Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Съвременна авиация!

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Има една незначителна подробност -ракети като HARM не могат да засечът радари в метровият диапазон.

Така, а какво стана в Югославия-ам. всичко засичаха, всичкин радари унищожиха, взривиха 300 танка...а всъщност май се оказаха само 13
    Клуб Криле имат друга версия за това как е свален Ф-117-виж им извънредния брой за войната в Югославия.

Пилота на Ф-18 ще се пръсне (буквално) от смях когато го улучи Р-77, а самолетоносачът много ще се израдва когато го улучи ракетка "Москит"

Не е нужно да Су-то да прави "Маеневра с огромно претоварване". Вместо това пилотът може да направи маневра от "американски" стил като разхвърли солидно количество отражатели.
    „Аз, Драгомир, писах.
    Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

Пилот написа
      Има една незначителна подробност -ракети като HARM не могат да засечът радари в метровият диапазон.

Така, а какво стана в Югославия-ам. всичко засичаха, всичкин радари унищожиха, взривиха 300 танка...а всъщност май се оказаха само 13
      Клуб Криле имат друга версия за това как е свален Ф-117-виж им извънредния брой за войната в Югославия.

Пилота на Ф-18 ще се пръсне (буквално) от смях когато го улучи Р-77, а самолетоносачът много ще се израдва когато го улучи ракетка "Москит"
      Само дето нема кой да го изстреля тоя Москит по самолетоносача. А и боината част на москита може само да създаде работа на аварийната команда на самолетоносача, но за да го потопят ще трябват около 10 москита. А и Р-77 нема кой да я изстреля. А и когато срещу човек с 80 часа нальот за година седи такъв с 400-500 часа за година и половина(а средния нальот на пилот от USMC и USN се вътри в тия рамки) дори самолета на последния да е малко по-лош, първия е пътник. Чел съм я версията на Криле за случката с F-117. Свалянето му е било лют късмет и дива случайност и е работа или на ЗСУ-57-2 или на случайно натресъл се на него МиГ-29(не е много ясно), който си е ползвал оптико-електронната система за прицелване, а не радара.
      Без въобще да искам да подценявам руските машини(фен съм на
      Су-30МКИ), те все още не са си проявили потенциала в бой и в никакъв случай не може да се твърди че американските такива са смешни(не че непрекъснато не се намира някой смешник дето да го прави), а и не бива да се забравя че въпроса кой седи в машината не е по-маловажен.
      HARMa може и да не засече метров радар(и какво като метровия радар ти казва че там има нещо, но радарите за съпровождане не го виждат и не могат да насочват зенитни ракети по него?), но бордовата апаратура на
      EF-111 няма да го пропусне, а той носи AGM-78, не HARM и нищо не му пречи да прати най-близката въдушна кавалерия(АН-64D или AH-1W/Z) на гости на радара
      Can't talk! Got to Shoot!

Comment

По принцип радарът трябва да се покрива от стрелички и иглички, без да броим различните 23 и 57 мм зенитки.

Нали си спомняш какво стана с един Апач по време на войната в Ирак

За Ф-22: Пада както всички останали самолети - надолу.
        „Аз, Драгомир, писах.
        Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Comment

Пилот написа
          По принцип радарът трябва да се покрива от стрелички и иглички, без да броим различните 23 и 57 мм зенитки.

Нали си спомняш какво стана с един Апач по време на войната в Ирак
          Друг е въпроса какво ще уцелят стреличките, игличките 23 и 57 мм. нощем на 10 километра(горе долу от толкова ще засилят едно ято AGM-114 по радара и компанията). Много добре си спомням също така и първата война в залива. Виждал съм също така снимчици на радар фраснат с AGM-78, мазалото е голямо.
          На пропагандата на Садам не съм толкоз тъп та да вярвам.
          F-22 просто няма какво да го накара да падне. Виж по руската техника, ако някоя държава въоръжена с нея тръгне да се бие с американци, израелци, саудитци и подобни, тръгва такъв масов мор че просто нема докъде
          Last edited by Thunderchief; 18-02-2005, 14:49.

Comment

Пилоте, примитивните радари, могат да бъдат неутрализирани без усилие от съвременните системи за РЕБ и изобщо няма да се стигне до физическото му унищожаване. Един контейнер за РЕБ може да създаде толкова лъжливи цели на екрана му, че операторът изобщо няма да знае един самолет ли приближава или 10 и на практика ще бъде безполезен. За шумовите смущения да не говорим.
            ГСН на Harm наистина не работи в такъв диапазон, но това не значи, че тези радари не могат да бъдат унищожени. Ракетата има режим на насочване към определени координати, даже и без излъчване на радара. Достатъчно е RHWR системата да определи координатите на радара и те да постъпят в автопилота на ракетата. А това изобщо не е толкова трудно - на два пъти се определя посоката, от която самолета-носител бива облъчван и като се прекарат векторите символизиращи посоките на идване сигналите, се пресичат в 1 точка, която е и местоположението на радара.
            А ако Су-то не извърши маневра с голямо претоварване, то AMRAAM ще си свърши работата от раз. И още нещо, всеки нормален пилот би предпочел да направи по-остра маневра отколкото да рискува да загине на място.
            Thunderchief-e пиша по памет, ама AGM-78 май вече е свалена от въоръжение, щото е бая скъпа ракета. Основна остана Harm.
            If you believe everything you read, better not read.
            Japanese Proverb

