Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Загубите на авиацията в Ирак

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Загубите на авиацията в Ирак

thorn

Средновековните църкви в България

Brutal truth or ...? :sm186:
    A strong toun Rodez hit is,
    The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Хм, каква е целта на темата всъщност?

91 хеликоптера и 13 самолета за почти 4 години не е толкова много. Пада се грубо по една машина на две седмици (13.46 дни, ако трябва да сме точни). Не знам каква е интензивността на полетите, но явно е достатъчно висока. Повечето загуби са от катастрофи май, а не от вражески огън.
      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
      "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Хм, каква е целта на темата всъщност?
        Съвременните ни конфликти постепенно преминават в историята. Няколко години след събитията някой написва книга, някой друг я критикува и постепенно въпросът се превръща от политически в исторически.

А статии като горната ни позволяват да не губим от очите си този процес и да не пропускаме загубилите се в информационното море факти. Не всеки прекарва времето си пред телевизора.

thorn

Comment

Списъкат е хубав и ценен материал.
          И още веднъж потвърждава, че на война не аварийте и катастрофите на летателни апарати взимат повече жертви от бойните действия.
          Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

Comment

САЩ променят тактиката на полетите в Ирак
            news.bg

След загубата на три бойни и един граждански хеликоптер за две седмици в резултат на атаки на бунтовници, САЩ променят тактиката на полетите в Ирак.
            Представителят на командването в Багдад Уилям Колдуел заяви, че независимо, че разследването на причините за падането на хеликоптерите все още не е приключило, "очевидно е, че те са били свалени в резултат на обстрел от земята".

Така американското командване за първи път призна, че машините са били свалени от бунтовници, коментира агенция "Новости", като припомня, че и четирите инцидента са станали в период на ескалация на насилието в Ирак.
            Припомняме, три от военните машини са паднали над територия предимно обитавана от сунити, а четвъртата е била свалена по време на престрелка със сунити в близост до град Наджаф.

Телевизия CNN цитира източници от иракското вътрешно министерство, според които в страната само за последните 2 седмици са загинали над 1000 души.
            По данни на иракската полиция само миналата неделя в Багдад са били убити 103-ма души.

Непрекъснато се опитват да свалят наши хеликоптери. Като се базираме на това, което виждаме, ние вече внасяме промени в тактиката и техниката на водене на бойни действия с използване на хеликоптери, заяви Колдуел.
            По-рано американците се стараеха по възможност да се придържат към известната тактика - да летят бързо и ниско, да не повтарят маршрутите и да летят на зиг-заг над опасни територии, припомня "Новости".

Атаките срещу хеликоптерите, които започнаха на 20 януари, последваха след изявление на бунтовниците, че са се сдобили с нови средства за противовъздушна отбрана.

Независимо от заплахите на терористите, Колдуел подчерта, че засега е рано да се твърди, че заплахата за американските хеликоптери значително е нараснала.
            Според анализатори на CNN новото въоръжение на шиитите е дошло от Иран.

Агенцията припомня публикация на АП, която цитира представителя на бившата управляваща партия БААС Кудаир ал Муршиди, според когото бунтовниците сунити са получили нови преносими зенитно-ракетни

thorn

Comment

Пети свален хеликоптер за две седмици, този пък морска модификация на CH-46, 7 убити. Военните твърдят че е паднал по технически причини, но местните твърдят че са видели/чули изстреляна ракета. Иначе за поне две от другите сваляния са станали след стрелба с 14,5 мм от малка дистанция по хеликоптерите.

BAGHDAD, Iraq - The U.S. military is confirming that a CH-46 sea knight helicopter went down northwest of Baghdad on Wednesday, while witnesses claimed the aircraft was shot out of the sky.

It is the fifth helicopter lost in just over two weeks, with the others believed downed by hostile fire, leading the top U.S. general to concede that insurgent ground fire has become more effective.

Witnesses said the helicopter had gone down in a field in the Sheik Amir area northwest of Baghdad, sending smoke rising from the scene, in a Sunni-dominated area between the Taji air base 12 miles north of Baghdad and Garma, 20 miles to the west of the capital.

"The helicopter was flying and passed over us, then we heard the firing of a missile," said Mohammad al-Janabi, a farmer who was speaking less than a half-mile from the wreckage. "The helicopter, then, turned into a ball of fire. It flew in a circle twice, then it went down."

А ето и няколко линка на видео от бунтовниците на сваляния на хеликоптери, Апачито е от тези четири, свалени тези две седмици.
              20 януари

Апачи, 2 февруари
              Last edited by Пилот; 08-02-2007, 17:36.
              „Аз, Драгомир, писах.
              Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

CH-46 не е морска версия на Чинук...
                С пистолет и добра дума се постига много повече,отколкото само с добра дума

Comment

Hartman написа
                  CH-46 не е морска версия на Чинук...
                  Готово, оправих го

Иначе се съобщи и за шести хеликоптер паднал на 31 януари - този път цивилен, между Хила и Багдад.
                  „Аз, Драгомир, писах.
                  Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Comment

"Цивилният" вертолет е MD 530 на PMC Blackwater USA.
                    Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

Comment

CH-46 e свален от ракета земя-въздух.

„Аз, Драгомир, писах.

Comment

Май е свален седми хеликоптер, Апачи. Информацията още не е потвърдена.

В воскресенье к северу от Багдада упал американский военный вертолет Apache. Об этом сообщили местные жители, передает Reuters. При этом командование США заявляет, что не обладает какой-либо информацией об этом инциденте.
                        По словам свидетелей, вертолет с двумя людьми внутри был сбит ракетой в 20 километрах от одной из американских военных баз. Если эти данные подтвердятся, то Apache станет седьмым американским вертолетом, упавшим в Ираке за последние три недели. При этом как минимум четыре из них были сбиты в результате ракетной атаки
                        „Аз, Драгомир, писах.

Comment

Прави ли ви впечатление, че основно се свалят хеликоптери?
                          Някой да е чул за свален Ф-16 или Ф-15 наскоро?
                          То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

първо - Изтребителите и изтребител-бомбардировачите летят доста по-високо, второ - летят доста по малко (често за тях няма работа, осве нанасяне на удар тук-там). второ - хеликоптерите ги издебват от засада, и често за тях просто няма спасение от ПЗРК, докато за изтребители/щурмови самолети шансовете са доста по-големи.

Демек, в това, че се свалят хеликоптери, а не самолети, няма нищо необичайно.

Comment

Едно интересно изказване на един генерал:
                              In a separate briefing, Maj. Gen. Jim Simmons, deputy commander of Multinational Corps-Iraq, said that since December 2004, U.S. helicopter pilots have been shot at on average about 100 times a month and been hit on an average of 17 times in the same period.
                              Стреляли са по хеликоптери поне 100 пъти месечно, 17 пъти средно са улучвали. Интересно освен стотината свалени хеликоптера, колко е трябвало да бъдат бракувани или да минат основен ремонт?
                              „Аз, Драгомир, писах.

Comment

Working...
                              X