Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Алексей Мересиев

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Алексей Мересиев

Значи един приятел ми каза, че този руски летец когато бил свален оцелял, но бил с два счупени крака и пълзял почти две седмици до своите части и после му отрязли краката защото били много зле възпалени и той на всичкото отгоре пак се бил върнал в авиацията. Дори имало и такава книга за него но издадена преди 1989 г. Та въпроса ми е това вярно ли е за него и изобщо има ли такъв летец.
    Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Книгата е "Повест за истинския човек" от Борис Полевой. Пилота е Алексей Мересиев.
    Ето какво намерих преди малко:
    Издигнаха паметник на безног летец
    ДЕЯН ЕНЕВ

Безногият летец Алексей Мересиев, починал преди 4 години, се сдоби с паметник, съобщи агенция "Новости". Бронзовата фигура е поставена в Новодевическото гробище, където след смъртта си на 18 май 2001 г. бе погребан легендарният летец от Втората световна война.
    Той стана световноизвестен, след като послужи за прототип на главния герой Алексей Мересиев в книгата на Борис Полевой "Повест за истинския човек", дълги години считана за един от стълбовете на соцреализма наред с "Как се каляваше стоманата" на Николай Островски. До смъртта си Алексей Мересиев заемаше поста първи зам.-председател на Съюза на ветераните и инвалидите на Русия
    Last edited by Пилот; 16-10-2005, 16:11.
    „Аз, Драгомир, писах.
    Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

Това е любимата ми книга,много ти я препоръчвам,Шеленберг!

Comment

МереСиев, не Меречиев. Това показва, че човек може много и че в екстремни ситуации всеки е нужен.

Има още един такъв случай в Кралските английски ВВС - казва се Дъглас Бейдър.
        Не знам за немци в такова положение.

ПП
        Книгата може и да е стълб на социализма но описва един наистина достоен за възхищение случай.

Comment

Той не беше ли идвал на стари години в България. Спомням си имаше някакъв репортаж за него - даваха го някъде на посещение да слиза от кола и май беше в България. Имам предвид прототипа де, не литературния герой (този в романа май не е идвал в България).

Comment

Идвал е 100%.

Comment

KG125 написа
              МереСиев, не Меречиев. Това показва, че човек може много и че в екстремни ситуации всеки е нужен.

Има още един такъв случай в Кралските английски ВВС - казва се Дъглас Бейдър.
              Не знам за немци в такова положение.

ПП
              Книгата може и да е стълб на социализма но описва един наистина достоен за възхищение случай.
              Само дето случая с squadron leader(майор) Дъглас Бейдър няма нищо общо с това дето в екстремни ситуации всеки е нужен, а със здрав британски инат. Бейдър започва да лети отново(губи си краката в автомобилна катастрофа) преди войната, по време на войната трепе шваби на порази я(май бяха 22 потвърдени), прави 5 опита да духне от пленнически лагер и е освободен едва през 1944 от британската армия след като е свален по време на една операция "Цирк", мисля че беше "Цирк" 5 но не съм сигурен. Когато го намират вида му шашва Адолф Гарланд и лично той урежда коридор за британски самолет който да му спусне резервните протези, защото тези с които е изгарят в спитфайъра му.

П.С. Цирк - малка група бомбардировачи е съпровождана от много изтребители(на моменти около 90) с цел да се подмамят изтребителите на Луфтвафе да подгонят бомбардировачите и да се сбият с превъзхождащ противник
              Много сори за лирическото отклонение, ама Бейдър ми е кумир
              Can't talk! Got to Shoot!

Comment

За Алексей Мересиев и други безноги летци

:nworthy: Летецът описван като герой в книгата на Борис Полевой "Повест за истинския човек" се казва Алексей Марьесев.

