Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Алексей Мересиев

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Sailor_Malan написа
    Впрочем не знам много за Мьолдерс(а би ми било интересно да прочета) можете ли да препоръчате някоя книжка(намираща се на нашия пазар)
    http://thirdreich.boinaslava.net/imena/Moelders.htm

Comment

Попаднах на едно интервю с Маресьев

Comment

По повод пропагандата:

:38: Ако беше пусната статия, колко много Мересиев е страдал от сталинските "репресии", колко бил възмутен от колективизацията и култа към личноста, дали щеше да Ви е по-интересно? :rock:
        Книгата "Повест за истинския човек" на Полевой е пример за написване на пропагандна литература от добър писател. И ако наистина си направите труда да я прочетете, ще видите, че освен в частта за престоя в болницата и геройската смърт на комисаря, в другите страници няма нищо смущаващо. Или преувеличено. Или пропагандно. Просто човека искал да лети и успял. Въпреки всичко!
        А за да може да излезе книгата е трябвало да е в крак с идеологията. Така без комисаря не е било възможно. Просто такова е било времето!

:secret:По подобен начин може да се възмутите и от книгата на Шолохов - "Те се сражаваха за родината"! Който я е чел и на български или в оригинал, или е гледал филма с Шукшин, Бондарчук и Щирлиц, ще се съгласи с мен, че няма подобна книга в световната литература. И пак по въпроса с дописванията. Чисто военната част е велика! :kill_myse
        Дописаната за да е в крак с идеологията е скучна. И и личи! :tdown

Преди години като ученик в прогимназията в нашето училище имаше среща с Марьесев - истинския. Обаче аз тогава бях калпазанин и естествено избягах с още едни другари да си садим абета (игра със стъклени топчета) И не присъствах, за което сега съжалявам. :1087: :evil:
        Затова по-късно при среща със стари пилоти ветерани доста съм ги разпитвал и пр.
        От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

Във "Криле"¹57 и 58 има интересна статия посветена на Михаил Девятаев ето този човек е бил ПИЧ!

Comment

Алексеи Мересиев е летял на И-16 и на Ла-5 а не на Лагг-3!!! Тои е свалени при атака на вражеско летище. От 5 Ме-109 които го хващат в двоини клещи!!!

Comment

:kill_myse http://www.pilotfriend.com : Вижте тва!!!

Comment

Всъщност такива прецеденти има и в Италианската авиация.Швабите са били прекалени прагматици за да го позволят в бойните части(Рудел е ВИП изключение)Но са имали десетки(възможно и стотици) наземни инструктори-инвалиди,които като признати експерти(немското определение за АС)са предавали опита си на курсантите.Има дори един бивш пилот-изтребител от африканския корпус,който работи в школата в Ниш доста време,идвал е и на работни срещи в България.Някои от тях за били с протези на дланта и дори на цялата ръка,не само на крак.А за пилота от онова време,ръцете са били по-важни.За съжаление няма проведено историческо изследване с приложени статистически данни за което да знам.Попадал съм на исторически снимки от съответния период,на действащи пилоти с превръзка на едното око.Според мен това не е по-малко инвалидизиращо от липсата на стъпало,особенно за пилот изтрбител.Една от снимките беше на Японски пилот което тогава ми направи силно впечатление,статията обаче също беше на Джапански(познайте колко добре се справих с превода )

Току,що открих и един едноок китаец,ако приемем ,че Китайско-Японския конфликт се вписва в темата.
                ----------------------------------------------------------------------------------
                9 февраля 1938 года во время перелета с аэродрома Хенг Янг на Нанчанг группы из 11 Gladiator из состава 28th PS, китайские летчики попали в снежную бурю. Чин при этом потерял ориентировку и врезался в гору. При этом Артур получил серьезные ранения, самой тяжелой оказалась травма правого глаза. Но летчик продолжал летать на боевые вылеты.
                -----------------------------------------------------------------------------------
                Въпросния китаец,от смесен произход има 8 потвърдени победи,3 от които след инцидента. :38:
                Last edited by bigbeer; 13-06-2007, 23:53. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Случаят със Сабуро Сакаи е подобен - във въздушно сражение над Гуадалканал е уцелен от два 12,7 мм куршума в главата и след дълго лечение се възстаноявва, но губи едното си око и от време на време има проблеми с едната си ръка и крак. Съответно не му позволяват да извършва бойни полети и става инструтор до средата на 1944 г., когато след многократни рапорти от негова страна го връщат в бойните части. Там установява, че липсата на едно око го парви почти неспособен да се сражава във въздуха, защото основно са разчитали на визуално разпознаване на силуета на самолета както за това дали е свой или чужд, така и за оценка на разстоянието. Той се оказва почти неспособен да различава самолетите, което на няколко пъти му изиграва лоша шега. Но извършва бойни полети до рая на войната и оцелява.

Comment

Здравейте!
                    За мен е по-интересен шампионът по тарани - Борис Ковзан - 4 тарана плюс няколко победи. При въздушен бой е прострелян с картечница, губи лявото си око, но продължава да лети и жъне победи.

Comment

Изключителна книга... Четох я още като малък, около десет годишен.. Остави трайни белези в моето съзнание и едва ли някога ще я забравя. Това е книга за победата на човешкия дух, воля и желание над всичко останало.. дори и над съдбата.
                      GUUS написа Виж мнение
                      Доколкото си спомням Алексей Мересиев почива през 1999г.
                      Умира на 18 май 2001г, точно на празненството по случай рождения си ден в Театъра на Руската Армия... буквално час преди да започне.
                      Last edited by Archangel; 13-07-2008, 00:08.
                      amor patriae nostra lex

Comment

Working...
                      X