Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Лазерни оръжия

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #91
    gollum написа Виж мнение
    Кухулине, не знам, аз все пак смятам, че в съвременен симетричен конфликт няма да се мине без сухопътни военни действия. Там артилерията все още господства.
    Разбира се, че ще има сухопътни действия, но едва след установяване на господство във въздуха. Ти как си представяш в днешно време настъпление при активни действия на вражеската авиация?

    Comment


      #92
      Кухулин написа
      Ти как си представяш в днешно време настъпление при активни действия на вражеската авиация?
      По същият начин, както и в миналото . Тогава също никой не е чакал да получи пълно въздушно превъзходство, задоволявали са се с прикритие или локално, като в хода на въздушната операция тече наземната. Смятам, че същата схема ще работи и сега. Т.е. ако едната страна "чака" докато се реши изхода от въздушната борба, а другата не изчаква, а действа паралелно, според мен втората ще има предимство. Затова и първата ще е принудена да спре да изчаква. Макар че смятам, че поначало никой няма да чака. Такава схема действа в случай като "Пустинна буря", но там макар и да имаше конвенционален сблъсък, беше силно асиметричен.

      Comment


        #93
        Голъм написа
        За боеприпасът - прав си, за онзи проект не е ясно, разбира се само, че са изпробвани срещу НУРС (най-вероятно 82 или 130 мм) и някакъв артилерийски боеприпас около 50-60 см. Това може да е 122 мм гаубичен снаряд (обаче там пратизаните разполагат ли с гаубици?) или минометна мина с някакъв калибър между 82 и 120 мм (120 мм съвпада по дължина). 60 мм мина идва от новата система, която се обсъждаше - там е единствения боеприпас, който се унищожава в клипчето.
        Партизаните не ползват толкова гаубици заради мобилността; там са предпочитани 122 милиметровите ракетни установки (примерно огромната част от арсенала на "Хизбула" са такива); но съветската 122мм артилерия (Д-30/Гвоздика/М-30/Д-74 и т.н.) е широко разпространена - примерно в армиите на Сирия (само сирийската армия има над 1000 ствола от различните модели), Египет (те май ги произвеждат и по лиценз), Иран, Ирак, Либия - всички ги имат и то в големи количества. Отделно армиите имат и 122мм РСЗО (и други калибри), разбира се. Затова предполагам, че по-скоро са тествали с такива боеприпаси, а не 120мм мини.

        Иначе, и аз мисля, че приложението на лазерни защити ще е повече в асиметрични конфликти и/или за защита на "ценни" обекти - щабове, летища, бази, кораби.
        "No beast so fierce but knows some touch of pity."
        "But I know none, and therefore am no beast."

        (Richard III - William Shakespeare)

        Comment


          #94
          За мините - предположих, че е мина по-скоро защото е доста по-лесна цел от артилерийски снаряд. Но не е важно. А не бих се изненадал, ако новата установка се разработва на базата на този проект, който е прекратен някъде 2002-2003 г.

          Comment

          Working...
          X