"Надвечер го настигнахме и дадохме залп с всички наши големи оръдия, а после с всичките си мускети. След туй се приближихме до този кораб - собственост на краля на Испания." ........ "отново вдигнахме ветрилата и още веднъж гръмнахме с всички оръдия и мускети, като убихме и ранихме мнозина. Но техният капитан, който беше мъжествен човек, продължаваше сражението и не се предаваше. Тогава нашият генерал заповяда да тръбим и така да въодушевяваме хората си и ние още веднъж гръмнахме с всички оръдия, пробихме бордовете и убихме много хора."
На това аз му викам добра скорострелност.
Годината е 1587, 4 ноември, сражението е продължило 5 часа.
Че по темата - в ранното средновековие специално на бойното поле надали е имало много случаи да се дадат по 2-3 залпа. А ако атаката на противника е срещу тях е невъзможно да са стреляли повече от веднъж...?
Някой има ли исторически справки за практическата скорострелност при полево сражение?
На това аз му викам добра скорострелност.
Годината е 1587, 4 ноември, сражението е продължило 5 часа.Че по темата - в ранното средновековие специално на бойното поле надали е имало много случаи да се дадат по 2-3 залпа. А ако атаката на противника е срещу тях е невъзможно да са стреляли повече от веднъж...?
Някой има ли исторически справки за практическата скорострелност при полево сражение?
Специално за времето на Испанската Армада мисля, че няма потопен кораб от артилерииски дуел, но несъм сигурен. За скорострелност може вече да се говори след Де Ройтер и Мартин Ван Тромп, но върха е около времето на Нелсън когато англииските артилеристи според някой са давали от 2 до 3 изтрела в минута с 1 батарея, срещу 1 за испанците. Но по време на 14-15 век оръдията са били доста зле - след изстрел се е издъпвало назад в палубата като оръдията са били доста дълги (говоря за тежките), затварял се е капака на абразурата и се е охлаждало оръдието, и едва след това се е подготвяло за втори изтрел. Заради каменните си гюлета който не са имали добра балистика и оплътнение на дулото малка далекобойност, едва с чугунените гулета и оръдия става доста по-евтино комплектоването на флота. Но да се върнем към темата за полевите оръдия - при атака на кавалерия (та дори и тежка бронирана) колко изтрела може да даде полевата батарея като се вземе съотношението бързина на кавалерията/обхвата на оръдието и бързина на презареждане? Според мен тежко оръдие не повече от 1 изтрел и няма да има време за втори ...

) и, донякъде, траекторията на граната или мината (макар че мортирите по това време едва ли стрелят под повече от 40-50 градуса).
Comment