If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Към тази година, на 28 октомври дядо ми е награден със "Св. Александър" орден. И доколкото виждам на дипломата, пише, че е бил командир на този орляк - "1ви армейски орляк". Някой може ли да ми даде някакво инфо за него?
Първоначално орляците на теория трябва да имат всеки по едно разузнавателно и по едно изтребително ято, плюс обслужващи поделения и работилница. Всяко ято трябва да има по 12 самолета. Впоследствие структурите са изменяни многократно по състав, дислокация и численост поради разрастването на българската военна авиация през втората половина на 30-те години. Армейските орляци, в своя смесен състав от разузнавателни, изтребителни и др. ята, доколкото ми е известно съществуват до 01.12.1939, когато са преобразувани в орляци от еднотипни ята - тоест изтребителен орляк, линеен орляк и т.н.
We don't see things as they are, we see them as we are
---Anais Nin----
dibo, благодаря ти много за инфото. Ако имаш още нещо, дай го насам.
И понеже въпроса, който ще задам е пряко свързан с тази тема, а и за да избегна да пускам нова тема, го задавам тук.
Доколкото знам аз, в края на войната, преди преврата от 9 септември е наредено на български летци да бомбардират из гористи местности, които партизаните са ползвали за скривалища. Уточнявам, че не помня дали точно в края на войната, или още по времето й (говоря за ВСВ, ако има не разбрали). Та, въпроса ми е, какво знаете за тези операции, някакво инфо, кои тогавашни орляци и имената на участвали пилоти, ако имате? Също така, пращани ли са друг вид военни, като пехотинци в горите, за да издирват партизаните? Въобще интерсувам се от този въпрос.
Документи съм виждал за участие на авиацията срещу партизани само при Драмското възстание на гърците през 1941. Иначе армията е често ползвана за прочистване както в пределите на България, така и в окупираните територии.
We don't see things as they are, we see them as we are
---Anais Nin----
Ами в такъв случай, ще си позволя да разкажа това, което знам от баба ми, която е живяла по онова време и е по-запозната с делата на пра-дядо ми и от това, което пише в присъдата му от "народният" съд, доколко може да се вярва в нея не знам, но мисля, че по това обвинение не са излъгали. И тук отварям една скоба - един от председателите на журито е казал на пра-баба ми, че всичко е решено т,е нагласено и няма какво да направи тя, така че по-добре да се примири. От тук, а и от един друг много показателен пример идват съмненията ми лично от достоверността на присъдите издадени от инък "народният" съд.
И така. Това, което баба ми ми е разказала е, че дядо ми е пратен на някаква мисия, в която е трябвало да бомбардира както казах гористи местности, където са се укривали партизани и помня, че тя каза, че е било към края на войната, преди да бъде осъществен девето-септемврийският преврат. Също така в присъдата му, свидетел казва, че "Офицер Илиев.." - ще го преразкажа, но така започваше, тъй като не го помня точно. Отива еди къде си с еди кои си негови подчинени слиза от колата и отиват да огледат някакви задържани партизани. Илиев заповядал да бъдат пребити (това не съм много сигурен) и убити. Но за това "да бъдат убити" съм сигурен, че пишеше така. За това мисля, че анти-партизанската борба не се е изразила и ограничала само до акцията за която ти знаеш и смяташ за единствена. Но, аз също не съм напълно убеден как са стояли нещата, за това и питам тук, Вас.
Искам да вметна и да поясня, че не е 100% сигурно (дори 50% най-вероятно), че наистина Офицер Илиев е дал такава заповед, доколкото знам не би го направил, освен, ако от по-високо ниво не е получил такова разпореждане, което да го задължава да заповяда убийството на задържаните партизани. Защото той е обвинен от една от много фалшиви свидетели (ка), че я е изнасилил в някакъв офис, но накрая се оказва, че офиса няма врата, а е с някакъв прозрачен витринаж и просто това няма как да стане - свидетелката е скрита набързо и се продължава по-напред в сценариите. Предполагам "Присъда царски офицер" Ви е познат термин. Е, ще се радвам, ако някой се включи в тази беседа, която донякъде се оформи от моите въпроси.
Comment