Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Отново за Списаревски

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Отново за Списаревски

Днес към мен се обърнаха служители на Община Добрич с молба за информация относно паметната плоча на кап. Д. Списаревски в Добрич ( осквернена от вандал в навечерието на годишнината от гибелта му ): кой е авторът на проекта, кой е финансирал изграждането му и с какви средства. Информацията е необходима с оглед предприетите действия за възстановяване на паметната плоча. Ако разполагате с тази информация, споделете я тук ! Предварително Ви благодаря !
    Last edited by HELLCAT; 29-12-2006, 10:12.
    SEMPER AGRESSUS

Кога е поставена плочата ?

Comment

В началото на 90 - те години на ХХ в.
      SEMPER AGRESSUS

Comment

Ако не се лъжа плочата е поставена от клуба на летците "капитан Димитър Списаревски". Най-добре питай във форума Криле (Еъргруп).

Comment

На плочата пише че е от ВВС и от клуба на летците. Ако в клуба на летците влизат ветераните, където членувам и, аз знам че те доста са помогнали за издигането на барелефът. Клуба се намира в София, но в последно време нямам новини от там и не знам как вървят нещата. Даже в момента не може да се влезе и във форума на ВННВ. Писах по случая там но нещо не ми излиза мнението явно имат някакъв проблем. Иначе редовно венци поставят и офицерите и сержантите от запас така че предполагам и те доста са помогнали. Ами най-добре е да питаш във всички авиационни форуми и там да ти дадат някакъв по-точен отговор или ако можеш някак си да се свържеш с някой от ВВС тука в Добрич и от там да разбереш подробности. Друго не се сещам какво да ти предложа.
          Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

HELLCAT какво стана разбра ли дали ще могат да възстановят плочата скоро?

Comment

Да, Община Добрич работи по въпроса.
              SEMPER AGRESSUS

Comment

Основен принос за поставяне на паметната плоча има авиобазата в Добрич (вече несъществуваща от 2002г) и тогавашния и командир полк.Альоша Стоянов (потърсети го в ГлЩ ВВС). Нека разни организацийки не си приписват заслугите!

Comment

два клипа за Списаревски

Не е точно по темата, но са интересни

http://www.bukvite.com

Comment

Ето какво има във форума на Еър Груп 2000, писано е от човек с ник Преслав:

"Граждански комитет, оглавен от директора на института по история към БАН професор Георги Марков, ще работи за създаване на паметник на героите от Добричката епопея, съобщиха от община Добрич. Член-кореспондентът и доктор на историческите науки Георги Марков е изпратил писмо до кметицата Детелина Николова, в което дава съгласието си да бъде начело на гражданската инициатива.

"В историята трябва да има макар и закъсняла справедливост. Надявам се, че с общи усилия ще изпълним дълга към паметта на нашите деди", съобщава известеният учен.

По време на Първата световна война, през септември 1916-та година, край Добрич, в кървава битка загиват хиляди българи. Тогава за първи път в новата история на страната ни, Българската армия е принудена да се сражава срещу руски войски. Предвожданата от генерал Иван Колев Първа конна дивизия влиза в боя и успява да победи руските, румънските и сръбските войни. По-късно обаче правителството отстъпва Добруджа на Румъния. Хиляди добруджанци са отвлечени и загиват в лагери в Молдова.

Инициативата сега е подвигът да бъде увековечен в мемориал, посветен и на загиналите в Добричката епопея и на отвлечените добруджанци.

До дни се очаква да бъде възстановен барелефът на пилота-герой Димитър Списаревски, казаха още от пресцентъра на кметството в Добрич. Миналия месец бронзовата плоча бе откъртена и задигната. По-късно полицията намери обелиска, укрит в жилището на добричлия. Бронзът бил разрязан на четири за да може да бъде продаден в пункт за цветни метали. Военните пилоти от клуба "Димитър Списаревски" в София обаче успели да намерят и да докарат в Добрич оригиналната матрица на барелефа. Макетът е бил съхранен от Александър Бадински, който предоставил реликвата на общината преди два дни. "

ПП: Само да спомена че до колкото аз знам мъжът на кметицата е летец и това до някъде мисля, че играе някаква роля за по бързото възстановяване на барелефът, в което естествено няма нищо лошо даже напротив.

Comment

Е то самолета на които е летял тои! Е то и на Стоянов самолета!!!

Comment

Working...
                      X