Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Тактика на въздушния бой

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    Ще се радвам, ако имаш време за подобен синтез, а най-добре - анализ. Тук си вярваме в общи линии - когато някой пише нещо, значи има основания да го стори. А и винаги може да се приведе източник, което е напълно достатъчно.
    А за книгата - жалко, защото тук не съм попадал на нищо интересно по този въпрос, а ме интересува. Но какво да се прави - ще се надявам руснаците да я преведат и да я прочета, а дотогава ще разчитам на анализи. Ако е възможно, пускай инфо и анализ за различните доктрини и тактически построения и похвати.



    (А попитах за периода, защото нееднократно в текста се говореше за подходяща позиция за пускане на ракета, т.е., обсъждаше се очевидно бой с ракети въздух-въздух и оръдия като спомагателно средство (а това отнасяше примерите по-скоро към периода на Корейската/Виетнамската война. Но предполагам, че просто част от примерите са били такива).

    Comment


      #17
      Ако толкова те интересува тактиката, препоръчвам ти Асы Союзников и Асы Люфтваффе от Майк Спик. Помня че се продаваха в София. Не са кой знае колко добри, но все пак са нещо.
      А в примерите са дава и ракетна атака, за да се покаже и съвременното приложение на въпросния похват.

      Comment


        #18

        Comment


          #19
          Имам усещането,че темата не върви в подходящата посока.А е интресна и има доста какво да се каже.Може да се започне с различните уставни построявания на изтребително звено от началото на войната,поне при основните противостоящи сили и да се щтрихира как се променя и развива.Или да се изброяват различните тактически приоми,най-често използвани в определени ситуации.Много може да се каже за Dog Fight,въздушните засади,ешелонирането,свободния лов и прочие.За класическата формула "Скорост-височина-маневра-огън" или както там точно се превежда.Мисля,че е добре да започнем с нещо основно за начло.Ето тук
          http://www.a2m.ru/forums/viewforum.php?f=6 правят нещо подобно.Ето и извадка.

          Знаменитая формула боя А.И. Покрышкина "Высота- скорость- маневр- огонь" появилась позже. В ней как бы сконцентрировался опыт, уже приобрет¸нный в воздушных сражениях и добытый ценой жертв и потерь. Сам А.И. Покрышкин так объяснял эту формулу: "Кто находится выше противника, тот хозяин воздуха. Высота- это скорость, скорость- это высота. Другими словами, маневр с высоты да¸т скорость, а скорость позволяет энергично набирать высоту. Скоростной маневр по вертикали обеспечивает внезапность удара, созда¸т большие угловые перемещения. Наиболее выгодный вертикальный маневр- это "соколинный удар", внезапный, быстрый, точный. Современный бой- это бой на вертикальных маневрах..."
          Покрышкин А.И. Познать себя в бою. - ДОСААФ, 1986, с.323


          Който има сериозен източник може да го постне,да погледнем всички и после да допълваме и коригираме.
          Last edited by bigbeer; 14-04-2009, 14:51.

          Comment


            #20
            Много ще се радвам, ако се намери човек, който може аналитично да изложи тези неща - на мен ще ми е интересно.

            Comment


              #21
              Погледни за начало тук :
              http://rudolf.webservis.ru/72ag_book...icev/index.htm - Боевые свойства немецких истpебителей и особенности боя с ними

              "К данному наставлению следует отнестись критически. Писалось оно в годы войны и с этим
              связаны многие неточности, приукрашивание ситуации (для поднятия боевого духа наверное).
              В общем все надо проверять, но как документ того времени это наставление имеет, на мой взгляд,
              большую ценность.
              Rudolf "
              Не е сериозен анализ но е някакво начало.Имам някои публикации по въпроса но ще ми трябва поне един ден за да ги изровя.Доста са старички и не вярвам да са качвани в нета

              А тук: http://www.eroplan.boom.ru/bibl/ftaktik/text/chr2.htm
              ОГЛАВЛЕНИЕ: Развитие тактики истребительной авиации-Тактика действий одиночного истребителя и пары;Тактика действий звена;Тактика действий эскадрильи
              Има и импровизирани схемички на конкретни ситуации.

              В този сайт http://ww2doc.50megs.com/Issue43/Issue43_161.html публикуват документи,някои от които доста интересни - Отчет штаба Военно-воздушных сил Брянского фронта штабу Военно-воздушных сил Красной Армии о боевых действиях авиации фронта в августе-декабре 1941 г. (31 декабря 1941 г.1) I. ТАКТИКА ДЕЙСТВИЙ ВВС ПРОТИВНИКА

              Можем и да погледнем в графата "спомени" доста интересни нещица излизат.Тук има едно занимателно четиво ако човек разполага с повечко време.
              http://militera.lib.ru/science/zimin_gv/index.html -Зимин Георгий Васильевич -Тактика в боевых примерах: истребительная авиационная дивизия
              Last edited by bigbeer; 16-04-2009, 22:37.

              Comment


                #22
                Тройката като елементарна тактическа организационна единица се запазва при ударните самолети и бомбардировачите (при това, доколкото си спомням, при всички).
                Ами не точно. И там третия реално се пречка на първите двама не по-малко отколкото при изтребителите, за това и там се лети на четворки(когато се лети с толкова малък брой самолети, щото към 1942-1943 почват да летят на стотици)

                Заглавието на книгата е Fighter Combat, The Art and Science of Air-to-Air Combat.
                Много мерси за заглавието aма помниш ли откъде точно си я купувал(електронна или неелектронна книжарница), щото в amazon нищо не излиза.

