Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Моят нов нож

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

и моят нов нож...

Здравейте!
    Ето с какво се здобих, при командировката ми във Вашингтон. Имах удоволствието да разгледам Пентагона и какво ли още не, но този "спомен" от срещата ми с army sergeant major или главния сержант на сухопътните войски на САЩ си е доста стилен и уникален!

Buck Ranger 112 мм острие, малък и много практичен инструмент (запознатите знаят за каква марка иде реч)

Това е целият комплект, с дървена кутия с герба на ASGM

Тово което го прави уникален и вероятно малко по-скъп (а също и достоен за форума) е, че ножът е част от лимитирана армейска серия, като няма откъде да се закупи свободно.

Поздрави!

Comment

Моят (не съвсем) нов нож

Ето с какво се сдобих при (не) служебната си командировка до Индианаполис. Имах удоволствието да посетя Indy 1500 - оръжейното изложение, не автомобилното състезание. Видях и сержант от полицията, който ми направи забележка, когато се опитах да паркирам извън определената зона...

Един нож, но в два екземпляра. И чудно нещо - уж един нож, но за две различни пушки! Някой може ли да каже какви са те? Запознатите сигурно знаят за каква марка иде реч

Поздрави!
      Attached Files
      Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
      A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Nick написа Виж мнение
        ...Един нож, но в два екземпляра. И чудно нещо - уж един нож, но за две различни пушки! Някой може ли да каже какви са те? Запознатите сигурно знаят за каква марка иде реч...
        Нека да се пробвам без да съм запознат - долната е френска - Fusil Gras, байонета е или френски или румънски, по-скоро френски защото има издутината на дръжката. За горната пушка даже няма да гадая но ми прилича на някой от немските винтовки от по-късният период, защото в края на 18 век повечето немски пушки нямат дървеният гард отгоре на цевта и то толкова напред. Прилича малко на 8мм. модел на Щаер-Манлихер от 1985 но може и да бъркам.
        Бъди здрав.

Comment

Долната пушка е френска, Gras Mle 1874. Щикът за румънските Мартини е донякъде подобен на щика за Гра, но далеч не е същият..

За горната пушка не позна, въпреки, че има известна прилика с Манлихер М1895.

Подсказка - двете показани пушки са били на въоръжение на една и съща страна.
          A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Nick написа Виж мнение
            Долната пушка е френска, Gras Mle 1874. Щикът за румънските Мартини е донякъде подобен на щика за Гра, но далеч не е същият..
            За горната пушка не позна, въпреки, че има известна прилика с Манлихер М1895.
            Подсказка - двете показани пушки са били на въоръжение на една и съща страна.

Колега, при положение, че съм работил 5мин. само по информацията от картинките и не разбирам абсолютно нищо от пушки, резултата ме удовлетворява напълно. Сега, ако ми светнеш лампата за цялата "загадка" и аз ще ти пусна една снимка с която ти пък не би трябвало да имаш проблем, какво ще кажеш ?

Comment

Страната е Гърция, пушките са Гра 1874 и Манлихер-Шонауер 1903/14. В случая единият от двата "еднакви" ножа е леко модифициран за да може да се сложи на Манлихер-Шонауер, което и беше в дъното на загадката - два еднакви ножа за две различни пушки.

Лявата снимка показва модификацията. Ножът най-долу на втората снимка е оригиналният за М-Ш. Дясната снимка показва "удължителите" на ножовете.

.38 Super написа Виж мнение
              Колега...не разбирам абсолютно нищо от пушки...
              Ами подведох се от "огнестрелния" ти псевдоним ".38 Super" и реших, че вдяваш и от пушки...
              Attached Files

Comment

Благодаря за разяснението, интересни пушки, макар и да не са ми слабост. Все пак .38 super е пистолетен патрон, нали ?
                Мисля, че съм виждал Манлихера на живо, не твоя - друг, по разни изложения. От пушките единствената ми истинска слабост е М14 и някой по-"модерни" неща като S&W M&P 15r и то заради муницията, която за съжаление се намираше преди
                В тая насока , ето и закачката - задачка:

Как е популярното име на този патрон:

Понеже не мисля, че ще те затрудни особено отговора, може ако искаш да не отговаряш няколко дена за да може да се пробват и някой колеги дето не знаят точно какво е това.
                Бъди здрав.

Comment

Темата е за хладното оръжие, но ще се изпусна: патронът прилича на 7.62x51 NATO sub-caliber penetrator. Без размери, само по снимка - толкова.

(Популярното име е .308 Winchester, което не е съвсем правилно, защото не се покрива напълно с 7.62x51 NATO.)

Comment

Nick написа Виж мнение
                    Темата е за хладното оръжие, но ще се изпусна: патронът прилича на 7.62x51 NATO sub-caliber penetrator. Без размери, само по снимка - толкова.

(Популярното име е .308 Winchester, което не е съвсем правилно, защото не се покрива напълно с 7.62x51 NATO.)
                    Честито - 50% си на финала, почти както и аз се справих със ножа за двете пушки.
                    Популярното име на този патрон е "accelerator" - нормален .223 куршум, може и да е penetrator, зависи от зареждащият, сложен на .308 Win. гилза и заряд, точно както каза. Характерното е, че макар и не много точен, дулното му ускорение е 4400ft/sec което си е много. На по-близко разстояние няма какво да му се опре - дупчи като за световно.
                    Прав си, че е малко в страни от темата, извинявам се.
                    Бъди здрав.

Comment

Честито - 50% си на финала, почти както и аз се справих със ножа за двете пушки.
                      Популярното име на този патрон е "accelerator" ... дулното му ускорение е 4400ft/sec ....
                      Хммм... мисля, че съм 100% на финала.

Това, дето го писа за ускорението е пунт и пластика; 4400ft/sec е дулната скорост, не ускорение. Действително ускорение има, но отрицателно - щото дулната скорост може само да намалява, нали... Така, че ако настояваш определителя "accelerator" да присъства в името, то трябва да се модифицира като "decelerator" (забавител)

Comment

Nick написа Виж мнение
                        Хммм... мисля, че съм 100% на финала.

Това, дето го писа за ускорението е пунт и пластика; 4400ft/sec е дулната скорост, не ускорение. Действително ускорение има, но отрицателно - щото дулната скорост може само да намалява, нали... Така, че ако настояваш определителя "accelerator" да присъства в името, то трябва да се модифицира като "decelerator" (забавител)
                        Нека да е дулна скорост - не е трудно да объркаш "muzzle velosity"... А аз не пуснах снимката за да споря:

То и в бисквитите "Катеричка" няма катерички.
                        Бъди здрав.

Comment

А аз не пуснах снимката за да споря:
                          http://www.ammo-one.com/RemingtonAccelators.html
                          Питаш за "популярно име", показваш търговско наименование...

Нека да е дулна скорост ....То и в бисквитите "Катеричка" няма катерички.
                          Но бисквитите са наречени бисквити, а не "кифли".

Comment

Ми то общо взето популярното име е търговското наименование...
                            Ти как го знаеше ?

Comment

Интересна статия.
                              - Сэр, нямам представа, какво е използването на тези ножове в една ядрена война?
                              Ние трябва да всъщност само едно натискане на бутон.
                              - Врагът преси бутона, ако ви лиши си ръце!
                              От филма "Звездни рейнджъри"

"Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

Comment

Врагът преси бутона, ако ви лиши си ръце!
                                йе!

Comment

Working...
                                X