Всъщност ето какво е написал Пономарьов -
Ростислав Виноградов, Александр Пономарев. Развитие самолетов мира
Ростислав Виноградов, Александр Пономарев. Развитие самолетов мира
Но е факт, че от авиационното образование у нас има още много какво да се желае. Познавам хора, които са го завършили и го твърдят
Радвам се, че не оспори това че минималната скорост на F-15 и F-14 е приблизително еднаква
За съжаление никъде не намирам сравнение между двата самолета. Изглежда никой не се съмнява в превъзходството на F-15.
Погледнах статията за свръхманевреността, но не съм убеден, че в нея са изброени ВСИЧКИ фактори обуславящи високата маневреност. Не видях да се споменава за натоварването на крилото. Всъщност тя разглежда основно свръхманевреността
6-те Су-та се бият с останалите във въздуха самолети.
Доста интересно е примерно какво би станало при среща на руска и щатска АУГ.... ама оборудвани напълно, защото руснаците нямат палубен АУАКС и може би както щатите биха могли да си купуват изтребители от Русия така пък Русия би могла да си купи Е2-С от щатите... А за ракетите е интересно индийците и китайците с какви ракети си оборудват сушките, дали пък не са някои от тия дето твърдиш че ги има само на хартия

Високото аеродинамично качество предполага ниско челно съпротивление, което значи по-висока скорост и по-малко време. Както и да гледам формулата, не се връзва. За останалото съм съгласен. Само дето ти представяш нещата, когато виражът се изпълнява с максимално допустимо претоварване и якостта на конструкцията също става от голямо значение. При скорости по-малки от 0,6М, самолетите не достигат максималното си експлоатационно претоварване. А тезата ми е (която засега е необорена), че на ниска височина и скорост F-14 не отстъпва на F-15 по радиус на виража. Между другото, прочети в История Авиации 2/2002 (доколкото знам го имаш този брой) дискусията за свръхманевреността и ще видиш, че и според този автор по-високото аеродинамично качество може да компенсира по-ниската тяговъоръженост.
Comment