Съобщение

Collapse
No announcement yet.

"1ви армейски орляк" - 1937г.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    "1ви армейски орляк" - 1937г.

    Към тази година, на 28 октомври дядо ми е награден със "Св. Александър" орден. И доколкото виждам на дипломата, пише, че е бил командир на този орляк - "1ви армейски орляк". Някой може ли да ми даде някакво инфо за него?

    #2
    Създаден със Заповед номер 78 от 28 юли 1935, когато съществуващият дотогава Въздушен полк се преименува от 1 юни на Въздушни войски в състав:

    - щаб на Въздушните войски - София;
    - 1-ви армейски орляк - Божурище;
    - 2-ри армейски орляк - Пловдив;
    - Учебен орляк - Пловдив
    - морско ято - водолетище Чайка.

    Първоначално орляците на теория трябва да имат всеки по едно разузнавателно и по едно изтребително ято, плюс обслужващи поделения и работилница. Всяко ято трябва да има по 12 самолета. Впоследствие структурите са изменяни многократно по състав, дислокация и численост поради разрастването на българската военна авиация през втората половина на 30-те години. Армейските орляци, в своя смесен състав от разузнавателни, изтребителни и др. ята, доколкото ми е известно съществуват до 01.12.1939, когато са преобразувани в орляци от еднотипни ята - тоест изтребителен орляк, линеен орляк и т.н.
    We don't see things as they are, we see them as we are
    ---Anais Nin----

    Comment


      #3
      dibo, благодаря ти много за инфото. Ако имаш още нещо, дай го насам.

      И понеже въпроса, който ще задам е пряко свързан с тази тема, а и за да избегна да пускам нова тема, го задавам тук.

      Доколкото знам аз, в края на войната, преди преврата от 9 септември е наредено на български летци да бомбардират из гористи местности, които партизаните са ползвали за скривалища. Уточнявам, че не помня дали точно в края на войната, или още по времето й (говоря за ВСВ, ако има не разбрали). Та, въпроса ми е, какво знаете за тези операции, някакво инфо, кои тогавашни орляци и имената на участвали пилоти, ако имате? Също така, пращани ли са друг вид военни, като пехотинци в горите, за да издирват партизаните? Въобще интерсувам се от този въпрос.

      Comment


        #4
        Документи съм виждал за участие на авиацията срещу партизани само при Драмското възстание на гърците през 1941. Иначе армията е често ползвана за прочистване както в пределите на България, така и в окупираните територии.
        We don't see things as they are, we see them as we are
        ---Anais Nin----

        Comment


          #5
          Ами в такъв случай, ще си позволя да разкажа това, което знам от баба ми, която е живяла по онова време и е по-запозната с делата на пра-дядо ми и от това, което пише в присъдата му от "народният" съд, доколко може да се вярва в нея не знам, но мисля, че по това обвинение не са излъгали. И тук отварям една скоба - един от председателите на журито е казал на пра-баба ми, че всичко е решено т,е нагласено и няма какво да направи тя, така че по-добре да се примири. От тук, а и от един друг много показателен пример идват съмненията ми лично от достоверността на присъдите издадени от инък "народният" съд.

          И така. Това, което баба ми ми е разказала е, че дядо ми е пратен на някаква мисия, в която е трябвало да бомбардира както казах гористи местности, където са се укривали партизани и помня, че тя каза, че е било към края на войната, преди да бъде осъществен девето-септемврийският преврат. Също така в присъдата му, свидетел казва, че "Офицер Илиев.." - ще го преразкажа, но така започваше, тъй като не го помня точно. Отива еди къде си с еди кои си негови подчинени слиза от колата и отиват да огледат някакви задържани партизани. Илиев заповядал да бъдат пребити (това не съм много сигурен) и убити. Но за това "да бъдат убити" съм сигурен, че пишеше така. За това мисля, че анти-партизанската борба не се е изразила и ограничала само до акцията за която ти знаеш и смяташ за единствена. Но, аз също не съм напълно убеден как са стояли нещата, за това и питам тук, Вас.

          Искам да вметна и да поясня, че не е 100% сигурно (дори 50% най-вероятно), че наистина Офицер Илиев е дал такава заповед, доколкото знам не би го направил, освен, ако от по-високо ниво не е получил такова разпореждане, което да го задължава да заповяда убийството на задържаните партизани. Защото той е обвинен от една от много фалшиви свидетели (ка), че я е изнасилил в някакъв офис, но накрая се оказва, че офиса няма врата, а е с някакъв прозрачен витринаж и просто това няма как да стане - свидетелката е скрита набързо и се продължава по-напред в сценариите. Предполагам "Присъда царски офицер" Ви е познат термин. Е, ще се радвам, ако някой се включи в тази беседа, която донякъде се оформи от моите въпроси.

          Comment


            #6
            Може би става въпрос за битката при село Балван, били са използвани доколкото знам 2 Щуки.

            Моля все пак за правопис и главни букви.
            Пилот
            Last edited by Пилот; 02-04-2009, 22:03.

            Comment

            Working...
            X