Не че чак го пропускам, просто когато включим и това (а няма как да го пропуснем) това обяснение за негативните мнения става твърде несигурно и неприложимо (за мен поне). Т.е. да кажем, че всички негативни мнения са "плод на тогавашната пропаганда през призмата на годините", а пък различните мнения (положителните може би?) не са, с това обяснение. Въпросът е, че същият "проблем" ("амбивалентността на спомените") се обяснява също толкова естествено и с различния опит: едине имал време да се обучи добре и да разбере как точно се използва самолета, друг - напротив. Личният опит на всеки един от тези пилоти е бил различен, с различни самолети са сравнявали и затова толкова се отличават и оценките. Различно са били поддържани самите самолети от техниците и т.н. (вече споменавахме в темата различните практически обяснения).
Аз лично бих казал, че всички тези обяснения са в сила в една или друга степен, защото имаме куп отделни спомени, всеки със своя специфика. Аз лично се "доверявам" на подробните мнения, защото ми с струва по-малко вероятно те да са на база на "изкуфяване и следвоенна пропаганда" и в по-голяма степен на "така си го спомням".
ПП Ако е за въпрос, някои западни изтребители определено ще да са били по-бавни и неманеврени на височините, на които са се водели въздушните боеве на източния фронт и в тамошните условия (поддръжка гориво и прочее). Те самите понятия за тези неща се различават на различните ТВД-та, най-малкото от това има разлики в оценките и разбиранията коя машина за какво става.
Аз лично бих казал, че всички тези обяснения са в сила в една или друга степен, защото имаме куп отделни спомени, всеки със своя специфика. Аз лично се "доверявам" на подробните мнения, защото ми с струва по-малко вероятно те да са на база на "изкуфяване и следвоенна пропаганда" и в по-голяма степен на "така си го спомням".
ПП Ако е за въпрос, някои западни изтребители определено ще да са били по-бавни и неманеврени на височините, на които са се водели въздушните боеве на източния фронт и в тамошните условия (поддръжка гориво и прочее). Те самите понятия за тези неща се различават на различните ТВД-та, най-малкото от това има разлики в оценките и разбиранията коя машина за какво става.
Comment