ahav написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Мускулести ризници
Collapse
X
-
Сигурен ли си обаче, че римляните не са носели и кожени мускулести ризници? Вярно е, че Холивуд много дразнещо ги преексплоатира, но аз не го изключвам като възможност, особено в късния Рим 3-5 в. (то всъщност и в ранната Република е доста вероятно да е имало, нали и за елините се смята, че понякога са носели и кожени). Например в превод на английски на Notitia Dignitatum, койго съм виждал, пише за "leather corselettes" в раздела, където се изброява къде какви оръжия и доспехи се произвеждат.Това разбира се може и да не са кожени мускулести ризници, но все пак е доста вероятно. Имам и спомен за едно предаване по Дискавъри за нашествието на хуните в Римската империя, там цитираха римски автор, който казва, че първоначално стрелите на хуните пробивали кожените римски доспехи изатова римляните се принудили да сложат метални доспехи. Това си го спомням много смътно обаче и като се замислям, доста ми е чудно кой ще е този автор всъщност.
Comment
-
Не отричам наличието на кожени доспехи, но е безмислено да ги формуваш във вид на мускулеста броня. Определено тези по статуите са метални. Колкото до идеята на цитираният филм-едва ли в късен Рим имат възможността да използват кожен доспех и след това в 5 в. да го заменят с метален
Ето един доспех от крокодилска кожа, трета четвърт на 4 в., Египет, римски.Last edited by gladiator; 24-01-2006, 12:54.
Comment
-
Е, то и металните мускулестите брони е безсмислено да ги правиш в анатомична форма, формата на цялостните кираси от 15 в. нататък е по-подходяща например. Правели са го просто за естетика.
С този доспех от крокодилска кожа просто ме разби обаче, никога не бих очаквал римлянин да носи такова нещо
Comment
Comment