:sm100: Той е свален в началото на 1942 г., като тогава лети на И-16. До момента има 3 или 4 победи. При опит да се приземи в някаква гора, той наранява стъпалата на краката си. Пълзи повече от две седмици и е намерен от деца в гората. Откаран е при партизански отряд, от където е прехвърлен със самолет в тила. Тъй като развива гангрена на двата крака, те са му отрязани до под-коленете. Силната воля и желание за живот карат младия човек да започне усилени тренировки с протези и след като за втори път прохожда, започва да прави опити да се върне в авиацията. На съответните органи това се струвало като кощунство и естествено те му отказвали и го напъждали. Той обаче успял да намери някаква връзка и един командващ въздушна армия му разписва някаква разрешителна бумага. Така Марьесев попада в авиационна школа за преподготовка и преминава курса на обучение на самолет Ла-5. По време на Курската битка той за пръв път взима участие в бойни полети след раняването си. След публикацията на Полевой във в. Правда, го грабва пропагандата и повече не му дават да лети ( нещо като редника Раян, дето не му дават да се бие повече, ама съветски вариант). Така до края на войната и после още дълги години той е ползван за доказване на превъзходствата на съветския човек пред фашистките гадове и империалистическите сволочи. Така информация за съюзника Дъглас Бейдър и за други такива случаи са пропускани. Само съветския човек е можел да преодолее жестоките болки и несгоди и да лети със самолет.
                :rock: Обаче!!! И в армията на гадните фашисти има такъв случай. И то не кой да е, ами прославения летец-щукар Рудел. Носителя на най-високата степен на Железния кръст. И който руснаците многократно изискват от съюзниците, да им бъде предаден като военнопрестъпник. Защото има на своята сметка над 500 унищожени танка, много големи кораби и безброй друга техника и жива сила. И ако съюзниците предават няколко други германски асове на руснаците, Рудел е спасен именно поради тази медицинска причина. При едно аварийно кацане, той нараняваа единия си крак и му отрязват стъпалото. Слагат му протеза и въпреки, че тя кърви и го боли ужасно, той в най скоро време се връща в строя и лети до последно. Освободен е от плен и живее в Западна Гервания. Което не му пречи до смърта му през 70-те години, да си остане яростен фашист и хитлерист. На пук на всички останали.

:sm100: В споменатата книга, Полевой сам съобщава, че леко е променил името на летеца. Това го правят нарочно всички руснаци, защото повечето от тях боледуват от шпиономания и подозрителност към околните народи. Като пример мога да посоча отвратителните снимки, които те публикуват за свои технически открития, военна техника или техните създатели. Снимките са зъдължително ретуширани и обезобразени. И това не е поради липса на качествена фотографска техника, а специално изискване за опазване на държавната и военнна тайна. При това ретуширане се замазват определени детайли и снимката не може да се ползва за разузнавателни нужди. И за исторически и за пр. Да им видиш акъла!!!:nworthy:
                :rock:
                Last edited by танкиста от Харков; 19-10-2005, 14:32.
                От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

Маресьев после ампутации ног "завалил" ещ¸ 7 вражеских самол¸тов.

Интересный материал по л¸тчикам-асам...
                  "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

Comment

Преди да бъде предаден на партизаните е практически спасен, скрит и лекуван в къщата на един дядо.

Comment

А в кв. "Надежда" в София имаше и улица "Алексей Мересиев". Очевидно на литературния герой, както видяхме, истинският човек е Маресиев (Маресьев).

Comment

Мерси много за информацията на всички

Comment

Thunderchief написа
                          ....вида му шашва Адолф Гарланд и лично той урежда коридор за британски самолет който да му спусне резервните протези, защото тези с които е изгарят в спитфайъра му.
                          Сериозно?! ...
                          Това е то. Джентълменът си е джентълмен ...

Comment

Thunderchief написа
                            Бейдър започва да лети отново(губи си краката в автомобилна катастрофа)
                            Само да попитам не си ли губи краката в самолетна катастрофа? По точно когато пикирал и после както той сам казва: забравих точния цитат но нещо такова беше "от това да се направя на пекан се разбих" тоест искал да доближи максимално близко до земята и после изведнъж да вдигне самолета.

Comment

Shelenberg написа
                              Значи един приятел ми каза, че този руски летец когато бил свален оцелял, но бил с два счупени крака и пълзял почти две седмици до своите части и после му отрязли краката защото били много зле възпалени и той на всичкото отгоре пак се бил върнал в авиацията. Дори имало и такава книга за него но издадена преди 1989 г. Та въпроса ми е това вярно ли е за него и изобщо има ли такъв летец.
                              Ако не се лъжа замата повест я има във www.militera.ru

Comment

Working...
                              X