Comment

centara написа
              Пилоте, примитивните радари, могат да бъдат неутрализирани без усилие от съвременните системи за РЕБ и изобщо няма да се стигне до физическото му унищожаване. Един контейнер за РЕБ може да създаде толкова лъжливи цели на екрана му, че операторът изобщо няма да знае един самолет ли приближава или 10 и на практика ще бъде безполезен. За шумовите смущения да не говорим.
              ГСН на Harm наистина не работи в такъв диапазон, но това не значи, че тези радари не могат да бъдат унищожени. Ракетата има режим на насочване към определени координати, даже и без излъчване на радара. Достатъчно е RHWR системата да определи координатите на радара и те да постъпят в автопилота на ракетата. А това изобщо не е толкова трудно - на два пъти се определя посоката, от която самолета-носител бива облъчван и като се прекарат векторите символизиращи посоките на идване сигналите, се пресичат в 1 точка, която е и местоположението на радара.
              А ако Су-то не извърши маневра с голямо претоварване, то AMRAAM ще си свърши работата от раз. И още нещо, всеки нормален пилот би предпочел да направи по-остра маневра отколкото да рискува да загине на място.
              Thunderchief-e пиша по памет, ама AGM-78 май вече е свалена от въоръжение, щото е бая скъпа ракета. Основна остана Harm.
              Centar възможно е, но все ми се струва че май тя си остана основна в арсенала на EF-111 или явно е било така до изчерпването на запасите(доставени са 3000)

Comment

Thunderchief-e, EF-111 Raven също е свален от въоръжение - през 1998 г. и въобще не носи въоръжение. Може би го бъркаш с Prowler? А производството на AGM-78 е спряно преди близо 30 г. - през 1976 г. Едва ли са останали годни екземпляри. А и Harm e по-добра.
                Japanese Proverb

Comment

Противорадиолокационные ракеты (ПРР) "Standard-ARM" применялись в войне во Вьетнаме, а также в ходе военных действий Израиля против арабских стран.

В 1976 году производство ракет "Standard-ARM" было прекращено. Всего ВВС и ВМФ США было поставлено около 3000 ракет. Прекращение производства ракет было связано с большой стоимостью ракеты - почти в три раза выше, чем у ракеты "Shrike".

К другим недостаткам ракеты относятся сравнительно небольшая скорость полета, что дает возможность противнику принять контмеры по срвыу атаки, а также отсутствие головок самонаведения, обеспечивающих перекрытие достаточно широкого диапазона частот.
                  Towa ot "Зенитные ракетные комплексы ПВО СВ. Техника и вооружения ¹5-6.99 "
                  И никъде не се споменава дае използувана от F-111 или някоя негова модификация.

Впрочем към Тъндъра: защо не изтриваш ненужната част от цитата? Иначе се получата страница съставена 90% от цитати.

Comment

Ако около радара се разположат радиофарове (на околните върхове) унищожаването на радара може да се превърне в кошмар.
                    „Аз, Драгомир, писах.

Comment

А в Югославия май изстреляха 800 харм-а, а имат мнооого малко попадения-не повече от 10. Имало е и случаи, когато ракетата улучва антената на радара, но не я поврежда съществено.
                      В първия ден от войната американците пускат цял рояк харм-ове, но сърбите не си включват радарите и ракетите си изпадат по полетата.
                      „Аз, Драгомир, писах.

Comment

Системата за педупреждаване при облъчване има вградена база данни с параметрите на излъчване на различни радари и много добре различава един радар от друг, а камо ли от радиофар.
                        А и както споменах, за неутрализирането на радара, не е необходимо той да бъде унищожен.
                        Сърбите хубаво са си държали радарите изключени и натовските самолети са си свършили работата. Всъщност AGM-78 има такъв режим на действие, при който ракетата се изстрелва към предполагаема цел и ако радара се включи, ракетата започва а се насочва. Ако не се включи, пак добре - ударните самолети си свършват работата.
                        Last edited by centara; 18-02-2005, 18:28.
                        Japanese Proverb

Comment

centara написа
                          Thunderchief-e, EF-111 Raven също е свален от въоръжение - през 1998 г. и въобще не носи въоръжение. Може би го бъркаш с Prowler? А производството на AGM-78 е спряно преди близо 30 г. - през 1976 г. Едва ли са останали годни екземпляри. А и Harm e по-добра.
                          Може и наистина да бъркам

Comment

centara, сърбите прилагат една много интересна тактика - изстрелват ракета С-125 с телевизионно или никакво насочване. В някои случаи американските пилоти се панират, освобождават се от бомби/ракети/доп. резервоари и правят няколко резки маневри. Така с една ненасочена ракета може да се обезвредят 4-6 вражески самолета.
                            „Аз, Драгомир, писах.

Comment

Тази тактика е прилагана още от виетнамците и не е нещо ново. Може да се контрира много лесно - провеждаш бомбардировките през нощта и телевизионното насочване си губи смисъла. Освен това за подобна тактика трябва да разполагаш с голям запас ракети, иначе за 1 седмица оставаш на сухо.
                              Japanese Proverb

Comment

Ако има пълнолуние + облаци, целите под облаците могат да изпъкнат.

Виетнамците са ги снабдявали горе-долу редовно, особено когато не са им бомбандирали пристанищата.

Сърбите за 78 дена не останаха напълно на сухо.
                                „Аз, Драгомир, писах.

Comment

Working...
                                X