                но не съм сигурен дали кажи-речи всички не го възприемат бързо след това . т.е., още преди началото на ВСВ
                Освен Ягтвафе всички останали(само за USAAF и италианците не съм сигурен) стигат до двойките след челен удар със стената(Луфтвафе)
                Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

                Comment


                  #23
                  Та това, което искам да кажа с линка по горе е, че е интересно да се види и тактиката за водене на въздушен бой или пък за атакуване на наземни цели от реактивната ера.Да речем от Корейската или Виетнамската война и тн.

                  Comment


                    #24
                    das reich ss, може, но в самостоятелна тема - тази е ясно зададена като разглеждаща само ВСВ.

                    Comment


                      #25
                      Първо по въпроса за формированията при въздушния бой, сблъсъка на две групи се разпада до сблъсъка на двойки или дори между еденични самолети. Цитирания израз от покришкин представя само единия от двата основни тактически похвата.
                      Тактика boom and zoom.
                      Теоретически е приложима във всеки един случай когато атакуващия самолет има превъзходство във енергия. Но истински силни при нея са скоростните и височинни самолети със силно оръдейно въоръжение. Лети се именно по оказаната по-горе схема височина-скорост-маневра-огън. Превъзходството във височина се превръща в превъзходство във скорост като с минимално използване на органите за управление се заема подходяща позиция за стрелба. След атаката остатъчната скорост се превръща във височина и пилота търси нов изгоден момент за атака. Недостатък на метода е изключително ограниченото време за стрелба и стрелбата под голям ъгъл. Често се стреля дори по цели които са извън зрителното поле на пилота. Също така малкото време за стрелба налага ползването на мощно въоръжение за предпочитане оръдия с по-голям калибър.
                      Тактика "въртележка".
                      Използва се предимно при изтребители с малък радиус на виража или с добра тяговъоръженост позволяваща ефективно маневриране по вертикала. Целта е чрез последователност от стегнати маневри да се излезе на позиция за стрелба. Характерна е честата смяна на позициите атакуващ и атакуван самолет. Недостатък на тактиката е че при продължително маневриране изтребителите губят енергия и е напълно възможно по-опитния пилот да събере превъзходство в енергия достатъчно за да започне атака по boom and zoom тактика, или да да използва по друг начин превъзходството си така че да постави другия самолет в уязвима позиция.
                      Обикновенно скоростните самолети предпочитат първата тактика, а маневрените -втората, но това не означава че маневрен изтребител не може да атакува от височина или че скоростен не може да влезе успешно в маневрен бой и да го спечели.

                      Comment


                        #26
                        Руснаците издигнаха на пиедестал афоризма на Покришкин: " Височина-Скорост-Маньовър-Огън!" Но дали е валидна тази максима при всякакви условия и на всички фронтове през ВСВ? А за ХХ² в. мисля далеч не само това стига за една победа...

                        Comment


                          #27
                          Съотношението в загуби през Корейската война далеч не е в полза на "покришкинци" !

                          Comment


                            #28
                            багатур написа Виж мнение
                            Руснаците издигнаха на пиедестал афоризма на Покришкин: " Височина-Скорост-Маньовър-Огън!" Но дали е валидна тази максима при всякакви условия и на всички фронтове през ВСВ? А за ХХ² в. мисля далеч не само това стига за една победа !
                            Афоризъм ? би ли ми дал дефиниция,че нещо сложните думички ми убягват.

                            Относно въпроса ти,така както е зададен:
                            - общовалидни формули ( освен като чисто математически израз) не знам да има.Покришкин,като доказан експерт-изтребител обобщава с фразата опита който е придобил по време на службата си.В последствие силната съветска пропаганда вади израза от контекста и го издига за символ.Руснаците и до днес си падат много по символизма.

                            Относно подтекста на въпроса ти:
                            - НЕ!!! Това -
                            багатур написа Виж мнение
                            Съотношението в загуби през Корейската война далеч не е в полза на "покришкинци" !
                            не е коректно обобщение.Освен,че е неподкрепено фактологически,бяга и от темата.В Корея нещата са коренно различни от ВСВ,както политически така и организационно.Има някои сериозни (саморазмазващи)анализи в руския печат точно по този въпрос.Доколкото помня "Криле" направиха преди години една книжка(или подлистник) по съответната тема,където събитията около "Покришкинци" са наречени с истинските им имена.

                            Разбира се възможно е и да не съм те разбрал правилно,ако е така сорка и

                            Comment


                              #29
                              Вижте, нека се придържаме към темата: ВСВ. Всякакви примери след нея няма как да са актуални - вече настъпва друга "ера" в авиацията, а и конфликтите са съвсем различни по мащаби и особености.
                              Що се отнася до "афоризмите" - не мисля, че това ще да важи само за "руснаците" - по-скоро изглежда, че тези неща стават общовалидни в хода на войната за всяка авиация - поне на Европейския театър.

                              ПП Най-последователният практик на тази "доктрина" (лети се високо, използва се височината като резерв на скорост (динамичност?), ключово значение има наблюдателността, когато се набележи "жертва" и се прецени, че е безопасно да бъде атакувана - извършва се една атака с последващо измъкване - независимо дали е успешна или не; огън се открива от минимално разстояние, за да се гарантира ефект, а "жертвата" често не разбира, че е атакувана преди да стане късно. Разбира се, подобно нещо е ефективно в този завършен вид най-вече за "свободен лов". Но пък елементи от него могат да се използват навсякъде, както се вижда и от приведения от Biggbeer съветски документ) доколкото знам, е Хартман.

                              Comment


                                #30
                                Попаднах на една книга за тактиката на съветската бомбардировъчна и щурмова авиация през ВСВ. Има доста интересни неща.

                                Comment

                                Working...
                                X