те (С-300ПМ), а днешна Русия притежава С-400, като тенденцията е следващото поколение, а КНР чака експортната версия на Триумф-а...
Лека вечер!
Comment
-
Китайската ракета е била по-малка едно време. А какво има Китай, можеш да погледнеш например във флотската ПВО - адаптират се нещата, сещаш се Иначе китайците са прагматици, ще вземат С-400 и ще извлекат полезното оттам. Това да се бият кой колко много е напред, не е много характерно за тях. Работят си тихо и кротко, печелят все повече пазар, уважение и така.
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеКитайската ракета е била по-малка едно време. А какво има Китай, можеш да погледнеш например във флотската ПВО - адаптират се нещата, сещаш се Иначе китайците са прагматици, ще вземат С-400 и ще извлекат полезното оттам. Това да се бият кой колко много е напред, не е много характерно за тях. Работят си тихо и кротко, печелят все повече пазар, уважение и така.
Иначе, наистина има разлика в габаритите на ракетите, РПН и т.н. Не ми се струва да е в полза на китаеца.
Comment
Comment